Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Alkohol a káva ».
Recepty s rumem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Destilát, který se vyrábí z melasy, obilného lihu či třtiny, se liší procentem obsahu alkoholu dle druhu a původu lihoviny. Pohybuje se v rozmezí cca 35 – 75%. Dříve se tento nápoj prodával pod názvem rum, avšak z popudu Evropská unie bylo toto označní zakázáno, a tak se zrodil Tuzemák. Důvodem se stala skutečnost, že se vyrábí z melasy a ne cukrové třtiny. Čím déle rum zraje, tím je tmavší, silnější. V kulinářství se využívají světlejší varianty. Známé druhy rumů pochází většinou z ostrovů, jako je Kuba, Filipíny, Jamajka, Austrálie, Karibské ostrovy. Pokud chceme zabránit zkažení otevřených marmelád, želé a povidel, zalijeme jejich povrch právě trochou rumu.
Na vaření se hodí světlé druhy rumu, klidně i ty nejlevnější druhy, jelikož nám jde především o typické aroma. Aroma můžeme koupit i zvlášť v lahvičce. Tuto lihovinu seženeme většinou ve všech obchodech s potravinami, na benzínkách, v supermarketech, prodává se v každém restauračním zařízení.
Do rumu se často nakládá ovoce a ořechy - Pomeranče a ořechy v rumu, přidává se do punče, grogu, bowle, kávy, míchaných nápojů. Používá se k přípravě například vaječného koňaku - Domácí vaječný koňak Navoní každý moučník, koláč, dezert, cukroví. Hodí se i na polevy, marinády - Kuřecí prsa naložená v oleji a rumu.
Skladujeme v uzavřené nádobě na temném, chladném místě a mimo dosah osob do osmnácti let.