…shoda okolností.....před pár chvílema vložil do deníčku svůj příspěvek o lanýžích kolega gurmet. Já chtěl včera svůj pobyt v Ostravě završit návštěvou restaurace, kde za nemalé peníze nabízeli ke konzumaci těstoviny ozdobené těmito skvosty. Takže jsem ochutnal, ale asi jsem barbar…moc jsem toho nevnímal. Z různých pořadů na mě dopadaly informace toho typu, že výrazná chuť, nenapodobitelná, úplně senzační - v mém případě se to nekonalo…závěry nechám na vás. Ale donutilo mě to otevřít maličkou skleničku Tartufi neri, kterou jsem dostal před dvěma rokama a schovával ve sklepení a cosi jsem ucítil…fakt to může být senzační…jaké máte zkušenosti vy?
Lanýže...
jem v životě ani neviděl, natož jedl. V Zimmermanově Lexikonu jsou stovky jídel s lanýži, ale povídá se, že v současnosti stojí lanýže asi 3000$ kilogram, tak si nejsem jist, jestli bych vyrazil na trh.
Od té doby, co jsem ochutnal lanýže, nikdy bez nich dlouho nevydržím! Za
nejlepší se považují chorvatské lanýže z Istrie. Dají se u nás koupit
za velmi příznivé ceny. Velmi výhodné je koupit konzervované lanýže, a
to z důvodu mnohem výraznější chuti. Je to tím, že se před naložením
do olivového oleje dehydrují a tím se jejich chuť podstatně zvýrazní.
Nekupujte však čínské lanýže, je to jiná odrůda a gurmáni, tyto za
lanýže nepovažují.
Začalo to mojí návštěvou v restauraci na Istrii u firmy Zigante, byla
v české televizi. Absolvovali jsme, ve dvou, hostinu o třech chodech a
dezertem (vanilkovou zmrzlinou). Všechno s lanýži! Prvním chodem byl ovčí
sýr s lanýži, pršutem a decentní zeleninovou oblohou a olivami. Ke všem
chodům byly podávány malé bochánky ze světlého pečiva o třech druzích
(velké asi jako české buchtičky). Jedny byly s olivami, druhé s lanýži
a třetí čisté.
Druhám chodem byly míchaná vejce s lanýži. A třetím chodem bylo telecí
(juněčí, starší telecí, ne ještě hovězí) s vynikajícím sosem a
přílohou, samozřejmě na lanýžích. Na závěr hostiny, byl podávána,
výše uvedená, zmrzlina s lanýži.
Kdo nezkusil, neuvěří! Dokonalá lahůdka! Nic lepšího jsem v životě
nejedl! Jen pozor! Nakládané lanýže se používají střídmě, pro mnohem
výraznější aroma. I tak bude při jejich přípravě vonět celý dům!
S houbama se to, ale moc srovnávat nedá! Čerstvé se krájejí na slabounké
plátky, konzervované se dají již koupit nasekané, mleté apod.
Koupit se dají a všechno o lanýžích http://www.labuznik.net
A pro zajímavost: Nevěřím, že někde stálo 1kg 120 nebo 150 Eur.
V německu stojí 1 kg bílých čerstvých lanýžů 3500,– až
4000,–Eur!
U nás stojí nejlepší jakost cca 2600,–Eur. Vzhledem, ale k množství,
jaké se ve skutečnosti používá, je tato pochoutka dostupná, alespoň
občas, i pro nás, střední třídu. Na výše uvedené stránce jsou
i recepty. Budu rád, když mi napíšete svoje dojmy a zážitky.
V případě potřeby, rád předám svoje zkušenosti. Staly se mi, ty
ošklivý houby, zálibou. Tak dobrou chuť!
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
