Pesto

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
luba
185 příspěvků 06.05.04 10:42
Pesto

Milí labužníci, hoci bazalka je ešte iba v stave prie:,–(, už teraz rozmýšľam, ako je najlepšie zakonzervovať pesto. V obchodoch je zrejme sterilizované, ale nie som si istá, ako dlho a pri akej teplote sterilizovať, aby nestratilo farbu a vôňu. Ďakujem za každú radu.
 luba


Reklama


Reklama

Reakce:
 
alouch
56 příspěvků 06.05.04 14:46
...

Lubo, to co já dělám, není pravé pesto, ale mám to osvědčené. Když začíná bazalka kvést, ostříhám ji nad prvním větvením, lístky, květy i tenké stonky naházím do mixéru, přidám stroužky česneku, sůl, pepř. Mixuju a přilévám olej, až je to pěkná kašička.
Dám ji do kelímku od margarinu a zmrazím. Pak jen podle potřeby odloupávám - je to dost ztuhlé, ale jde to. Používám do zálivek, omáček nebo jen tak na špagety. Mívám z truhlíku na balkóně dvě i tři sklizně.

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.05.04 23:21
Pesto

Pesto nesterilizuj, asi by ztratilo charakter. Tady je výtažek z Dadalovy kuchařky.

Bazalková omáčka „pesto“

Suroviny:
10 rostlin bazalky (asi 200 g listů)
2 - 3 stroužky česneku
250 - 300 ml olivového oleje
piniové oříšky
sýr (nejlépe parmazán)

Postup přípravy
Při přípravě „pesta“ čerstvé bazalkové listy nasekáme a smícháme s česnekem, piniovými oříšky a olivovým olejem. Pesto je výtečná bylinná omáčka na těstoviny.
Tak jak na to?
Počítáme 200 g listů na jednu dávku. Když použijeme bazalku vypěstovanou v květináči potřebujeme listy asi z 10 rostlin, z čehož bude dosti omáčky asi pro 12 lidí. Listy můžeme rozsekat ručně nebo snadněji to půjde v našem kuchyňském robotu. V robotu však lístečky netrápíme příliš dlouho, aby z toho nebyla úplná kaše.
Pak do mixeru přidáme 2 až 3 stroužky čerstvého česneku. Jeho množství je samozřejmě otázkou naší chuti. Přidáme dobrý olivový olej, který omáčce dodá skutečně hedvábnou konzistenci, dále piniové oříšky, se kterými je pesto křupavější a navíc dodají omáčce tu správnou viskozitu. Závěrečným přídavkem je sýr, nejlépe parmazán.
Omáčku lze velmi dobře zmrazit a používat postupně později,když již zásoby bazalky nejsou a nebo je již zima. Pokud však děláme „pesto“ na zamrazení tak přirozeně sýr vynecháme a dáme ho do omáčky až ji rozmrazíme k použití. Takové zamrazené zásoby bazalkové omáčky nám mohou vydržet až do jara, určitě až do doby, kdy již nastane čas pěstovat novou a neboji již dokonce začneme zase sklízet.

 
penda
4752 příspěvků 07.05.04 01:10
pesto ve třech jazycích...

jakmile dochatuji, pošlu jeden receptík na labužníka…mám ho přímo z Říma, tak snad bude chutnat…

 
penda
4752 příspěvků 07.05.04 08:32
recept bez sterilování

pesto alla genovese …dobrou chuť

 
penda
4752 příspěvků 07.05.04 08:43
další recepty...

pesto…pesto…pesto dishes/pesto/in­dex1.html …:-))

 
luba
185 příspěvků 07.05.04 08:44
Pesto

Ďakujem, ďakujem, ďakujem - budem sa držať Vašich rád.
 luba

 
penda
4752 příspěvků 07.05.04 08:47
...nikdo není dokonalý...

chybička se vloudila…pesto

 
Bradicka
163 příspěvků 07.05.04 10:31
Ohó, ohó,

drahá Pendo, to je ovšem vyčerpávající! Hnedka si to všecko poukládám, díky moc!

 
penda
4752 příspěvků 07.05.04 11:58
Bradičko,

co bych pro Vás neudělala…chichi


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz