Pekne prosím o odpoveď. Čo je to pomalý hrniec a kde sa dá toto pre mňa čudo kúpiť? Rišo z Prievidze
Pomalý hrniec
na této diskuzi 3.11.2008 uváděla Marmeláda dva odkazy na pomalý hrnec. Abys to nemusel hledat, tak Ti adresy uvádím. Bohužel neumím zadat tak, abys mohl jen klepnout a otevře se Ti žádaná stránka.
http://www.patro.cz/…4865212.html
Jinak přeju hodně úspěchů.
Dostala som od detí pomalý hrniec a veľmi sa mu teším. Ale moju radosť
trošku pokazili kolegyne, ktoré mi hovoria, že by som ho nemala nechať
pracovať bez dozoru. A už vôbec nie nechať ho variť a odísť z domu! Čo
keď napríklad zoskratuje?. Už ho mám asi tri týždne ale normálne sa ho
bojím
A pritom som sa tak tešila, že tak ako som o hrnci čítala, že môžem
kľudne nechať aj keď idem do práce, nech si len varí. Poraďte mi prosím
,kto ten hrniec máte, dôverujete mu, že sa nič nestane a bude všetko OK?
Alebo varíte len keď ste doma? Ďakujem.
asi som ti podobná, PH nezapínam, ani pračku ak nie som doma…ale druhí
to robia veselo, tak si vyber…
labužnice na zraze sa usmievali, že potom aj chladničku by som mala vypnúť
pri odchode z domu…
přesně jak píše Anička. Spoustu elektrospotřebičů nevypínáš. A pomalý hrnec zkus použít několikrát přes noc a určitě tě to uklidní a pak budeš vesele vařit, i když nebudeš doma.
už tři pomalé hrnce . Používám je dle potřebné velikosti. Nejraději
mám: Hrnec pomalý Bionaire 5,7 l Rival, jehož vnitřní nádoba se může
používat i na vaření na plotýnce. Hrnec běžně používám přes noc
i během dne, kdy odcházím např. do práce. Více najdeš i u mne na blogu
:
http://marmeladarecepty.blog.cz/…ec-jak-varit
hrnec":„http://marmeladarecepty.blog.cz/0707/pomaly-hrnec-jak-varit "
http://marmeladarecepty.blog.cz/…pomaly-hrnec
ověřených receptů“:"http://marmeladarecepty.blog.cz/rubrika/pomaly-hrnec
" .
…shodou okolností mě dnes Vladka naučila, jak na to:
http://marmeladarecepty.blog.cz/0707
http://marmeladarecepty.blog.cz/…pomaly-hrnec
podívej se sem:
http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…
Zdravím
Alis
Bionaire, Rival stejně jako marmeláda. Časem jsem se v něm naučila dělat leccos. Naposledy povidla. A nechávám ho převážně přes noc. Jestli máš šikovného muže, ať Ti udělá časový vypínač. Funkce „keep warm“ je sice asi dobrá, ale někdy leze na nervy.
Časový spínač pořídíš v každé elektroprodejně za pár šupů, mechanický už za cca 120 Kč, elektronický kolem 400 Kč, nestojí za to se s tím bastlit.
Mechanický časový spínač mám, len sa ho musím naučiť používať,
čumím na návod a furt nejak nechápem, no asi som blbec…
Ináč, v PH som už varila a je to v pohode, už sa ho nebojím…
Tak vezmi např. stolní lampičku, nebo něco podobného, na čem je vidět, že to je v chodu a vyzkoušej si to. Mezi zásuvku a ZAPNUTOU lampičku připoj spínač a zkousej. Je to až komicky elementární:-)
není PH. Tato diskuse již proběhla....... komika vyprchá ve chvíli kdy se zjistí, že PH má vlastní časovač bez odloženého startu. (bez připojení nelze PH nastavit)....... dále již nemusím snad.
Vycházím z předpokladu, že snad nikoho nenapadne připojovat přes časový spínač hrnec, který je vybaven jiným než mechanickým přepínačem režimů.
Váhavých střelců není málo. Těm, kteří jsou ještě dnes na
vážkách, jsem věnoval několik chvil, aby se mohli lépe orientovat a třeba
nevyhodili prachy. Je mi lhostejné, zda mě kdosi napadne, coby dealera. Ale
pokud o PH kdokoli uvažuje, nenechám si výsledky pro sebe.
Po pročtení vašich zkušeností s PH, jsem opatřil podobnou potvoru.
V obchodech se nedopídíme ničehož. Nikde si nemůžete sáhnout, pouze
objednat dle obrázku. Hotový zajoch ve vaku. S myšlenkou „nejvejš tě
zahodím“, jsem začal pátrat. 3,5 litru mi připadalo, podle vašich
poznámek, málo. Natrefil jsem na Kenwood CP 658, oválná nádoba 6,5 litru.
Firma Hshop, jej dopravila do týdne a bez problémů. Cena téhož modelu se
pohybuje od 1100 do 2500 Kč.
Celkový dojem je dobrý. Bezvadné zpracování. Základ je z ocelového
lakovaného plechu, vnější povrch z kartáčovaného nerezu. Vnitřní
topná nádoba je vylisována z hliníkové šlupky, nevalné pevnosti. Na
jejím vnějším obvodu je topný pásek. Celek je sestaven a dvěma šrouby
zpevněn do konstrukce vpravdě letecké. Tenounké materiály, dobře
zapasované do sebe, vytvářejí tuhý celek. Nelze ani mluvit o plechu,
tloušťky se pohybují mezi 0,2 – 0,3mm. Pokud se hrnec rozebere, lze
zmuchlat v dlaních. Ne, že jen tak máchnete lžičkou, v tu ránu je na
povrchu boule. Na vnějším nerezovém pásu, tloušťky žiletky, jsou dvěma
šroubky připevněna manipulační ucha. Hrnec za ně přenášet lze, ale ne,
pokud je plný, pak je pevnost materiálu v koncích. Pevná ucha nádobí
s horkým obsahem jsou mimořádně důležitá, nepodceňujme je.
Ovládání je mechanické a návod číst netřeba. Spojení s časovací
zásuvkou nemá chybu. Elektronické ovládání je nejen zbytečné, ale
výrobek bude tupě provádět, jen co mu dali do SW. Výrobce uvádí příkon
320 W. Ve skutečnosti má 208 W na LOW a 282 W na HIGH. Ve spodní části
je primitivní termostat – integrovaná, neopravitelná součástka. I kdyby
šel do kytek, lze ho snadno přemostit a hrnec, díky malému příkonu, si ani
nevšimne.
Elektrická instalace je provedena velmi dobře, za použití kvalitní izolace,
odolávající teplu. Všechny kovové části jsou pospojované podle
předpisu, pokud použijeme el. zásuvku dle ČSN, nehrozí nebezpečí úrazu.
Hrnec není pračka, proto i největší proud, procházející spoji
nepřevýšil 1,4 A a takový hned tak něco nezapálí. V hrnci není, co by
hořelo. Pokud jej chceme nechat bez dozoru, postavíme ho na podložku nesnadno
hořlavou, třeba na linku s laminovanou dřevotřískou. Z jeho blízkosti
odstraníme hořlavé předměty, jako mastné utěrky apod. Byl jsem
u případu, kdy na pekárnu samovolně spadla láhev s EVOO z poličky,
rozbila skleněné víko a olej se vznítil. Nesleduji TV Nova, nečtu Blesk,
tohle je ze života. Náhoda není žádný lumen.
Za provozu je vnější povrch horký, cca 80°C, to mi vadilo. Hrnec jsem
rozebral a do mezistěny vložil pás čedičové vaty. Teplota povrchu klesla
na cca 65°C a spotřeba z původních 1,32 kWh (5 hodin vaření na High) na
1,11 kWh při stejné době i objemu jídla. Z měření vyplývá, že
termostat skutečně vypíná, proto ani vnitřní teplota se nemění.
Varná nádoba je oboustranně polévaná keramika, podle barvy bych usoudil na
šamot. V žádném případě si netroufnu dát ji na plamen a smažit v ní
cibuli. Rozdíl teplot mezi dnem a rantlem může dosáhnout až 300°C. Dobře
se myje a pokud ji nevystavíte tepelným šokům, musí vydržet dlouho. Objem
je dobrý. Vyzkoušel ho pětikilový kocour, milující krabice a duté věci
jim podobné, tak snad zmákne i opěvovanou kačenu. Kocoura nevařím, mám
ho rád jako bytost.
Poklice je skleněná s nerezovým okrajem, na můj vkus trochu tenká.
Sestavit hrnec do původní podoby připomíná montáž trojstěžníku
v láhvi. Části jsou tak přesné, násilí nelze použít, až musely
vypomoci ještě dvě ručky.
Provoz
Kastrůlek je pomalej par excellence. První dvě hodiny se neděje nic.
(mluvím o stupni High) Koncem třetí hodiny od zapnutí pokrm změní barvu,
na krajích se objevují drobné bublinky nesmělého varu. Po čtvrté hodině
jsou ojedinělá místa varu i dále od krajů. Teploty uvnitř pokrmu se
pohybují od 92 do 101°C.
Na horní části keramické nádoby, kde doléhá poklice, se tvoří
kondenzát. Pára občas lehce, jen o desetiny mm nadzvedne poklici a rozprskne
kondenzát mimo hrnec. Na jedné straně jsem poklici podložil tenkým
párátkem a bylo po prskání.
O vyvaření tekutiny s párátkovou úpravou nemůže být řeč.
Závěr
Hrnec pracuje standardně a rozhodně za jedenáct stovek stojí
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
