Recepty - parmazán

Recepty s parmazánem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Parmazán je králem mezi italskými sýry. Má světle žlutou barvu, zrnitou strukturu a velmi intenzivní až ostrou chuť. Pravý Parmigiano Reggiano se vyrábí jen na zákonem stanoveném území – v provinciích Parma, Reggio Emilia, Modena a Mantova a v Boloňské oblasti. Kromě toho musí mléko pocházet od volně chovaných krav, které se živí jen zeleným krmivem. Chuťově podobný je také sýr Grana Padano nebo český Gran Moravia.

 Rady při nákupu

Parmigiano Reggiano, Grana padano nebo Gran Moravii seženete ve všech větších supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách se sýry. Levnější a dostupnější verzí může být Gran Moravia, která je i chuťově velice dobrá, ale originální Parmigiano je bez pochyby nejlepší. Nikdy nekupujte parmazán již nastrouhaný v sáčku, vždy je lepší ten v kusech a ideálně nakupujte v prodejnách, kde si můžete sýr navíc ochutnat.

 Využití v kuchyni

Parmazán můžete podávat samotný, jako chuťovku k vínu nebo jako předkrm. Odlámané kousky tohoto sýra namáčejte např. do hustého a kvalitního balsamikového octa. Výtečně se také hodí na hoblinky strouhaný do salátů (např. k rukole nebo do salátu Caesar), na pizzu, k těstovinám, do rizota - Šafránové rizoto s parmazánem, rozdrcený v pestu nebo jemně nastrouhaný do polévek. Parmazán využijete i do dalších vegetariánských pokrmů, např. k zapečeným lilkům. Parmazán by neměl chybět v žádné lednici a rozhodně se ho nesnažte nahradit jinými typy sýra, výsledek by nikdy nebyl ideální.

 Skladování

Parmazán skladujte v lednici, vždy zabalený do folie nebo uzavřený v plastové krabičce.

 Snoubení s víny

Čím je parmazán starší, tím je vhodnější výraznější a plnější červené víno. K mladšímu parmazánu se hodí i kvalitní Lambrusco Reggiano.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz