Recepty - prášek do pečiva

Prášek do pečiva známe také jako: kypřicí prášek, prdopeč

Recepty s práškem do pečiva  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jen díky němu jsou buchty a lívance kypré a vláčné. Kypřicí prášek se totiž používá při pečení ke zvětšení objemu těsta a těsto takzvaně vyběhne. Prášek do pečiva tvoří jedlá soda, kyselá sůl, mouka či škrob. Má neutrální chuť. Dříve ho nahrazovala kypřicí mouka, která však nebyla příliš trvanlivá a spolehlivá. S práškem do pečiva přišel poprvé Dr. August Oeteker.

 Rady při nákupu

Kypřicí prášek je dostupný nejčastěji v dvanáctigramových sáčcích, a tak i mnohé recepty pracují s touto mírou. Za zdravější variantu se považuje bez fosfátů, tedy v přirozenější variantě. Kypřicí prášek nahradíte jedlou sodou nebo vinným kamenem.

 Využití v kuchyni

Prášek využijete při pečení muffinů, koláčů, buchet a vdolků. Je tedy neocenitelným pomocníkem při pečení různých sladkých dezertů, které by bez prášku do pečiva nezískaly takový objem a kyprou strukturu. S pomocí prášku do pečiva vytvoříte jablkové lívanečky či drobenkový koláč jako od maminky. Pokud těsto „padá“, i když je v něm prášek do pečiva, neotevírejte při pečení troubu - náhlý pokles teploty pečivu nesvědčí.

 Skladování

Prášek do pečiva skladujeme především v suchu, takto vydrží měsíce i roky.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz