Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Opuncie známe také jako: pichlavé hrušky, indiánské fíky
Původ opuncie: MexikoRecepty s opuncií Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Opuncie je mexický druh kaktusu, který se využívá pro jeho sladké načervenalé plody. Pokrývají ji trsy červeno-žluto-zelených ostnů. Původem je opuncie z Ameriky, nejvíce se však pěstuje v Mexiku, Chile a Itálii. Roste ale i jako plevel. Opuncie je významným zdrojem aminokyselin, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, ale i vitamínů A a B.
Konzumuje se zralá, načervenalá, ale může být zbarvená i dohněda. Pozor při manipulaci na ostré ostny - mohly by se snadno zapíchnout do dlaní. Vyšlechtěné odrůdy opuncií ale trny mít nemusí. Než se dostanete k dužnině, setřete tenké chloupky měkkým hadříkem.
Dužnina je plná malých tvrdých peciček (podobně jako se nacházejí v granátovém jablku), ale je přesto křehká. Konzumuje se celá čerstvá nebo z ní připravíte plno sladkých pokrmů. Vynikající je z ní marmeláda, želé, ale i tekuté husté sirupy a kandované ovoce. Dá se kombinovat i s masem, mořskými plody či rybou. často se objevuje v mexické kuchyni.
Skladujte ji v suchu a temnu, maximálně do pokojové teploty.
K dostání je u nás i v listopadu za velmi nízkou cenu.