Česká republika

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
RR
45 příspěvků 31.01.10 21:45
Česká republika

Nebude mi vadit, pokud neuvěříte poznatkům, které jsem nasbíral za dvanáct let v českém kapitalistickém obchodě. Povídání, jak vznikají obyčejné párky, nebo že právě tamta mouka z jistého mlýna je nejlepší, jsou kousek vedle. Protože v potravinách, se svým způsobem vyznáme všichni, přidejte své zkušenosti a ty moje, klidně vyvracejte.
Je asi smutná pravda, že řada výrobců nedovede jeden produkt udělat dvakrát stejně. Napadlo mě to u firmy Madeta a sýrů Madeland a Niva 52%. Sýry, možná, vyžadují větší pozornost, než uzeniny, ale podařit, by se mělo obojí. Dnes se téměř nic nenechává na přírodních podmínkách ( to bychom daleko nedošli), známé komerční výrobky, vyžadující v minulosti zvláštní proces zrání, nejsou vystaveny horskému vzduchu, právě v tom jednom alpském údolí, protože je zcela snadné vytvořit přesnou atmosféru s vlhkostí, prouděním vzduchu i teplotou a libovolně je s časem měnit. K tomu není třeba žádná hypertechnika, stačí jen izolační a utěsněné haly, jakých je na tisíce a řízená vzduchotechnika. Minerální voda zvučného jména není z pramene, jak praví výrobce, je získaná z městské vodárny, nasycená oxidem nebo ne a hlavně s uměle přidanými minerály, jejichž obsah i skladba původnímu pramenu odpovídají. Ten vychvalovaný zdroj, jednoduše nemá tolik kyselky, aby mohl zajistit celkovou výrobu.
Hlavní snahou výrobců je udržet, nebo zvýšit zisky. Nejsnazší je, snížit náklady a to jakoukoli cestou. Třeba i tak, že kdekoli ve světě, se nakoupí suroviny nebo hotový výrobek, tady se zabalí nebo nalahvuje a přidá se správná nálepka.
Je nemálo firem, které měly dobrý zvuk. Brzo zjistily, že je daleko jednodušší nevyrábět nic, jen shánět jakžtakž dobré výrobky, odkudsi z Asie, připlácnout samolepící emblém a prodávat. Mám na mysli elektrické spotřebiče pro domácnost, u nichž nemáme šanci zjistit, odkud jsou, ale dobře se jmenují.
Ve městě, kde žiji, jsou tři knedlíkárny, pekárny a velký zpracovatel masa, nedaleko je zaběhnutá mlékárna. Knedlíky ve zdejších obchodech jsou z Ostravy, chlebíčkové veky z Prahy, obyčejné uzeniny z celé republiky a jogurty z místní výroby jsem viděl pouze jednou. Zřejmě je vyvážejí do Zimbabwe. Pokud kamión knedlíků bude, z dálky stovek kilometrů, o pětikačku levnější než místní výrobky, pojede se pro ně. Špagety, které někdo známému hypermarketu nabídne o desetník na balení levnější, se objednají a zatím nezaplatí, stávající výrobek v regálech, též nezaplacený, se nechá dodavatelem odvézt (když to má tak nekřesťansky drahý) a v podivně dlouhé době splatnosti se slídí po ještě levnějším výrobku, co kdyby se našel a „malá domů“. A těch „malých“ je…. Producenti jsou tlačeni ke stálému snižování nákladů, proto používají suroviny a postupy, co si ani nedovedeme představit. Přitom starost o naše zdraví, je ta poslední.
Už i malé firmy, které běžně mlely obilí, kupují mouku třeba z Marsu, hlavně když je levnější než ta jejich a balí ji do svých pytlíků. Kůže nikdy nebyly v trvanlivých uzeninách. Aby se ušetřilo, dávalo se víc sádla, jenže kůže jsou levnější. Tak uberem maso, sádlo jsme se naučili barvit na červeno a kůžičky semelem najemno, tradiční receptura, víme? Směsi koření, co jsou tak žádané, obsahují až 80% soli, proč asi? Kde to jde, používá se palmový a kokosový tuk, protože nic není levnější. Nový eidam na smažení. Vyrostl na stromě, co byste neřekli. Že se nedá jíst? Si zvyknete, národní produkt se musí zvyšovat. Co na tom, že obsahují nasycené mastné kyseliny. Někdo to zkrátka sežrat musí. Nikdy v minulosti, nebyly oplatky s tukovou náplní, tak zdraví škodlivé jako dnes. Kečupy obsahují i jen 12% rajčat, ale červené, to jsou. Stejně jako rajský. Trhají se tvrdý, aby se cestou nepomlátily, zelený, plný jedovatého solaninu, napřed se stříknou ethrelem, zrudnou po cestě jak začínající šlapka. Německý hypermarket běžně nabízí brambory, které ČSN označovala za taktak krmné. Žůžo nápad, modifikované škroby, klidně nahradí smetanovou konzistenci, jsou všude. Emulgátory, bez nich se sračkoprůmysl nehne a co způsobí v našich střevech? Ganz egal. Je libo skvělou vůni jahod, italskou kuchyni nebo hovězí na cibulce? Přírodně identické vůně i chutě? Estery organických kyselin – fušování do přírody. Máte rádi sněhové pečivo? Je lepší, než děláte doma. Až na tu bílkovinu, výtažek z hovězí krve. A kdyby vás zmátla barva, jsou tu speciální zářivky pro nasvícení zboží. Pro řeznictví, pro zeleninu, pro kytky, na pečivo. Mrkněte do katalogů velkých instalačních firem. Tmavé hovězí? Známka starého kusu, fouknem ho kyslíkem a jak omládne! Mám pokračovat? Asi ne. To by přece nemohli, jsou tu státní hlídači a vůbec, co je to za kecy?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jaga13
399 příspěvků 01.02.10 14:12
Česká republika...

… bohužel 100% popis stavu. V sobotu na rodinné sešlosti přišla řeč právě na toto téma, že

  • bagety ve Francii jsou lepší, byť rovněž ze superhyper
  • zmrzlina v Itálii se stejnou značkou jako tady, chutná podstatně lépe
  • švýcarská čokoláda ve Švýcarsku je kvalitnější než totožná značka u nás

…tohle všechno jistě proto, že i takovéto zboží se tu prodá
Ale věřím, že jednoho dne se stane zázrak a dočkáme se

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.10 16:27
moc smutné čtení

bohužel nevím, zda se my, dospělí za socialismu, dočkáme… Někdy mám pocit, že tehdy byly potraviny opravdovější, když ovšem byly. A kdy budou bagety bagetami, zmrzlina zmrzlinou, uzeniny z masa apod., záleží na nás. Dokud se budou ty náhražky kupovat, budou se i vyrábět.
Je zajímavé, že taková domácí majonéza mi v lednici emulguje, i když jí vrtím jen z vejce, oleje a koření. A nemám ji tak kyselou, zřejmě chybí stabilizátor chuti.

 
Taanka
107 příspěvků 19.02.10 17:24
Je to tak

Souhlas stoprocentni a se vsim. V CR vyber zeleniny, uzenin, cehokoli - hruza a des, olezle, bez chuti.. Moje zkusenost ze zahranici - prijdu do sparu v rakousku, i ta nejlevnejsi sunka ma vlakna a rez jako maso, chutna jako maso a neni presolena. Nejlevnejsi pytel liskovych orisku - podotykam, ze privatni znacky spar - jsou velike, vonave, sladke. U nas koupite ty nejdrazsi - a stejne chutnaji jako mydlo.. O zelenine ani nemluvim.. pochybuju ze se to v dohledne dobe zlepsi :(


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz