Snad mi poradíte, kde jej sehnat. Už jsem absolutně bezradná. Bydlím ve městě, co má 30 tisíc obyvatel, dojíždím ale do Brna. Prolezla jsem Hypernovu, Tesco, Kaufland, Interspar a porád nic. Našla jsem nějaké sáčky v Hypernově, co Parmezán připomínají, ale jmenuje se to trochu jinak. (jaksi pasta de formaggi nebo tak nejak). Prosím za radu, a když mi doporučíte obchod v Brně, budu moc zavázaná.
Parmezán
Bydlím asi v podobném městě, jako Ty, a pravý parmezán také neseženu. Dostane se určitě v různých italských obchůdcích, v Praze jich je habaděj, v Brně neznám. Ale když přivřu oko, tak mi jej plně nahrazuje český Gran Moravia, který se dostane běžně v supermarketech. Firma, která ho vyrábí, teď otevřela svůj obchůdek se sýry v Olomouci, Ostroužnická 12, píší v časopise Cucina… A také je za poloviční cenu, než parmezán, což není zanedbatelné
Gran Moravii .. „Grattugiato Fresco“ 10 dkg balení jsem koupila v Kauflandu a mohu potvrdit, je to dobrý, jemňoučce nastrouhaný sýrec. Oběma hezký den.
dávám přednost porcovanému, protože si ho buď mohu nastrouhat sama a nebo se z něj krásně dělají hoblinky, což hodně využívám do dozdobení a dochucení různých rizot, polévek, vlastně čehokoli. Ale hlavně jsem ráda, že sýr tohoto typu se v ČR vyrábí a je dostupný komukoli. Narozdíl od Parmezánu.
na Svoboďáku, jak je pasáž pod Komerční bankou, tak v té púasaži je takový menší super italský obchudek, parmazan neni problém, já st tam kupuji ještě mortadellu. A potom v IBC na Příkopě, tam je také italský obchůdek
… Gran Moravia je v českých podmínkách to nejlepší, co se dá už
nastrouhané koupit. Hlavně se vyvaruj různých levných také strouhaných
„Parmazánů“ v malých sáčcích. Cena bývá příznivá - někdy
i kolem 20,– korun, ale už to by nás mělo varovat, že něco není
v pořádku. V těchto sáčcích je obvykle něco jako strouhanka-jsou to
odřezky ze sýra, to ještě v tom lepším případě. Vyzkoušíš to
nejlépe na tom, že taková věc nehnědne při zapékání a ani trochu se
nerozpustí.
Jak píše Tea: Gran Moravia porcovaný na trojúhelníky - je chuťově
vynikající, je bezva na hoblinky. Jen je potíž, že tak dlouho ani při
správném skladování nevydrží. Není totiž dost vyschlý (také proto ta
nízká cena). Sýry (podle mé zkušenosti z Itálie) - kousek parmazánu jen
tak ve folii, vydržel 3 měsíce, vždy jsme jen odstrouhali potřebnou
dávku. Kdyby byl větší, vydržel by déle..
P.
včera jsem shodou okolností našla v lednici zapadlý jeden trojúhelník
GM s min. trvanlivostí do 5.12.2007! Sýr byl výborný, nic mu nebylo. Pokud
v něm proběhly nějaké nepatřičné procesy, tak o tom zatím nevím A ono těch 100g je tak akorát na
spotřebování a když kousek zbyde, tak ve folii klidně vydrží zase
dalších pár dnů. U nás ale nezbyde, hoblinky strouhám
i k televizi:-)))
Sněženko, opravdu je to tak. Originál jsme ve velkém přivezli loni
z Itálie, bohužel také nebyl bezedný. Dnes s klidem používám náš a
jsem moc spokojená, nehledě na to, že je opravdu všude.
Hezký den přeji všem.
tiež nedám na Gran Moravia dopustiť, či už blok, alebo strúhaný a
považujem ho za plnohodnotnú sortu parmezánu.
Pre prípad výnimočnej túžby po pravom parmezáne ho majú napríklad
v Středomořské prodejně, na Nuselské v Praze, ktorú sme navštívili
s ďalšími labužníkmi vlani koncom roku. Len ten parmezán je za
dvojnásobnú cenu oproti GM.
osobně neznám, ale takovou pozvánku do Guspe napsal Pan Kolíček. Myslím, že o tom obchůdku se zmiňuje
i buturenka. Vypadá hezky, tak se tam Sněženko vyprav pro ten Parmezán a
podej zprávu, jak jsi dopadla.
Tak u nás není Grand Moravia ani v Kauflandu, ani v Hypernově Ale ve středu jedu do Brna, tak se zkusím podívat do toho váječně vypadajícího obchůdku (jen mám trochu strach z těch cen ). Na kolik tak parmazán přijde? (přibližná cena za 10dgk/1kg)?
Gran Moraviu žeby nemali v Tescu či Kauflande? Vývy bežne vo vákuovom
balení, bloky 100 - 250 g, strúhaná 75 a 100 g (ak si dobre pamätám).
Obal zeleno - číra fólia.
Taliansky parmezán počítaj cca od 500 Kč/kg nahor. Možno sa zadarí aj
trochu lacnejší, ale to bude výnimka.
Nakonec středa byla tak náročná, že se to nedalo stihnout zajít do centra, natožto pro sýr ale příští úterý mám celý den volno, tak se tam půjdu podívat… a určitě dám vědět
Slíbila jsem, že napíšu, jak jsem dopadla. Takže - V Brně je ten obchůdek s laskominami viz niže uplně užasný, všem Brňakum vřele doporučuji. Je to sice takove zapadle, nejde to na prvni pohled moc najit, ale to nevadi.
Jinak byla jsem v Brně-židenicích v kauflandu a tam Grand moraviu měli. V našem městě jsem prolezla uplně všechny obchody, ale grand moravia nikde. To opravdu nechápu .
Ahoj,nova prodejna je take kousek od te pasaze na svobodaku!Sapori tipici del
Gargano Solniční 13, 602 00 Brno
a tady jsou jejich stranky.maji tam i ceny
http://www.italske-pochoutky.cz/syry.php
omylem jsem to vlozil uz i na hlavni stranku kde koupi a sehnat bez
nadpisu,snad se nikdo nebude zlobit
Bohužel, Guspe je již definitivně zavřené.. ale mám dobrou zprávu
- skvělé sýry (hlavně holandské, ale parmezán mají, pokud vím, taky) koupíte v Brně v poměrně nově otevřené prodejně Cheesy na Pekařské 10.