Prosím o pomoc,

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
penda
4752 příspěvků 09.03.07 10:04
Prosím o pomoc,

nevím si rady s ingrediencí „mastic“ (grains of mastic, grains mastic). Jen vím, že patří do řecké kuchyně, jedná se určitě o pryskyřici, asi dodává i vůni ouzu, slouží i pro výrobu žvýkaček … to všechno už jsem postupně vyčetla na cizích serverech, jen si nevím rady, zda pro ni existuje nějaký český ekvivalent, který by mi byl názvem bližší … ;o)) Děkuji.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Sněhurka
446 příspěvků 09.03.07 11:37
Že by?

Řečík lentišek (Pistacia lentiscus) Řečík je strom rostoucí ve Středozemí. Kožovité sudozpeřené listy o 3-5 jařmech jsou vždyzelené. Plod je jednosemenná peckovice. Z nařezaných větví a kmenů vytéká pryskyřičná šťáva, která po zaschnutí tvoří drogu (Resina mastix). Ve farmacii se používá jako pomocná látka pro výrobu zubních tmelů nebo ke žvýkání. Používá se též hojně v technických oborech.

Zdroj: http://www.biotox.cz/…-ledrou.html

 
penda
4752 příspěvků 09.03.07 14:36
Sněhurko, děkuji,

to by možná mohlo být ono … protože v tomto článku se píše také něco o použití ve stomatologii … i se přidává do žvýkaček a zubních past a když to nebude přesně ono, třeba je to nějaký příbuzný druh, na francouzských stránkách jsem našla typů těchto „tmelů“ daleko víc … i s obrázkama - zde … ;o)

 
penda
4752 příspěvků 09.03.07 14:39
A ještě bych tu měla

další řeckou ingredienci …, ale to se spíš chci jen přesvědčit o tom, zda mé smýšlení je správné ;o)) - mahaleb … jsou to jádra (pecky) „tureckých třešní“ slivoně mahalebky? A prodávají se i mletá nebo jen jako celé „pecky“? ;o)) Děkuji.

 
jolana
5064 příspěvků 09.03.07 18:17
Mahlab- Mahalab...

…sa pouziva do urcitych druhov peciva. Su to jadierka uz vylupnute z kostok okuhlovajcovite velkost asi 3-4 mmm.Zvlacnuje a zvlhcuje cesto.Sice neviem na co ti to je ale pozor s predavkovanim…co dobre nepozname radsej nepouzivame-lepsie.

 
jolana
5064 příspěvků 09.03.07 18:38
Som zabudla...

Mastic - tak ako pisala Snehurka- je to ten strom, zivica. Pouziva sa v krajinach okolo stredozemneho mora do " pudingov", zmrzliny, pri vyrobe syra, zuvacky, do urcitych druhov peciva…Najznamejsia zmrzlina „Bagdas“ v centre Damasku v „Suk Hamidije“ kde sa oddaaavnych davnych cias tlcie uvareny smotanovy krem s ladom ( davno lad z Hermonu) a mastic ( mastaca ) vo velkych obrovskych mazdiaroch rovno pred tvojimi ocami a podaju ti porciu velku obrovsku sypanu pistaciami ach jaj…

 
jolana
5064 příspěvků 09.03.07 18:56
..este..

..ze je dobra na zaludok mastica…

 
penda
4752 příspěvků 09.03.07 21:05
Jolanko,

moc děkuji.
Mailem mi poradilo i Maňánisko: mastic je pryskyřice keře Pistacia lentiscus, který roste v Řecku, hlavně na ostrově Chios. Dělá se z toho mastika a jiné …

Takže ještě jednou všem moc díky. ;o)

 
jolana
5064 příspěvků 09.03.07 22:31
Vladko...

…ten rastie v krajinach okolo stredozemneho mora skoro v:,–(e..

 
jolana
5064 příspěvků 09.03.07 22:33
..este..

..to nie je krik - skor strom - pozri vikipedia mas tam aj obrazok ..

 
penda
4752 příspěvků 11.03.07 22:04
Mahlab, mahleb nebo Mahlepi

je aromatické koření z mletých pecek černé třešně „Cerasus mahaleb“ nebo Prunus mahaleb". Po staletí bývá užíváno na Středním Východě a v okolních oblastech, zvláště v Turecku, Libanonu, Sýrii, Arménii, Íránu a Řecku, jako sladkokyselá lahodná pří:,–(a do chleba, sýra, keksů, sušenek a cukroví. V USA byla dlouho základem řecko-amerického svátečního koláče a pečiva vůbec.
V Řecku je Mahleb známý jako Mahlepi pro sváteční bochánek, jako je Tsoureki a pro podobné kynuté pečivo. Na Středním Východě je spojován s pečivem pro období Ramadánu, zahrnující např. „Tsourek“, „Kakat“ a „Maamoul“. Také je tradičním kořením pro arménský sváteční koláč „Choereg“. Na Kypru je příměsí do sýrových koláčů, které se jmenují „flaounes“.

Poznámka:
Třešeň je známá jako mahaleb nebo jako třešeň Svaté Lucie.

 
jolana
5064 příspěvků 14.03.07 17:27
Mahlab...

…Vladko prepac, ale musim trosku doplnit. Mahlab sa predava za:,–(ne cele vylupnute male jadierka ako som uz pisala. Nie je sladkokysly- je korenisto nahorkly ( ako lieskovy oriesok ked je nahorkly, alebo horke mandle ..nieco podobne ). Melie sa az pri davani do peciva, ktore udrzuje vlacnejsie. POZOR na predavkovanie - na 1 kg muky sa dava zopar tychto drobnych zrniecok- kto nevie- nepouziva - lepsie. Ked uz, pre zaujimavost. ..takisto muskatovy oriesok - tiez velky pozor pri pouzivani- halucinogenny.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 27.11.07 21:05
Jolanko,

dá se vyrobit zmrzlina s mastikou/mastyx, o které jsi psala, i doma? M.

 
ewan
1 příspěvek 20.03.09 10:09
Dá se to koupit v Praze

chiosmasticha shopu . V receptech najdete obvykle olej. Ten je tedy extra drahý. Také existuje prášek - pudr. Zajímavá je přírodní žvýkačka, dáváte si do pusy vlastně čistou pryskyřici - něco pro vitariány


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz