Recepty - pesto

Původ pesta: Itálie

Recepty s pestem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pesto je omáčka zelené barvy původem ze severní Itálie. Složení pesta se skládá z rozdrcených bazalkových listů, soli, česneku, parmezánu, piniových oříšků a olivového oleje. Pesto se připravuje z bazalkových listů rozdrcených dřevěnou paličkou v mramorovém moždíři.

 Rady při nákupu

Pesto zakoupíme v každém supermarketu, ale také v obchodech s italskými specialitami. V nabídce najdeme hned několik příchutí pesta, například rajčatové, paprikové, olivové, avokádové nebo klasické bazalkové.

 Využití v kuchyni

Pesto se nejčastěji přidává ke špagetám, penne, tagliatelle nebo nokům. Dále k vařeným bramborám, fazolím, k hovězímu nebo kuřecímu grilovanému masu, do salátů a polévek. Je možné pesto podávat jako předkrm k pečivu.

Nejlepší však je vyrobit si domácí pesto, na které stačí pouze: 50 g listů bazalky, 1 stroužek drceného česneku, 25 g strouhaného parmezánu, 1 lžíce piniových ořechů, 6 lžic olivového oleje a sůl. Kromě sýru vše smícháme dohromady a rozdrtíme, nakonec směs smícháme s parmezánem.

 Skladování

Pesto uchováváme v dobře těsnící nádobě na temném a suchém místě do 22°C ne déle než půl roku.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz