Recepty - prášek do pečiva

Prášek do pečiva známe také jako: kypřicí prášek, prdopeč

Recepty s práškem do pečiva  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jen díky němu jsou buchty a lívance kypré a vláčné. Kypřicí prášek se totiž používá při pečení ke zvětšení objemu těsta a těsto takzvaně vyběhne. Prášek do pečiva tvoří jedlá soda, kyselá sůl, mouka či škrob. Má neutrální chuť. Dříve ho nahrazovala kypřicí mouka, která však nebyla příliš trvanlivá a spolehlivá. S práškem do pečiva přišel poprvé Dr. August Oeteker.

 Rady při nákupu

Kypřicí prášek je dostupný nejčastěji v dvanáctigramových sáčcích, a tak i mnohé recepty pracují s touto mírou. Za zdravější variantu se považuje bez fosfátů, tedy v přirozenější variantě. Kypřicí prášek nahradíte jedlou sodou nebo vinným kamenem.

 Využití v kuchyni

Prášek využijete při pečení muffinů, koláčů, buchet a vdolků. Je tedy neocenitelným pomocníkem při pečení různých sladkých dezertů, které by bez prášku do pečiva nezískaly takový objem a kyprou strukturu. S pomocí prášku do pečiva vytvoříte jablkové lívanečky či drobenkový koláč jako od maminky. Pokud těsto „padá“, i když je v něm prášek do pečiva, neotevírejte při pečení troubu - náhlý pokles teploty pečivu nesvědčí.

 Skladování

Prášek do pečiva skladujeme především v suchu, takto vydrží měsíce i roky.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz