Pomalý hrniec

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
smukoo
7 příspěvků 08.03.09 23:25
Pomalý hrniec

Pekne prosím o odpoveď. Čo je to pomalý hrniec a kde sa dá toto pre mňa čudo kúpiť? Rišo z Prievidze


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bocianka
528 příspěvků 09.03.09 14:18
Rišo z Prievidze,

na této diskuzi 3.11.2008 uváděla Marmeláda dva odkazy na pomalý hrnec. Abys to nemusel hledat, tak Ti adresy uvádím. Bohužel neumím zadat tak, abys mohl jen klepnout a otevře se Ti žádaná stránka.

http://www.patro.cz/…4865212.html

http://www.zbozi.cz/?…

Jinak přeju hodně úspěchů.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.03.09 22:19
Pomalý hrnec

V první adrese je někde chyba.
Tady je ta druhá? .

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.03.09 22:20
Pomalý hrnec

Omlouvám se. Vložila jsem ten špatný link.
Tak ještě jednou .

 
HelenaL
98 příspěvků 15.03.09 15:15
Na Slovensku

ho predáva napríklad internetový obchod www.pelia.sk.

 
Gabix
2 příspěvky 26.08.09 16:12
PH?

Dostala som od detí pomalý hrniec a veľmi sa mu teším. Ale moju radosť trošku pokazili kolegyne, ktoré mi hovoria, že by som ho nemala nechať pracovať bez dozoru. A už vôbec nie nechať ho variť a odísť z domu! Čo keď napríklad zoskratuje?. Už ho mám asi tri týždne ale normálne sa ho bojím
A pritom som sa tak tešila, že tak ako som o hrnci čítala, že môžem kľudne nechať aj keď idem do práce, nech si len varí. Poraďte mi prosím ,kto ten hrniec máte, dôverujete mu, že sa nič nestane a bude všetko OK? Alebo varíte len keď ste doma? Ďakujem.

 
anickav
2904 příspěvků 26.08.09 17:17
Gabix,

asi som ti podobná, PH nezapínam, ani pračku ak nie som doma…ale druhí to robia veselo, tak si vyber…
labužnice na zraze sa usmievali, že potom aj chladničku by som mala vypnúť pri odchode z domu…

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.08.09 21:49
Gabix

přesně jak píše Anička. Spoustu elektrospotřebičů nevypínáš. A pomalý hrnec zkus použít několikrát přes noc a určitě tě to uklidní a pak budeš vesele vařit, i když nebudeš doma.

 
marmelada
1643 příspěvků 29.08.09 13:31
Mám doma

už tři pomalé hrnce . Používám je dle potřebné velikosti. Nejraději mám: Hrnec pomalý Bionaire 5,7 l Rival, jehož vnitřní nádoba se může používat i na vaření na plotýnce. Hrnec běžně používám přes noc i během dne, kdy odcházím např. do práce. Více najdeš i u mne na blogu :
http://marmeladarecepty.blog.cz/…ec-jak-varit hrnec":„http:­//marmeladare­cepty.blog.cz/0707/po­maly-hrnec-jak-varit "
http://marmeladarecepty.blog.cz/…pomaly-hrnec ověřených receptů“:"http://­marmeladarecep­ty.blog.cz/ru­brika/pomaly-hrnec " .

 
marmelada
1643 příspěvků 29.08.09 13:34
Tak jse omlouvám

nejde mi vkládat odkazy obvyklým způsobem.

 
Alis
2617 příspěvků 29.08.09 16:59
Marmeládko...

…shodou okolností mě dnes Vladka naučila, jak na to:

http://marmeladarecepty.blog.cz/0707
http://marmeladarecepty.blog.cz/…pomaly-hrnec

podívej se sem:
http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

Zdravím
Alis

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 08.09.09 11:09
Mám PM už 3 roky

Bionaire, Rival stejně jako marmeláda. Časem jsem se v něm naučila dělat leccos. Naposledy povidla. A nechávám ho převážně přes noc. Jestli máš šikovného muže, ať Ti udělá časový vypínač. Funkce „keep warm“ je sice asi dobrá, ale někdy leze na nervy.

 
oldsoft
682 příspěvků 15.09.09 16:32
Časový spínač

Časový spínač pořídíš v každé elektroprodejně za pár šupů, mechanický už za cca 120 Kč, elektronický kolem 400 Kč, nestojí za to se s tím bastlit.

 
Gabix
2 příspěvky 15.09.09 18:12
časový spínač

Mechanický časový spínač mám, len sa ho musím naučiť používať, čumím na návod a furt nejak nechápem, no asi som blbec…
Ináč, v PH som už varila a je to v pohode, už sa ho nebojím…

 
oldsoft
682 příspěvků 02.10.09 15:27
S časovým spínačem je to prosté

Tak vezmi např. stolní lampičku, nebo něco podobného, na čem je vidět, že to je v chodu a vyzkoušej si to. Mezi zásuvku a ZAPNUTOU lampičku připoj spínač a zkousej. Je to až komicky elementární:-)

 
ucitelas
328 příspěvků 03.10.09 11:39
stolní lampička

není PH. Tato diskuse již proběhla....... komika vyprchá ve chvíli kdy se zjistí, že PH má vlastní časovač bez odloženého startu. (bez připojení nelze PH nastavit)....... dále již nemusím snad.

 
ucitelas
328 příspěvků 03.10.09 11:44
pardon

ale zichr je zichr.

 
oldsoft
682 příspěvků 04.10.09 02:46
Ale no tak...

Vycházím z předpokladu, že snad nikoho nenapadne připojovat přes časový spínač hrnec, který je vybaven jiným než mechanickým přepínačem režimů.

 
Wolfg
583 příspěvků 31.07.10 11:10
Nic nového? Trochu ano

Váhavých střelců není málo. Těm, kteří jsou ještě dnes na vážkách, jsem věnoval několik chvil, aby se mohli lépe orientovat a třeba nevyhodili prachy. Je mi lhostejné, zda mě kdosi napadne, coby dealera. Ale pokud o PH kdokoli uvažuje, nenechám si výsledky pro sebe.
Po pročtení vašich zkušeností s PH, jsem opatřil podobnou potvoru. V obchodech se nedopídíme ničehož. Nikde si nemůžete sáhnout, pouze objednat dle obrázku. Hotový zajoch ve vaku. S myšlenkou „nejvejš tě zahodím“, jsem začal pátrat. 3,5 litru mi připadalo, podle vašich poznámek, málo. Natrefil jsem na Kenwood CP 658, oválná nádoba 6,5 litru. Firma Hshop, jej dopravila do týdne a bez problémů. Cena téhož modelu se pohybuje od 1100 do 2500 Kč.
Celkový dojem je dobrý. Bezvadné zpracování. Základ je z ocelového lakovaného plechu, vnější povrch z kartáčovaného nerezu. Vnitřní topná nádoba je vylisována z hliníkové šlupky, nevalné pevnosti. Na jejím vnějším obvodu je topný pásek. Celek je sestaven a dvěma šrouby zpevněn do konstrukce vpravdě letecké. Tenounké materiály, dobře zapasované do sebe, vytvářejí tuhý celek. Nelze ani mluvit o plechu, tloušťky se pohybují mezi 0,2 – 0,3mm. Pokud se hrnec rozebere, lze zmuchlat v dlaních. Ne, že jen tak máchnete lžičkou, v tu ránu je na povrchu boule. Na vnějším nerezovém pásu, tloušťky žiletky, jsou dvěma šroubky připevněna manipulační ucha. Hrnec za ně přenášet lze, ale ne, pokud je plný, pak je pevnost materiálu v koncích. Pevná ucha nádobí s horkým obsahem jsou mimořádně důležitá, nepodceňujme je.
Ovládání je mechanické a návod číst netřeba. Spojení s časovací zásuvkou nemá chybu. Elektronické ovládání je nejen zbytečné, ale výrobek bude tupě provádět, jen co mu dali do SW. Výrobce uvádí příkon 320 W. Ve skutečnosti má 208 W na LOW a 282 W na HIGH. Ve spodní části je primitivní termostat – integrovaná, neopravitelná součástka. I kdyby šel do kytek, lze ho snadno přemostit a hrnec, díky malému příkonu, si ani nevšimne.
Elektrická instalace je provedena velmi dobře, za použití kvalitní izolace, odolávající teplu. Všechny kovové části jsou pospojované podle předpisu, pokud použijeme el. zásuvku dle ČSN, nehrozí nebezpečí úrazu. Hrnec není pračka, proto i největší proud, procházející spoji nepřevýšil 1,4 A a takový hned tak něco nezapálí. V hrnci není, co by hořelo. Pokud jej chceme nechat bez dozoru, postavíme ho na podložku nesnadno hořlavou, třeba na linku s laminovanou dřevotřískou. Z jeho blízkosti odstraníme hořlavé předměty, jako mastné utěrky apod. Byl jsem u případu, kdy na pekárnu samovolně spadla láhev s EVOO z poličky, rozbila skleněné víko a olej se vznítil. Nesleduji TV Nova, nečtu Blesk, tohle je ze života. Náhoda není žádný lumen.
Za provozu je vnější povrch horký, cca 80°C, to mi vadilo. Hrnec jsem rozebral a do mezistěny vložil pás čedičové vaty. Teplota povrchu klesla na cca 65°C a spotřeba z původních 1,32 kWh (5 hodin vaření na High) na 1,11 kWh při stejné době i objemu jídla. Z měření vyplývá, že termostat skutečně vypíná, proto ani vnitřní teplota se nemění.
Varná nádoba je oboustranně polévaná keramika, podle barvy bych usoudil na šamot. V žádném případě si netroufnu dát ji na plamen a smažit v ní cibuli. Rozdíl teplot mezi dnem a rantlem může dosáhnout až 300°C. Dobře se myje a pokud ji nevystavíte tepelným šokům, musí vydržet dlouho. Objem je dobrý. Vyzkoušel ho pětikilový kocour, milující krabice a duté věci jim podobné, tak snad zmákne i opěvovanou kačenu. Kocoura nevařím, mám ho rád jako bytost.
Poklice je skleněná s nerezovým okrajem, na můj vkus trochu tenká.
Sestavit hrnec do původní podoby připomíná montáž trojstěžníku v láhvi. Části jsou tak přesné, násilí nelze použít, až musely vypomoci ještě dvě ručky.

Provoz
Kastrůlek je pomalej par excellence. První dvě hodiny se neděje nic. (mluvím o stupni High) Koncem třetí hodiny od zapnutí pokrm změní barvu, na krajích se objevují drobné bublinky nesmělého varu. Po čtvrté hodině jsou ojedinělá místa varu i dále od krajů. Teploty uvnitř pokrmu se pohybují od 92 do 101°C.
Na horní části keramické nádoby, kde doléhá poklice, se tvoří kondenzát. Pára občas lehce, jen o desetiny mm nadzvedne poklici a rozprskne kondenzát mimo hrnec. Na jedné straně jsem poklici podložil tenkým párátkem a bylo po prskání.
O vyvaření tekutiny s párátkovou úpravou nemůže být řeč.

Závěr
Hrnec pracuje standardně a rozhodně za jedenáct stovek stojí


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz