Recepty - opuncie

Více z Zelenina ».

Opuncie

Opuncie známe také jako: pichlavé hrušky, indiánské fíky

Původ opuncie: Mexiko

Recepty s opuncií  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Opuncie je mexický druh kaktusu, který se využívá pro jeho sladké načervenalé plody. Pokrývají ji trsy červeno-žluto-zelených ostnů. Původem je opuncie z Ameriky, nejvíce se však pěstuje v Mexiku, Chile a Itálii. Roste ale i jako plevel. Opuncie je významným zdrojem aminokyselin, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, ale i vitamínů A a B.

 Rady při nákupu

Konzumuje se zralá, načervenalá, ale může být zbarvená i dohněda. Pozor při manipulaci na ostré ostny - mohly by se snadno zapíchnout do dlaní. Vyšlechtěné odrůdy opuncií ale trny mít nemusí. Než se dostanete k dužnině, setřete tenké chloupky měkkým hadříkem.

 Využití v kuchyni

Dužnina je plná malých tvrdých peciček (podobně jako se nacházejí v granátovém jablku), ale je přesto křehká. Konzumuje se celá čerstvá nebo z ní připravíte plno sladkých pokrmů. Vynikající je z ní marmeláda, želé, ale i tekuté husté sirupy a kandované ovoce. Dá se kombinovat i s masem, mořskými plody či rybou. často se objevuje v mexické kuchyni.

 Skladování

Skladujte ji v suchu a temnu, maximálně do pokojové teploty.

 Sezóna

K dostání je u nás i v listopadu za velmi nízkou cenu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz