Já vím že toto je sekce do které by mělo psát o místech kde se dobře vaří, ale jako profesionální konsultant se zdržuji přmé kritiky restaurací nicméně možná bude čtenáře zajímat to co jsem již před lety napsal v mém manuále tvorby jídelních lístků.
PROČ CHODÍ LIDÉ DO RESTAURACÍ
Při běžné povrchní konverzaci lidé nejčastěji hovoří o politice,
sportu, o sexu a o jídle, i když ne zrovna v tomto pořadí.
O těch prvních třech tématech se nechci zmiňovat, protože nepatří do
mé expertizy, ale jídlo to je jiná, o jídle a gastronomii se s vámi mohu
bavit kdykoliv.
Pokud lidé začnou mluvit o jídle, tak se ale ihned zmíní kde se dobře jí a případně pije, kde je dobrá atmosféra, kde je hezké prostředí, dobrá obsluha, případně hezké servírky a nakonec se konverzace stočí na jídelní lístek. Lidé většinou řeknou běžte tam, tam mají na lísku dobrou husu, nebo běžte tam, mají tam na lístku velký výběr ryb a podobě.
V poslední době, s narůstajícím počtem etnických restaurací také říkají: „Pojďte do italské,“ nebo „Pojďme do indické,“ nebo „Pojďte na Čínu,“ čímž nemají na mysli vypovědět válku Číně, ale jít a pochutnat si na čínských specialitách.
Ve všech těchto případech mají před očima jídelní lístek který jim eventuálně utkvěl v paměti.
Lidé kteří jdou do restaurace, a je jich většina, přesně vědí co si objednají, protože se touto myšlenkou třeba už od rána zabývají. V mysli se jim vybavuje nejenom vzhled, ale i chuť a vůně jejich oblíbeného jídla. Vědí dokonce do které restaurace chtějí jít, protože s ní mají dobré zkušenosti. Tito lidé se dají jen velmi těžko zviklat a přesvědčit o tom, že jsou také i jiné lahůdky než jejich oblíbený řízek; vepřo-knedlo-zelo, nebo švestkové knedlíky, ať se děje co děje. Že jsou i jiné restaurace než ta do které jsou zvyklí chodit nechtějí ani slyšet – neboli jídlo a restaurace kam na něj jít je více méně zvyk.
Někteří lidé musí mít své oblíbené knedlíky i přes veškerá varování jejich lékaře a dokonce by ani nevkročili do podniku ve kterém knedlíky nepodávají. Další druh lidí si v restaurace neobjednají nikdy nic jiného než smažený řízek i kdyby tam měli jídelní lístek dlouhý jako Lovosice.
V Americe například, jsou lidé, říká se jim „strictly steak and
potato men“, kteří jídelní lístek ani nečtou, protože nejedí nic
jiného než steaky a brambory. Prostě s těmito lidmi nic nesvedete a dobře
jim tak. Tito lidé také jídelní lístek v zá:,–(ě nepotřebují.
Většina lidí jde ale do restaurace při nějaké příležitosti a nebo
proto, že mají hlad, nebo možná ani hlad nemají ale prostě je zrovna doba
jídla. Tito hosté, leda že se jedná o fast food, nepřichází do
restaurace s pevnou představou toho co si objednají. Je to většinou až
teprve jídelní lístek a jídla na něm uvedená, případně jejich popis,
který může jejich rozhodnutí ovlivnit a na tyto lidi se při tvorbě
jídelních lístků musíme zaměřit.
Podle několikerých průzkumů se důvody pro které lidé chodí do restaurací dají rozdělit následovně:
47% Nemají čas připravovat si jídlo doma
18% Nechtějí doma vařit
13% Mají rádi restaurační atmosféru
7% Dávají přednost čerstvě připraveným jídlům
6% Různé jiné důvody
5% Neumí vařit
5% Oslavy a zvláštní příležitosti
Při všech průzkumech jakým restauracím lidé dávají přednost rozhodujícím činitelem je však obsluha a celková atmosféra.