nevím si rady s ingrediencí „mastic“ (grains of mastic, grains mastic). Jen vím, že patří do řecké kuchyně, jedná se určitě o pryskyřici, asi dodává i vůni ouzu, slouží i pro výrobu žvýkaček … to všechno už jsem postupně vyčetla na cizích serverech, jen si nevím rady, zda pro ni existuje nějaký český ekvivalent, který by mi byl názvem bližší … ;o)) Děkuji.
Prosím o pomoc,
Řečík lentišek (Pistacia lentiscus) Řečík je strom rostoucí ve Středozemí. Kožovité sudozpeřené listy o 3-5 jařmech jsou vždyzelené. Plod je jednosemenná peckovice. Z nařezaných větví a kmenů vytéká pryskyřičná šťáva, která po zaschnutí tvoří drogu (Resina mastix). Ve farmacii se používá jako pomocná látka pro výrobu zubních tmelů nebo ke žvýkání. Používá se též hojně v technických oborech.
další řeckou ingredienci …, ale to se spíš chci jen přesvědčit o tom, zda mé smýšlení je správné ;o)) - mahaleb … jsou to jádra (pecky) „tureckých třešní“ slivoně mahalebky? A prodávají se i mletá nebo jen jako celé „pecky“? ;o)) Děkuji.
…sa pouziva do urcitych druhov peciva. Su to jadierka uz vylupnute z kostok okuhlovajcovite velkost asi 3-4 mmm.Zvlacnuje a zvlhcuje cesto.Sice neviem na co ti to je ale pozor s predavkovanim…co dobre nepozname radsej nepouzivame-lepsie.
Mastic - tak ako pisala Snehurka- je to ten strom, zivica. Pouziva sa v krajinach okolo stredozemneho mora do " pudingov", zmrzliny, pri vyrobe syra, zuvacky, do urcitych druhov peciva…Najznamejsia zmrzlina „Bagdas“ v centre Damasku v „Suk Hamidije“ kde sa oddaaavnych davnych cias tlcie uvareny smotanovy krem s ladom ( davno lad z Hermonu) a mastic ( mastaca ) vo velkych obrovskych mazdiaroch rovno pred tvojimi ocami a podaju ti porciu velku obrovsku sypanu pistaciami ach jaj…
moc děkuji.
Mailem mi poradilo i Maňánisko: mastic je pryskyřice keře Pistacia
lentiscus, který roste v Řecku, hlavně na ostrově Chios. Dělá se z toho
mastika a jiné …
Takže ještě jednou všem moc díky. ;o)
je aromatické koření z mletých pecek černé třešně „Cerasus
mahaleb“ nebo Prunus mahaleb". Po staletí bývá užíváno na Středním
Východě a v okolních oblastech, zvláště v Turecku, Libanonu, Sýrii,
Arménii, Íránu a Řecku, jako sladkokyselá lahodná pří:,–(a do chleba,
sýra, keksů, sušenek a cukroví. V USA byla dlouho základem
řecko-amerického svátečního koláče a pečiva vůbec.
V Řecku je Mahleb známý jako Mahlepi pro sváteční bochánek, jako je
Tsoureki a pro podobné kynuté pečivo. Na Středním Východě je spojován
s pečivem pro období Ramadánu, zahrnující např. „Tsourek“,
„Kakat“ a „Maamoul“. Také je tradičním kořením pro arménský
sváteční koláč „Choereg“. Na Kypru je příměsí do sýrových
koláčů, které se jmenují „flaounes“.
Poznámka:
Třešeň je známá jako mahaleb nebo jako třešeň Svaté Lucie.
…Vladko prepac, ale musim trosku doplnit. Mahlab sa predava za:,–(ne cele vylupnute male jadierka ako som uz pisala. Nie je sladkokysly- je korenisto nahorkly ( ako lieskovy oriesok ked je nahorkly, alebo horke mandle ..nieco podobne ). Melie sa az pri davani do peciva, ktore udrzuje vlacnejsie. POZOR na predavkovanie - na 1 kg muky sa dava zopar tychto drobnych zrniecok- kto nevie- nepouziva - lepsie. Ked uz, pre zaujimavost. ..takisto muskatovy oriesok - tiez velky pozor pri pouzivani- halucinogenny.
V chiosmasticha shopu . V receptech najdete obvykle olej. Ten je tedy extra drahý. Také existuje prášek - pudr. Zajímavá je přírodní žvýkačka, dáváte si do pusy vlastně čistou pryskyřici - něco pro vitariány