Recepty - parenica

Parenica známe také jako: pařený sýr

Původ parenicy: Slovensko

Recepty s parenicou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a parenica  

Tradiční slovenský sýr panenica připomíná tvarem stočenou stuhu. Má žlutou barvou, poloměkkou konzistencí a velmi jemnou chuť. Tento nezrající sýr se vyrábí z ovčího mléka v několika provedení. Mezi nejoblíbenější patří uzená varianta. Setkat se však můžete i s neuzenou parenicou či různě ochucenou verzí tohoto sýra.

 Rady při nákupu

Správně vyrobená parenica je z ovčího sýra a obsahuje zhruba 53 % sušiny. Rozmezí tuku se pohybuje kolem 20-25 % tuku v sušině. Vždy tedy kontrolujte správné složení výrobku. Pokud najdete něco s názvem parenica a neobsahuje to ovčí sýr, o tradiční výrobek ze Slovenska se nejedná. Během sezóny farmářských trhů lze zakoupit parenicu přímo od výrobce.

 Využití v kuchyni

Parenica má široké pole použití ve studené i teplé kuchyni. Ovčí sýr je skvělý s čerstvým chlebem či jako doplněk k jednohubkám. Parenica se též hodí na různé zapékání, smažení či gratinování. Vynikající je nakládaná parenica, která získá ještě více jemnější chuť.

 Skladování

Parenicu skladujeme na chladnějším místě, daleko od přímého slunečního světla. Ideální teplota pro uskladnění je kolem 2°C až 8°C.

 Víno a parenica

K parenici můžete zvolit červené víno, například Frankovku.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz