PROČ CHODÍ LIDÉ DO RESTAURACÍ

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
AFTIC
122 příspěvků 14.11.06 04:56
PROČ CHODÍ LIDÉ DO RESTAURACÍ

Já vím že toto je sekce do které by mělo psát o místech kde se dobře vaří, ale jako profesionální konsultant se zdržuji přmé kritiky restaurací nicméně možná bude čtenáře zajímat to co jsem již před lety napsal v mém manuále tvorby jídelních lístků.

PROČ CHODÍ LIDÉ DO RESTAURACÍ

Při běžné povrchní konverzaci lidé nejčastěji hovoří o politice, sportu, o sexu a o jídle, i když ne zrovna v tomto pořadí.
O těch prvních třech tématech se nechci zmiňovat, protože nepatří do mé expertizy, ale jídlo to je jiná, o jídle a gastronomii se s vámi mohu bavit kdykoliv.

Pokud lidé začnou mluvit o jídle, tak se ale ihned zmíní kde se dobře jí a případně pije, kde je dobrá atmosféra, kde je hezké prostředí, dobrá obsluha, případně hezké servírky a nakonec se konverzace stočí na jídelní lístek. Lidé většinou řeknou běžte tam, tam mají na lísku dobrou husu, nebo běžte tam, mají tam na lístku velký výběr ryb a podobě.

V poslední době, s narůstajícím počtem etnických restaurací také říkají: „Pojďte do italské,“ nebo „Pojďme do indické,“ nebo „Pojďte na Čínu,“ čímž nemají na mysli vypovědět válku Číně, ale jít a pochutnat si na čínských specialitách.

Ve všech těchto případech mají před očima jídelní lístek který jim eventuálně utkvěl v paměti.

Lidé kteří jdou do restaurace, a je jich většina, přesně vědí co si objednají, protože se touto myšlenkou třeba už od rána zabývají. V mysli se jim vybavuje nejenom vzhled, ale i chuť a vůně jejich oblíbeného jídla. Vědí dokonce do které restaurace chtějí jít, protože s ní mají dobré zkušenosti. Tito lidé se dají jen velmi těžko zviklat a přesvědčit o tom, že jsou také i jiné lahůdky než jejich oblíbený řízek; vepřo-knedlo-zelo, nebo švestkové knedlíky, ať se děje co děje. Že jsou i jiné restaurace než ta do které jsou zvyklí chodit nechtějí ani slyšet – neboli jídlo a restaurace kam na něj jít je více méně zvyk.

Někteří lidé musí mít své oblíbené knedlíky i přes veškerá varování jejich lékaře a dokonce by ani nevkročili do podniku ve kterém knedlíky nepodávají. Další druh lidí si v restaurace neobjednají nikdy nic jiného než smažený řízek i kdyby tam měli jídelní lístek dlouhý jako Lovosice.

V Americe například, jsou lidé, říká se jim „strictly steak and potato men“, kteří jídelní lístek ani nečtou, protože nejedí nic jiného než steaky a brambory. Prostě s těmito lidmi nic nesvedete a dobře jim tak. Tito lidé také jídelní lístek v zá:,–(ě nepotřebují.
Většina lidí jde ale do restaurace při nějaké příležitosti a nebo proto, že mají hlad, nebo možná ani hlad nemají ale prostě je zrovna doba jídla. Tito hosté, leda že se jedná o fast food, nepřichází do restaurace s pevnou představou toho co si objednají. Je to většinou až teprve jídelní lístek a jídla na něm uvedená, případně jejich popis, který může jejich rozhodnutí ovlivnit a na tyto lidi se při tvorbě jídelních lístků musíme zaměřit.

Podle několikerých průzkumů se důvody pro které lidé chodí do restaurací dají rozdělit následovně:

47% Nemají čas připravovat si jídlo doma
18% Nechtějí doma vařit
13% Mají rádi restaurační atmosféru
7% Dávají přednost čerstvě připraveným jídlům
6% Různé jiné důvody
5% Neumí vařit
5% Oslavy a zvláštní příležitosti

Při všech průzkumech jakým restauracím lidé dávají přednost rozhodujícím činitelem je však obsluha a celková atmosféra.

Reakce:
jezevec
159 příspěvků 14.11.06 08:54
...

Dlouhé, nudné, k ničemu.

kamilio
551 příspěvků 14.11.06 21:53
Jezevče, to se ti povedlo

Také patřím ke starší generaci a jakékoliv informace o čemkoliv z gastronomie mě velmi zajímají. Tvá reakce na moudré informace od mistra Klímy opět vrací na Lab konfrontační polohu. Kdyby jsi tak dokázal v životě alespoň 10% toho, co mistr Klíma! Celý tvůj příspěvěk hodnotím slovy jednoho pana profesora, který mě učil. „Kdy jsi býval byl mlčel, zůstal bys filozof, ale že jsi promluvil, jsi pouhý blb!“

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.06 23:21
Moc zajímavé!

Opravdu!
Vytisknu a dám číst ve škole číšníkům, kuchařům i jejich mistrům!
Díky Aftiku!

sim
293 příspěvků 16.11.06 00:33
ach jaj

ja si nemozem pomoct. ja patrim medzi tych 6% s inymi dovodmi, a to je konkretne hlad.
koniec koncov, ked niekto nerobi blizko fabrickej jedalni, nic ine mu na obed nezostava…

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz