Recepty - pažitka

Pažitka známe také jako: šnitlink, šnitlík

Recepty s pažitkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Pažitka, lidově „šnytlík“, je nenáročná zelená rostlina se zelenými stonky, která kvete bílými nebo fialovými květy. Využívá se především k léčebným účelům a v kuchyni. Pochází z Evropy, tudíž i u nás si ji každý může vypěstovat na své zahrádce. Její chuť je ostrá, připomíná cibuli. Obsahuje mimo jiné vitamín C. Pokud po utrhnutí vyschne, ztrácí své cenné látky.

 Rady při nákupu


Pokud si ji sami nepěstujeme, koupíme ji v ovoci a zelenině, květinářství, biofarmě, zahradnictví či ve větších supermarketech. Sušená nať je k dostání i v menších obchodech s potravinami. Pokud narazíte na pažitku čínskou, zjistíte, že se od té evropské liší pouze česnekovou příchutí.

 Využití v kuchyni

Pažitka se přidává do pomazánek, ochucených másel, zálivek, slaného pečiva, do omáček, polévek, omelet, karbanátků, bramborových jídel jako brambory dušené ve smetaně s bylinkami, salátů aj. Hodí se k rybám i masu, a to hlavně na marinády a krusty - losos s bramborovo-pažitkovou krustou. Do pokrmů zpracováváme pouze stonky, nikoliv květy.

 Skladování

Čerstvě utrženou pažitku je nejlepší ihned spotřebovat. Sušenou skladujeme v uzavřené nádobě nebo obalu nejdéle jeden rok. Nejsnadnější je pěstovat pažitku v květináči přímo v kuchyni.

 Sezóna

Pažitka kvete v létě, tedy od června do srpna.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz