Recepty - zázvor

Recepty s zázvorem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Zázvor se získává z rostliny zázvoru pravého nebo zázvoru obecného. Rostlina je složena ze spodní části - oddenku (nesprávně kořene) a vrchní části - stonku, listů a květů. V kuchyni se používá pouze spodní, oddenková část, která se oddělí od nadzemní části, očistí se, oloupe nebo oškrábe se a poté se nastrouhá či nakrájí do pokrmu. Také se může používat v sušeném stavu jako koření. Chuť zázvoru je ostrá, pálivá, výrazně pryskyřicová. Jeho nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky jako například zingiberen a malé množství bisabolenu, jež mu dodávají jeho zvláštní chuť. Zázvor je léčivý (zázvorový čaj se podává při nachlazení, má působit protinádorově a dokonce má mít afrodisiakální účinky), ale ve velkém množství může lidskému tělu i uškodit.

 Rady při nákupu

Oddenky zázvoru se v současné době dají koupit v prodejnách zeleniny nebo v odděleních zeleniny v supermarketech. Mají zcela nepravidelný tvar s mnoha výstupky a výčnělky. Při nákupu je třeba vybírat celistvé zdravě vyhlížející kusy. Zákazníci často z celého kusu odlamují menší části. Na lomu potom okorává, jsou tam evidentní vlákna. V místě odlomení se může začít i kazit.. Starý zázvor bývá seschlý. Čerstvý poznáme podle svěží světlé barvy slupky a celkově zdravého vzhledu.

 Využití v kuchyni

Zázvor v čerstvém stavu se u nás používá na dochucení omáček i polévek - Mrkvová polévka se zázvorem, k vepřovému či hovězímu masu - Hovězí na zázvoru, k mořským plodům, do masových a zeleninových směsí, do salátů, jídel čínské a indické kuchyně apod. Připravují se z něj léčivé čaje - zázvorový čaj, limonády, tonic a pivo.. V Japonsku (a v poslední době i u nás) se nakládá a přidává k suši. Podle toho, že obsahují zázvor, jsou pojmenované i koláčky – zázvorky, přidává se i do perníčků, z čehož je odvozen i jejich anglický název - gingerbread. Sušený mletý zázvor v podobě koření může v některých případech čerstvý zázvor nahradit.

 Skladování

Čerstvý zázvor je třeba skladovat na suchém chladném místě, nejlépe ve vzduchotěsně uzavřené nádobě. Volně položený v chladničce sesychá, na lomu či řezu okorává, případně může začít i ohnívat nebo plesnivět. Nakládaný zázvor v původním balení uchováváme také v chladu. Zázvor ve formě koření se doporučuje skladovat na suchém, tmavém místě v dózách z tmavého skla.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz