Recepty - pesto

Původ pesta: Itálie

Recepty s pestem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pesto je omáčka zelené barvy původem ze severní Itálie. Složení pesta se skládá z rozdrcených bazalkových listů, soli, česneku, parmezánu, piniových oříšků a olivového oleje. Pesto se připravuje z bazalkových listů rozdrcených dřevěnou paličkou v mramorovém moždíři.

 Rady při nákupu

Pesto zakoupíme v každém supermarketu, ale také v obchodech s italskými specialitami. V nabídce najdeme hned několik příchutí pesta, například rajčatové, paprikové, olivové, avokádové nebo klasické bazalkové.

 Využití v kuchyni

Pesto se nejčastěji přidává ke špagetám, penne, tagliatelle nebo nokům. Dále k vařeným bramborám, fazolím, k hovězímu nebo kuřecímu grilovanému masu, do salátů a polévek. Je možné pesto podávat jako předkrm k pečivu.

Nejlepší však je vyrobit si domácí pesto, na které stačí pouze: 50 g listů bazalky, 1 stroužek drceného česneku, 25 g strouhaného parmezánu, 1 lžíce piniových ořechů, 6 lžic olivového oleje a sůl. Kromě sýru vše smícháme dohromady a rozdrtíme, nakonec směs smícháme s parmezánem.

 Skladování

Pesto uchováváme v dobře těsnící nádobě na temném a suchém místě do 22°C ne déle než půl roku.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz