Recepty - prášek do pečiva

Prášek do pečiva známe také jako: kypřicí prášek, prdopeč

Recepty s práškem do pečiva  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jen díky němu jsou buchty a lívance kypré a vláčné. Kypřicí prášek se totiž používá při pečení ke zvětšení objemu těsta a těsto takzvaně vyběhne. Prášek do pečiva tvoří jedlá soda, kyselá sůl, mouka či škrob. Má neutrální chuť. Dříve ho nahrazovala kypřicí mouka, která však nebyla příliš trvanlivá a spolehlivá. S práškem do pečiva přišel poprvé Dr. August Oeteker.

 Rady při nákupu

Kypřicí prášek je dostupný nejčastěji v dvanáctigramových sáčcích, a tak i mnohé recepty pracují s touto mírou. Za zdravější variantu se považuje bez fosfátů, tedy v přirozenější variantě. Kypřicí prášek nahradíte jedlou sodou nebo vinným kamenem.

 Využití v kuchyni

Prášek využijete při pečení muffinů, koláčů, buchet a vdolků. Je tedy neocenitelným pomocníkem při pečení různých sladkých dezertů, které by bez prášku do pečiva nezískaly takový objem a kyprou strukturu. S pomocí prášku do pečiva vytvoříte jablkové lívanečky či drobenkový koláč jako od maminky. Pokud těsto „padá“, i když je v něm prášek do pečiva, neotevírejte při pečení troubu - náhlý pokles teploty pečivu nesvědčí.

 Skladování

Prášek do pečiva skladujeme především v suchu, takto vydrží měsíce i roky.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Chilli con carne Chilli con carne
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz