Paní Markéta z Hořovic u Berouna představí Jirkovi i vám svůj oblíbený recept. Na závěr nesmí chybět sklenka lahodného bílého vína.
Potřebujeme:
2 filety z norského lososa
nastrouhaný ementál
2 dcl mléka
1 vejce, olej
1 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce rajčatové pasty
1 rajče, brambory
2 stroužky česneku špetka bazalky
sůl, pepř
1 lžíce strouhanky
Postup:
Filety z lososa osolíme a zprudka opečeme na pánvičce z obou stran, poté odstavíme.
Omáčka:
Do kastrůlku si připravíme 2 dcl studeného mléka, jeden žloutek,
zasypeme polévkovou lžící polohrubé mouky, důkladně prošleháme a na
mírném plameni za stálého míchání necháme zhoustnout.
Omáčku po zhruba deseti minutách varu dochutíme dvěma lžícemi rajčatové
pasty, najemno nakrájeným rajčátkem, prolisovaným česnekem a špetkou
bazalky. Osolíme, opepříme a celé zasypeme polévkovou lžící domácí
strouhanky. Připravené filety v pánvičce zbavíme oleje a přelijeme
hotovou omáčkou. Nakonec posypeme lehce nastrouhaným ementálem. Celé
zapečeme po dobu deseti minut v horkovzdušné troubě při
170 stupních.
Řecký okurkový salát:
Oloupanou salátovou okurku nastrouháme nahrubo, přidáme zakysanou smetanu a asi 4 polévkové lžíce měkkého tvarohu. Osolíme, opepříme, ochutíme stroužkem prolisovaného česneku a přidáme lžíci olivového oleje. Celé promícháme. Filety podáváme s opečenými brambory ve slupce a salátem.