Recepty - vejce

Vejce známe také jako: vajíčka

Recepty s vejcemi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Vejce jsou vajíčka ptáků, plazů a vejcorodých savců. Mají oválný tvar, na jedné straně s ostřejším vrcholem. V kuchyni se využívají zejména vejce slepičí, méně často vejce křepelčí (jsou menší) nebo pštrosí (jsou naopak větší). Průměrné slepičí vejce váží 50 gramů. Základními složkami vajec jsou bílek, žloutek a skořápka. Vejce obsahují velké množství vody, jejímž největším zdrojem je bílek. Mají nejvyváženější obsah nutričně významných látek (bílkovin a tuků), vysokou stravitelnost, vejce obsahují hodně cholesterolu.

 Rady při nákupu

Při nákupu se musí zkontrolovat skořápky, jestli nejsou potřísněné od vaječného obsahu nebo od exkrementů slepic. Na obalu sledujeme datum minimální trvanlivosti, původ vajec, jejich velkost (S, M, L, XL) a z jakého chovu pocházejí (0 – vejce nosnic v ekologickém chovu, 1 – vejce nosnic ve volném výběhu, 2 – vejce nosnic v halách, 3 – vejce nosnic v klecích).

 Využití v kuchyni

Vejce se dají samostatně připravovat jako vařená na měkko, na tvrdo, na hniličku, jako míchaná vejce (na cibulce nebo se slaninou), sázená vejce (volská oka), ztracená vejce (vařená v osolené octové vodě), vaječné omelety (s přídavkem zeleniny, uzenin, hub, sýrů apod.). Vejce jsou důležitou součástí kynutých, třených, piškotových a odpalovaných těst, je to jedna za složek známého trojobalu, zalévají se jimi zapékané pokrmy, přidávají se do nádivek, knedlíků, lívanců, palačinek , svítků. Ve studené kuchyni se používají na obložené mísy, chlebíčky, jednohubky, pomazánky, saláty. Bílky používáme ke spojování mletých mas, potírání koláčů před tím, než se dají do trouby, připravuje se z nich sníh a polevy. Čerstvé žloutky se používají ke zjemňování polévek a omáček, připravuje se z nich majonéza a dressingy a šodó.

 Skladování

Vejce by měla být uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována v chladu při nekolísavé teplotě. Správně skladované vejce by mělo být dobře použitelné i po 28 dnech.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz