Recepty - parenica
Více z Mléčné výrobky a sýry ».

Parenica známe také jako: pařený sýr
Původ parenicy: SlovenskoRecepty s parenicou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a parenica
Tradiční slovenský sýr panenica připomíná tvarem stočenou stuhu. Má žlutou barvou, poloměkkou konzistencí a velmi jemnou chuť. Tento nezrající sýr se vyrábí z ovčího mléka v několika provedení. Mezi nejoblíbenější patří uzená varianta. Setkat se však můžete i s neuzenou parenicou či různě ochucenou verzí tohoto sýra.
Rady při nákupu
Správně vyrobená parenica je z ovčího sýra a obsahuje zhruba 53 % sušiny. Rozmezí tuku se pohybuje kolem 20-25 % tuku v sušině. Vždy tedy kontrolujte správné složení výrobku. Pokud najdete něco s názvem parenica a neobsahuje to ovčí sýr, o tradiční výrobek ze Slovenska se nejedná. Během sezóny farmářských trhů lze zakoupit parenicu přímo od výrobce.
Využití v kuchyni
Parenica má široké pole použití ve studené i teplé kuchyni. Ovčí sýr je skvělý s čerstvým chlebem či jako doplněk k jednohubkám. Parenica se též hodí na různé zapékání, smažení či gratinování. Vynikající je nakládaná parenica, která získá ještě více jemnější chuť.
Skladování
Parenicu skladujeme na chladnějším místě, daleko od přímého slunečního světla. Ideální teplota pro uskladnění je kolem 2°C až 8°C.
Víno a parenica
K parenici můžete zvolit červené víno, například Frankovku.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz