Recepty - petržel

Recepty s petrželí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Petržel je dvouletá rostlina. První rok vytváří kořen, druhý rok lodyhu s květy, které zrají do semen. Je to tedy jednak kořenová zelenina, která má bílý kořen tvarově podobný mrkvi a potom i známá léčivka. Petržel kořenová se vysévá buď na podzim (ranné odrůdy) nebo z jara (pozdní odrůdy). Vyžaduje hluboko zrytou půdu. Obsahuje hodně minerální látek (hlavně vápník a železo) a vitamíny B a C. Petržel listová nebo také kadeřavá či kudrnka se seje na podzim a dá se sklízet ještě do příchodu zimy. Je poměrně odolná, ale dá se pěstovat i doma v květináči nebo truhlíku za oknem. Sklízí se seřezáním listů, nechá se ale i sušit.

 Rady při nákupu

Petržel se nechá vypěstovat na zahrádce nebo koupit v zahradnictví. Běžně se prodává na trzích, v prodejnách zeleniny a v supermarketech. Kořen petržele bývá zbavený zelené natě. Při nákupu se čerstvý dobře rozezná od ovadlého, seschlého nebo nahnilého. Zelená nať bývá k dostání buď v malých kořenáčcích nebo nařezaná ve snítkách (snadněji vadne). Kořen petržele se dá koupit i jako součást mražené zeleniny nebo nakládaných zelenin.

 Využití v kuchyni

Petržel se využívá jako ostatní kořenová zelenina hlavně do polévek, do omáček (svíčková), pod masa, do masových směsí, zeleninových salátů apod. Snadno se nechá konzervovat zmrazováním a sterilizací ve sladkokyselém nálevu. Často bývá i součástí bujónových kostek nebo sypkého polévkového koření. Petrželová nať se konzervuje sušením. Nachází uplatnění stejně jako čerstvá - používá jako koření do polévek, do pomazánek, na ozdobu chlebíčků a dalších výrobků studené kuchyně.

 Skladování

Kořen petržele skladujeme na chladném temném místě, na delší dobu ho můžeme uložit do písku. Petrželová nať nám krátkodobě vydrží v chladničce. Chceme-li petržel uchovat déle, musíme kořen sterilizovat nebo zmrazit a nať usušit.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
Alex779
2 příspěvky 03.06.17 16:33
Petržel je nejen dobrá, ale i zdravá

Bez petržele si své vaření nedovedu moc představit. Dříve jsem ji dávala jen do vařených, pečených jídel, ale nedávno jsem se naučila ji dávat i do salátů. Zjistila jsem totiž, že je užitečný i pro zdraví. Petržel a zdraví k sobě neodmyslitelně patří, je proto škoda jej pokaždé tepelně upravovat a ničit vitamíny Edit admin - odstraněn odkaz

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 50 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz