Lanýže...

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 24.01.06 22:33
Lanýže...

…shoda okolností.....před pár chvílema vložil do deníčku svůj příspěvek o lanýžích kolega gurmet. Já chtěl včera svůj pobyt v Ostravě završit návštěvou restaurace, kde za nemalé peníze nabízeli ke konzumaci těstoviny ozdobené těmito skvosty. Takže jsem ochutnal, ale asi jsem barbar…moc jsem toho nevnímal. Z různých pořadů na mě dopadaly informace toho typu, že výrazná chuť, nenapodobitelná, úplně senzační - v mém případě se to nekonalo…závěry nechám na vás. Ale donutilo mě to otevřít maličkou skleničku Tartufi neri, kterou jsem dostal před dvěma rokama a schovával ve sklepení a cosi jsem ucítil…fakt to může být senzační…jaké máte zkušenosti vy?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
goro
82 příspěvků 27.01.06 07:57
Lanýže

jem v životě ani neviděl, natož jedl. V Zimmermanově Lexikonu jsou stovky jídel s lanýži, ale povídá se, že v současnosti stojí lanýže asi 3000$ kilogram, tak si nejsem jist, jestli bych vyrazil na trh.

 
journeyman
3 příspěvky 10.10.06 05:23
...

Od té doby, co jsem ochutnal lanýže, nikdy bez nich dlouho nevydržím! Za nejlepší se považují chorvatské lanýže z Istrie. Dají se u nás koupit za velmi příznivé ceny. Velmi výhodné je koupit konzervované lanýže, a to z důvodu mnohem výraznější chuti. Je to tím, že se před naložením do olivového oleje dehydrují a tím se jejich chuť podstatně zvýrazní. Nekupujte však čínské lanýže, je to jiná odrůda a gurmáni, tyto za lanýže nepovažují.
Začalo to mojí návštěvou v restauraci na Istrii u firmy Zigante, byla v české televizi. Absolvovali jsme, ve dvou, hostinu o třech chodech a dezertem (vanilkovou zmrzlinou). Všechno s lanýži! Prvním chodem byl ovčí sýr s lanýži, pršutem a decentní zeleninovou oblohou a olivami. Ke všem chodům byly podávány malé bochánky ze světlého pečiva o třech druzích (velké asi jako české buchtičky). Jedny byly s olivami, druhé s lanýži a třetí čisté.
Druhám chodem byly míchaná vejce s lanýži. A třetím chodem bylo telecí (juněčí, starší telecí, ne ještě hovězí) s vynikajícím sosem a přílohou, samozřejmě na lanýžích. Na závěr hostiny, byl podávána, výše uvedená, zmrzlina s lanýži.
Kdo nezkusil, neuvěří! Dokonalá lahůdka! Nic lepšího jsem v životě nejedl! Jen pozor! Nakládané lanýže se používají střídmě, pro mnohem výraznější aroma. I tak bude při jejich přípravě vonět celý dům! S houbama se to, ale moc srovnávat nedá! Čerstvé se krájejí na slabounké plátky, konzervované se dají již koupit nasekané, mleté apod.
Koupit se dají a všechno o lanýžích http://www.labuznik.net
A pro zajímavost: Nevěřím, že někde stálo 1kg 120 nebo 150 Eur. V německu stojí 1 kg bílých čerstvých lanýžů 3500,– až 4000,–Eur!
U nás stojí nejlepší jakost cca 2600,–Eur. Vzhledem, ale k množství, jaké se ve skutečnosti používá, je tato pochoutka dostupná, alespoň občas, i pro nás, střední třídu. Na výše uvedené stránce jsou i recepty. Budu rád, když mi napíšete svoje dojmy a zážitky. V případě potřeby, rád předám svoje zkušenosti. Staly se mi, ty ošklivý houby, zálibou. Tak dobrou chuť!

 
Kolobok
2 příspěvky 12.09.17 18:46

Zdravím, poradíte mi co z tím?

 
Kolobok
2 příspěvky 16.09.17 13:07
Lanyž?

Zdravím, pořadí někdo co to je?


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz