Prosím o radu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Manu02
1 příspěvek 03.12.04 14:55
Prosím o radu

Zdědila jsem po babičce (naroz. 1896) sešit receptů, který zase ona dostala od své kamarádky, která vařila na faře. Docela ráda bych se alespoň o některé z nich podělila, třeba o recepty na vánoční cukroví, ale má to háček: recepty jsou jednak psané dialektem (pocházíme z Valašska), jednak jako Hrabalův text - všechno jedna věta - a někdy se objevují ingredience, které neumím identifikovat.
Ukázka: „Válečné rohličky k čaju
30 dk mouky polovina jednotné a polovina krupičné, prsk soli, 2-3 lyžky cukru, 14 dk másla, něco citr. kůry a něco vanilky, spracuje se na desce s 1 žlutkem, 4-5 lžic mléka a 2 dk kvasnic, uvede s to do koule, zavaže do hadry a hodi se to na 2 hod. do chladne vody, pak se z toho dělaji rohličky trošku větši, nechaji se na plechu stať 10 minut při teplejšim mistě a peču se do růžova, teplé se obaluju v cukře.“
Když to přeložím, ztratí do polovinu půvabu.
Co s tím ? Nebo to raději nechat pietně v rodinném archivu?
Díky
 Manu


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Kari
545 příspěvků 03.12.04 15:26
Manu,

já bych to nepřekládala. Je tu spousta receptů vypsaných z různých starodávných knih a jsou v původním znění, právě kvůli tomu půvabu. Třeba recepty M.D.Rettigové, nebo recepisní výtažky z Hrabalových knih. Sice to nebude podle pepíčkových norem, jak psát recepty, ale v tomto případě je to nezbytné, aby byla zachována původní forma. Alespoň podle mého názoru. Stačí pak pod to nebo do nadpisu napsat zdroj a letopočet. A když nebude někdo něco vědět, bude o tom slovíčku moci diskutovat a vždy se najde někdo, kdo ví.

 
Sněhurka
446 příspěvků 03.12.04 15:35
Prosím, přidej je na Labužníka, Manu

Přikláním se ke Kari, Manu. Nenechávej tyto poklady v archivu, je to zajisté půvabné počtení a pro Labužníka obohacení

 
Kari
545 příspěvků 03.12.04 15:48
Manu, aby jsi mi věřila,

podívej se na příklady: tady , nebo třeba tady target="_blan­k>tady, a taky

 
ajta
590 příspěvků 03.12.04 16:24
to by opravdu...

to by opravdu byla škoda, nechat ležet takové poklady v archivu…
když už člověk nemá odvahu dle starých receptů vařit, může si v nich alespoň počíst… a že je to mnohdy moc pěkné čtení…

také se přimlouvám za vznik kategorie starodávných a literárních receptů

 
pepicek
1309 příspěvků 04.12.04 06:55
já jsem taky pro

podle mě by se moha zavést nová přípona, co třeba (O) … jako Originál, neměnný originál, který by ztratil na poetice, kdyby se přepsal do dnešní češtiny?

 
MilenaD
126 příspěvků 04.12.04 09:42
...

Také mám recepty od své babičky - vařila u barona Laudona, ta druhá byla ze selského, pro změnu z Hané, a psaly si je stejně mile, jako babička z Valašska, další od prapratety, ta byla pro změnu kuchařkou ve Vídni, takže je tam občas ještě nějaký ten germanismus, který potěší hlavně labužníky z Brna a okolí . . . Bude-li taková rubrika, s radostí přidám třošku do mlýna!

 
babi
6360 příspěvků 04.12.04 11:16
...

Naprosto se všemi souhlasím. Staré recepty mají v sobě hodně poesie a pěkně se čtou. Kdysi jsem také nějaké přidala, jako je tento zde . Takže prosím, oprášit staré receptáře a podělit se o ně

 
Jenofefa
1315 příspěvků 04.12.04 18:27
Hlasuji pro

zřízení samostatné kategorie „historických receptů“. Ve své sbírce mám řadu historických kuchařských knih i řadu ručně psaných sešitků po praprababičkách, které jsem vůbec nepoznala, válečné předpisy z první světové války i sešity levných náhražkových předpisů „Červený roh“ z druhé světové války. A podle některých i vařím dodnes. Ráda přispěji

 
pepicek
1309 příspěvků 04.12.04 20:36
Kategorie Historické recepty vytvořena ...

… můžete směle přispívat

Pro zařazení zadávejte kategorii Historické recepty jako první kategorii a běžné zařazení receptu (polévky, omáčky, zvěřina, atd.) zadávejte jako Alternativní kategorii.

 
Labužník MarťaS.02
9 příspěvků 05.12.04 17:06
Super nápad

Moc chválím za dobrý nápad s historickýmo recepty, sbírám kuchařky a vlastním jak tu od M. D. Rettigové, tak jednu možná ještě zajímavější. Je přibližně z roku 1930, u každého receptu jsou i přesné rozpisy kolik to bude stát. Přidávám hned pro zajímavost recept na svíčkovou a myslím, že nejedna i nejeden dnešní kuchař bude překvapen.

 
Bozka
50 příspěvků 06.12.04 01:56
Manu,

príma nápad! (Tedy nenechat je pietně v rodinném archivu, ale podělit se o ně.) Zmátla jsi mě ale tím letopočtem 1896. V:,–(ila bych se, že se babinka narodila 1895. Když prohraju, máš u mne jednu nohu vánoční štoly navíc! B.

 
Eja
3783 příspěvků 06.12.04 10:02
Bezvadný nápad,

už jsem své recepty přepsané ze starých kuchařek přesunula do sekce „historické recepty“.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz