Recepty - pesto

Původ pesta: Itálie

Recepty s pestem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pesto je omáčka zelené barvy původem ze severní Itálie. Složení pesta se skládá z rozdrcených bazalkových listů, soli, česneku, parmezánu, piniových oříšků a olivového oleje. Pesto se připravuje z bazalkových listů rozdrcených dřevěnou paličkou v mramorovém moždíři.

 Rady při nákupu

Pesto zakoupíme v každém supermarketu, ale také v obchodech s italskými specialitami. V nabídce najdeme hned několik příchutí pesta, například rajčatové, paprikové, olivové, avokádové nebo klasické bazalkové.

 Využití v kuchyni

Pesto se nejčastěji přidává ke špagetám, penne, tagliatelle nebo nokům. Dále k vařeným bramborám, fazolím, k hovězímu nebo kuřecímu grilovanému masu, do salátů a polévek. Je možné pesto podávat jako předkrm k pečivu.

Nejlepší však je vyrobit si domácí pesto, na které stačí pouze: 50 g listů bazalky, 1 stroužek drceného česneku, 25 g strouhaného parmezánu, 1 lžíce piniových ořechů, 6 lžic olivového oleje a sůl. Kromě sýru vše smícháme dohromady a rozdrtíme, nakonec směs smícháme s parmezánem.

 Skladování

Pesto uchováváme v dobře těsnící nádobě na temném a suchém místě do 22°C ne déle než půl roku.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Reveňový koláč Reveňový koláč
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz