Recepty - opuncie

Více z Zelenina ».

Opuncie

Opuncie známe také jako: pichlavé hrušky, indiánské fíky

Původ opuncie: Mexiko

Recepty s opuncií  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Opuncie je mexický druh kaktusu, který se využívá pro jeho sladké načervenalé plody. Pokrývají ji trsy červeno-žluto-zelených ostnů. Původem je opuncie z Ameriky, nejvíce se však pěstuje v Mexiku, Chile a Itálii. Roste ale i jako plevel. Opuncie je významným zdrojem aminokyselin, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, ale i vitamínů A a B.

 Rady při nákupu

Konzumuje se zralá, načervenalá, ale může být zbarvená i dohněda. Pozor při manipulaci na ostré ostny - mohly by se snadno zapíchnout do dlaní. Vyšlechtěné odrůdy opuncií ale trny mít nemusí. Než se dostanete k dužnině, setřete tenké chloupky měkkým hadříkem.

 Využití v kuchyni

Dužnina je plná malých tvrdých peciček (podobně jako se nacházejí v granátovém jablku), ale je přesto křehká. Konzumuje se celá čerstvá nebo z ní připravíte plno sladkých pokrmů. Vynikající je z ní marmeláda, želé, ale i tekuté husté sirupy a kandované ovoce. Dá se kombinovat i s masem, mořskými plody či rybou. často se objevuje v mexické kuchyni.

 Skladování

Skladujte ji v suchu a temnu, maximálně do pokojové teploty.

 Sezóna

K dostání je u nás i v listopadu za velmi nízkou cenu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz