Recepty - petržel

Recepty s petrželí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Petržel je dvouletá rostlina. První rok vytváří kořen, druhý rok lodyhu s květy, které zrají do semen. Je to tedy jednak kořenová zelenina, která má bílý kořen tvarově podobný mrkvi a potom i známá léčivka. Petržel kořenová se vysévá buď na podzim (ranné odrůdy) nebo z jara (pozdní odrůdy). Vyžaduje hluboko zrytou půdu. Obsahuje hodně minerální látek (hlavně vápník a železo) a vitamíny B a C. Petržel listová nebo také kadeřavá či kudrnka se seje na podzim a dá se sklízet ještě do příchodu zimy. Je poměrně odolná, ale dá se pěstovat i doma v květináči nebo truhlíku za oknem. Sklízí se seřezáním listů, nechá se ale i sušit.

 Rady při nákupu

Petržel se nechá vypěstovat na zahrádce nebo koupit v zahradnictví. Běžně se prodává na trzích, v prodejnách zeleniny a v supermarketech. Kořen petržele bývá zbavený zelené natě. Při nákupu se čerstvý dobře rozezná od ovadlého, seschlého nebo nahnilého. Zelená nať bývá k dostání buď v malých kořenáčcích nebo nařezaná ve snítkách (snadněji vadne). Kořen petržele se dá koupit i jako součást mražené zeleniny nebo nakládaných zelenin.

 Využití v kuchyni

Petržel se využívá jako ostatní kořenová zelenina hlavně do polévek, do omáček (svíčková), pod masa, do masových směsí, zeleninových salátů apod. Snadno se nechá konzervovat zmrazováním a sterilizací ve sladkokyselém nálevu. Často bývá i součástí bujónových kostek nebo sypkého polévkového koření. Petrželová nať se konzervuje sušením. Nachází uplatnění stejně jako čerstvá - používá jako koření do polévek, do pomazánek, na ozdobu chlebíčků a dalších výrobků studené kuchyně.

 Skladování

Kořen petržele skladujeme na chladném temném místě, na delší dobu ho můžeme uložit do písku. Petrželová nať nám krátkodobě vydrží v chladničce. Chceme-li petržel uchovat déle, musíme kořen sterilizovat nebo zmrazit a nať usušit.

 
Váš příspěvek
Alex779
2 příspěvky 3.6.17 16:33
Petržel je nejen dobrá, ale i zdravá

Bez petržele si své vaření nedovedu moc představit. Dříve jsem ji dávala jen do vařených, pečených jídel, ale nedávno jsem se naučila ji dávat i do salátů. Zjistila jsem totiž, že je užitečný i pro zdraví. Petržel a zdraví k sobě neodmyslitelně patří, je proto škoda jej pokaždé tepelně upravovat a ničit vitamíny Edit admin - odstraněn odkaz

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 50 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz