Kuskus

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.08.02 07:44
Kuskus

Kuskus se pripravuje z hrube mouky (tzv. semoliny) zpracovane do drobnych kulicek. Je zakladnim pokrmem severoafricke kuchyne. Nejbeznejsi je instantni kuskus, ktery se pouze zalije vodou a necha se nekolik minut bobtnat. Vidlickou se pak do nej vmicha maslo, nebo olej. Kuskus jiz dnes snadno dostanete v nekterych supermarketech, nebo obchodech se zdravou vyzivou.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 19.08.02 11:12
Upřesnění polovičaté pravdy...

Kuskus je drobná těstovina zlatavé barvy, používaná v severní Africe po několik tisíciletí. Těstovina je připravená ručně z hrubě pomleté tvrdé pšenice, smíchané s vodou a rozválené do kuliček. Ty jsou napařované (jméno kuskus má napodobovat zvuk páry bublající přez kuličky) a potom vysušené. Zruční výrobci kuskusu byli velice uznávaní v Marrakeši. Existují tři druhy kuskusu. Severoafrický, celozrnný z organicky vypěstované pšenice a izraelský, který je mnohem větší (ve velikosti pepře), je trochu opražený, má ořechovou chuť a dá se připravovat také jako kuskus risotto. Je velice oblíbený na blízkém východě. Kuskus se po uvaření nikdy nemíchá, ale pouze načechrává vidličkou. Pokud chceme mít kuskus ochucený, uděláme tak před a při vaření, nikdy ne po uvaření. Kuskusu se hodně používá při přípravě marokských pokrmů v Tagine. Také si ho však oblíbili Španělé, Francouzi a vlastně celé Středozemí. V receptech (přílohy) na Labužníku je návod na přípravu šafránového kuskusu.


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz