Recepty - ořechy

Ořechy známe také jako: oříšky

Recepty s ořechy  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Ořechy jsou suché plody stromů a keřů, většinou peckovice nebo semena. Vylupují se ze skořápek (vlašské, burské, lískové, pistácie…). Mají blahodárný vliv na nervovou soustavu a paměť. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, minerální látky, vlákninu, bílkoviny, vitamín A, B a E. Působí pozitivně na vlasy, nehty, kůži, pleť, oběh krve v lidském těle. Rozlišujeme mnoho druhů, které se liší barvou (od bílé, žluté, po tmavě hnědé, zelené, černé), tvarem (kulaté, ledvinky, kapkovité, oválné, nepravidelné, vlnkované či hladké, malé i velké), zemí původu (Karibik, Filipíny, Thajsko). Tvoří výraznou součást jídelníčku vegetariánů. Pozor by si na ně měli dávat alergici.

 Rady při nákupu

Ořechy koupíme ve specializovaných prodejnách, zdravé výživě, obchodech s potravinami, na trzích a to přírodní, solené, pražené, v jogurtu, čokoládě, karamelu, karobu, pikantních těstíčkách, ve wasabi křenu, cukru. Podle chuti si můžeme vybrat z mnoha druhů – vlašské, piniové, pistácie, para, mandle, arašídy, lískové, pekanové, makadamské, kokosové, kaštany či kešu. Volně kupované ořechy by měly vonět a mít jednolitou barvu.

 Využití v kuchyni

Ořechy pražíme, nakládáme s ovocem, do rumu, meleme do nádivek na buchty, moučníky, dorty. Jsou součástí zmrzlin, müsli, salátů, zeleniny - Špenát s ořechy, houbových směsí, pečiva - Ořechový chléb. Zvláštní chuť dodá drůbeži, pokud ji před pečením pokryjeme ořechovou krustou.

 Skladování

Skladujeme v uzavřené nádobě či utěsněném sáčku na temném, chladném místě po několik měsíců. Strouhané udržujeme bez přístupu vzduchu maximálně několik týdnů, jinak vyčichnou.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz