Recepty - prášek do pečiva
Více z Základní suroviny ».

Prášek do pečiva známe také jako: kypřicí prášek, prdopeč
Recepty s práškem do pečiva Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Jen díky němu jsou buchty a lívance kypré a vláčné. Kypřicí prášek se totiž používá při pečení ke zvětšení objemu těsta a těsto takzvaně vyběhne. Prášek do pečiva tvoří jedlá soda, kyselá sůl, mouka či škrob. Má neutrální chuť. Dříve ho nahrazovala kypřicí mouka, která však nebyla příliš trvanlivá a spolehlivá. S práškem do pečiva přišel poprvé Dr. August Oeteker.
Rady při nákupu
Kypřicí prášek je dostupný nejčastěji v dvanáctigramových sáčcích, a tak i mnohé recepty pracují s touto mírou. Za zdravější variantu se považuje bez fosfátů, tedy v přirozenější variantě. Kypřicí prášek nahradíte jedlou sodou nebo vinným kamenem.
Využití v kuchyni
Prášek využijete při pečení muffinů, koláčů, buchet a vdolků. Je tedy neocenitelným pomocníkem při pečení různých sladkých dezertů, které by bez prášku do pečiva nezískaly takový objem a kyprou strukturu. S pomocí prášku do pečiva vytvoříte jablkové lívanečky či drobenkový koláč jako od maminky. Pokud těsto „padá“, i když je v něm prášek do pečiva, neotevírejte při pečení troubu - náhlý pokles teploty pečivu nesvědčí.
Skladování
Prášek do pečiva skladujeme především v suchu, takto vydrží měsíce i roky.
Hrachová polévka jak ji vaří Nigella Lawson
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz