No já nevím...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Bunter
457 příspěvků 5.2.09 23:44
No já nevím...

jestli se diskuze ubírala správným směrem, ale našel jsem tam převážně česko-německé „zprzněniny“, které nemají se staročeštinou nic společného. Krásné názvy pokrmů od našich předků jako kucmoch, kaldoun, kvedlous, sejkory, bác, volupsije, drbáky a jiné ( jsou jich stovky v kuchařských knihách) tam nejsou. Názvy jistě ovlivnila i nadvláda Rakouska-Uherska, ale českých názvů je z té doby více, hlavně na venkově.
A u nás v sudetských Teplicích se říkalo zalígrovat, jako zavřít třeba i do vězení podle lígru a né rýglu, jelikož zarýglovat nelze, lze zarexovat. Takže tak.

Reakce:
bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 6.2.09 10:57
Tome ...

určitě máš na mysli diskutovaný článek „Staročeské a zapomenuté výrazy“ - v tom případku odvolávám co jsem o rýglování tady u nás na severu napsala, a máš naprostou pravdu. Už to slovo dlouho nepoužívám a nechala jsem se tím rýglováním zmást. Ano chodili jsme zalígrovat dveře a Tobě díky, žes to uvedl na správnou míru.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz