Recepty - pažitka

Pažitka známe také jako: šnitlink, šnitlík

Recepty s pažitkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Pažitka, lidově „šnytlík“, je nenáročná zelená rostlina se zelenými stonky, která kvete bílými nebo fialovými květy. Využívá se především k léčebným účelům a v kuchyni. Pochází z Evropy, tudíž i u nás si ji každý může vypěstovat na své zahrádce. Její chuť je ostrá, připomíná cibuli. Obsahuje mimo jiné vitamín C. Pokud po utrhnutí vyschne, ztrácí své cenné látky.

 Rady při nákupu


Pokud si ji sami nepěstujeme, koupíme ji v ovoci a zelenině, květinářství, biofarmě, zahradnictví či ve větších supermarketech. Sušená nať je k dostání i v menších obchodech s potravinami. Pokud narazíte na pažitku čínskou, zjistíte, že se od té evropské liší pouze česnekovou příchutí.

 Využití v kuchyni

Pažitka se přidává do pomazánek, ochucených másel, zálivek, slaného pečiva, do omáček, polévek, omelet, karbanátků, bramborových jídel jako brambory dušené ve smetaně s bylinkami, salátů aj. Hodí se k rybám i masu, a to hlavně na marinády a krusty - losos s bramborovo-pažitkovou krustou. Do pokrmů zpracováváme pouze stonky, nikoliv květy.

 Skladování

Čerstvě utrženou pažitku je nejlepší ihned spotřebovat. Sušenou skladujeme v uzavřené nádobě nebo obalu nejdéle jeden rok. Nejsnadnější je pěstovat pažitku v květináči přímo v kuchyni.

 Sezóna

Pažitka kvete v létě, tedy od června do srpna.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz