Recept Dried fruit/Kandovane ovocie

(Hodnoceno 1x) Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dried fruit/Kandovane ovocie

Postup

Na vapno nalejeme poriadne studenu vodu a nechame 24 hodin rozpustit.
Po dvoch hodinach ho pomiesame. Nemusime obavat ak by sme dali vapana viac. Vapno sa proste rozpusti na urcitu koncentraciu samo.

Po 24 hodinach zlejeme vapenatu vodu a usadeninu na dne flase vyhodime.

1. Dynu ocistime, narezeme na primerane kusky( rezem na asi 6 cm dlhe a asi 1,5 cm vysoke kusky) a nalozime do vapenatej vody. Nechame nalozene minimalne 4 hodiny, najlepsie 1 den. Zalezi aj od ovocia, jeho tuhosti a zrelosti-konzistencie…ale tie minimalne 4 hodiny treba dodrzat.

2. Kusky dyne z vapenatej vody vyberieme, ponarame do cistej vody v pripravenej vhodnej nadobe. Vyberame a ponarame do hrnca s vriacou vodou. Chvilku asi minutu nechame prebublatt/pre­vrietvriet a vyberame na pripravene rovne sitko alebo vhodnu podlozku a nechame okapat.

3. Pripravime sirup/Gatar:
Vodu s cukrom nechame vriet asi dve minuty , prikapneme citron.stavu a ked zacne vriet vhodime kusky dyne. Nechame vriet a kontrolujeme konzistenciu -dyna by mala byt zdnu viac menej makka ako zele alebo ako to chceme/mame radi… tuhsie, viac maksie…ako karamel…

4. Vyberame a nechame na sitku v suchu okapat do sucha- mozeme po ususeni posypat pr. cukrom( ja nesypem ) ovocie sa krasne rozpravkovo leskne , davame do papierovych kosickov a papame alebo uskladnujeme vo vhodnych uzavieratelnych nadobach v suchu a chlade.

Druha varianta je, ze ovocie nechame v sirupe, nalejeme do skleniciek a potom len vidlickou vyberame…

Dried fruit/kandovane ovocie alebo Fouaky mnaseffe alebo Fouaky mcallas… ste si mozno kupili alebo videli ako turisti na blizkom vychode a v Turecku, sposobne zabalene v papierovych kosickoch a celofane.....je to jeden z najstarsich konzervacnych sposobov vobec, naj sa pripravuju v Syrii, ktora je nimi preslavena…

Takto mozeme kandovat akekolvek ovocie, cele figy,cele opuncie, cele jablcka, cele hrusky,cele slivky, cele mandarinky.....

Skuste si to na dyni/pumpkin…z kus­kov sa vam jemne vyleje do pusy slastny mok ako kramel, chutna bozsky , pojeda sa kusok za kuskom priam do vysilenia…;-)
Dynou na akykolvek sposob je preslavena Latakija/Al-Ladykyje…ta okrem darov mora si vie vychutnat aj dynu na nekonecne mnozstvo sposobov-dokonali milovnici dyne…

Dobru chut!

Recept je z kategorií: Konzervace


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.11.07 vloženo
  • 8064x zobrazeno

Čas přípravy

  • nic moc

Ingredience

  • 900 ml vody
  • 1 PL vapna/quicklime
  • ovocie ake chcete blizsie uvedene v recepte - dajme tomu dyna/pumpkin
  • Sirup/gatar:
  • 2 pohare cukru
  • 3/4-1 salka vody
  • 4-5 kvapiek citronovej stavy
  • vanilka -nemusi byt

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 25.10.16 11:29

Oloupané hrušky bez jádřinců na čtvrtky. Ve vápně 30 hodin, ve vodě ovařeny 2 minuty, v hustém sirupu téměř hodinu. Pustily tolik vody, že jsem cukr 2× doplňovala. Výsledek je však úžasný. Suší se v mírném teple nad kamny. Už se těším, až je najemno posekané vmíchám do zmrzliny. :hug:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

bedla 01.12.07 00:00

Nebylo vápno, ani hašené ani nehašené. Namočila jsem tedy kostky dýně do vody s kyselinou citronovou jen na hoďku, vyměnila vodu, mírně povařila, slila a zalila sirupem. Jola mám pocit, že se dýně neusuší … musela jsem ji bránit a to je zbytek. Další dýni jsem zalila sirupem, dala do lahviček a musím prozradit, že ještě večer jsme mlsali. Je to fakticky dobrota. Ze zbytku dýně bude kaše a polévka.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Dried fruit/Kandovane ovocie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 20.10.16 21:23

Sádra a hašené vápno v pohodě, masox nikdy. No, není chemie jako chemie :- ))).

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 20.10.16 19:31

@birkana - no, když jsem byla malá, vápennou jámu jsme ještě měli…
Ale to už je dávno… Už si na ty vejce musím vápno kupovat :)

To tofu se hodlám vyzkoušet - zatím dodává kamarádka, ale nemám an to tu trpělivost, jako ona, recept od ní mám, ale ještě nevyzkoušený :oops: :)

 
birkana
1668 příspěvků 20.10.16 18:11

@Zuzka1973, v každém venkovském stavení bývalo dříve hašené vápno - vyhašené v hasnici z páleného vápna. Dnes moderněji kupujeme vápenný hydrát. Do malty nezbytná součást. Jistě si to vyhašené vápno - bílé „bláto“ z dětství pamatuješ :mavam:

Sádra je samozřejmě nezbytná k výrobě tofu. Abychom ale nemíchaly jabka s hruškama (pro nezasvěcené laiky), sádra je síran vápenatý, kdežto hašené vápno zove se hydroxid vápenatý :lol:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 20.10.16 17:39

Dotaz chápu - já se kdysi taky divila, když jsem podobné vychytávky viděla poprvé…

já používám ten hydroxid vápenatý, jak se používá na nakládání vajec, je to k dostání v drogeriích, je ho deset deka do dvacky, kolem patnácti korun - tedy předloni, letos ceny nevím… U nás měli pod názvem Vajco, ale asi to bude i pod jinými názvy.

Jinak se používá normálně, podle toho, co praví google:

http://www.akcniceny.cz/…asene-vapno/

Kamarádka si vyrábí tofu, při tom pro změnu používá sádru :)

 
birkana
1668 příspěvků 20.10.16 16:41

@jolana, já ten louh kdysi vyzkoušela po přečtení receptu na německém webu (asi chefkoch.de) a poprvé jsem byla opatrná, jako kdybych pracovala s prudkým jedem :oops:. Chce to digitální váhu, dávkovat 30 g louhu do 1 litru vody a raději jednorázové rukavice při manipulaci. Jistá opatrnost je samozřejmě na místě.

Klidně používej sodu dál, já s ní preclíky vyzkoušela a ten rozdíl je minimální, pro nezasvěcené žádný ;) :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 20.10.16 16:16

@birkana si dobraaa :palec: nikdy! som sa neodvazila na louh… precliky obvaram vo vode so sodou bikarbonou a tvarim sa ze jsou original louhovane.. :oops:

 
jolana
5065 příspěvků 20.10.16 16:14

Joo..E 526..hydroxid vapenaty..

http://www.zdravapotravina.cz/…am-ecek/E526

 
birkana
1668 příspěvků 20.10.16 15:53

@di, použila jsem vápno hašené CEMIX CL90-S, vápenný hydrát

Na Laugenbrezeln používám 3%-ní roztok NaOH (ten v p. a. čistotě) ;) :lol: :lol: :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 20.10.16 15:07

@di, keby si nemala OT dotaz, tak by to snad ani nebola @di zamyslela som sa a za tie dlhe roky mi utkvelo v pamati ze vravis ze si od fachu teda daco od potravin..takze mi je dost divne ze nevies… :mrgreen:..ale ja som sa na zaciatku tiez bala :mavam:
PS: nemci luhuju a ake dobre pracliky z toho luhu maju, ze ano :mrgreen:..hasene vapno sa pouziva ako zpevnujuca latka v potravinarstve­..teda normalne si ho „kupujes“..daco trebars tu E529 oxid vapenaty
 http://www.kaloricke-tabulky.cz/…ravinarstvi/

tuna taky
http://www.zdravapotravina.cz/…am-ecek/E529

V samotnom recepte teda pri postupe „da sa povedat ze vysumi“ mi raz jeden chemik vykladal… :think:…ludstvo to robi po dlhe roky, aj u nas v cesko-slovensku sa davno nakladalo do haseneho vapna veru..

:mavam:

Příspěvek upraven 20.10.16 v 15:15

 
di
2451 příspěvků 20.10.16 14:51

Trochu OT dotaz, ale že jsem tak smělá, jaké to „vápno“ používáte? Docela na mě jde z téhle diskuse strach, abych pravdu řekla, ale nic ve zlém, proboha. ;-)

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 20.10.16 14:48

@birkana - díky za doplnění, jsem ráda, že se tedy nemusím bát použít i jiný druh tykve, než jsem zvyklá :kytka:

 
jolana
5065 příspěvků 20.10.16 10:41

@birkana, tak to som rada ze sa darilo! Dobru chut:)

 
birkana
1668 příspěvků 20.10.16 10:00
Tykev se povedla!

@jolana, @Zuzka1973, chyba nebyla ani v časech přípravy ani v druhu tykve 8o. Já vzala poprvé starší vápno, které již bylo částečně zvětralé. Nyní jsem použila nový vápenný hydrát, vše dodržela podle receptu (velikost kousků i časy) a výsledek je stejný, jak popisuje @jolana . Navrch tvrdší „slupka“ a uvnitř hmota konzistence karamelu. Hotové kousky jsem v cukru neobalovala, takže tykev není příliš sladká, jako při klasickém proslazování trvajícím týden (kdy je ovoce zatraceně sladké i uvnitř a hodí se možná jen do pečiva :roll: ), prostě akorát :potlesk:.

Chystám se stejně upravovat i hrušky - ne celé, ale nakrájené na čtvrtiny.

 
jolana
5065 příspěvků 14.10.16 12:22

@birkana, nechaj nalozene 24 hodin radsej, potom do studenej a potom len ponor do vriacej a hned vyber! a potom do sirupu len prevriet a cert by v tom bol aby sa nepodarilo…teda aspon dufam… :)
PS: na nakup som bola, dynu dobru nenasla, same pumpkin alebo spagetova( ta sa nehdi) a ja pumpkin vyslovene nemusim, vobec mi nechutia…ale aj mas vela duni a bojis sa o ne do zimy tak ja nastruham na velkom slzickovom struhadlea davam do mrazaku, potom uz lenb vyberiem a varim privarok kttpry miluejeme. Alebo nakrajam ju, upeciem v rurte, urobim pyre a davam do mrazaku na dynovy kolac..maavam

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 13.10.16 21:33

@birkana mně se na toto nejlépe osvědčila úplně obyčejná, oranžová, velká a i hokaido byla kandovaná skvělá, z jiných bych se asi bála to zkoušet :)

 
birkana
1668 příspěvků 13.10.16 19:26

@jolana, zatím zbraně neskládám :mavam:. Zítra dám namočit vápno na další pokus ;). Mám ještě další 3 druhy tykví, tak se snad některá povede.

Z těch dnešních rozvařených udělám želé bonbony - přidám trochu sirupu, ve kterém se vařily, rozmixuju, přidám želatinu, vyliju do pekáče na pečpapír, nechám ztuhnout, rozkrájím na kostky, popráším moučkovým cukrem se škrobem… Želatinové cukrovinky jsou jedny z mála sladkostí, které si občas dopřeju.

Tobě se určitě bude dařit; v každém případě palce držím :lol: :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 13.10.16 18:58

@birkana, tak to mi jeluto.Ale neurobila si chybu. Podla mna prave preto ze dyna bola uplne vyzrala tak sa uvarila, este sui ju len vybrala z horucej vody. Butternut je hotova hned a pritom ju ledva osupem…proste uz vidno z nazvu Butternutt. A mam ju najradsej. Ja idem zajtra na nakup, na dyne. Dam potom vediet ako sa darilo mne. Ale aj tak si myslim ze tuna u nas su dyne tuhsie, horkem a suchem. Predsa len nemaju tolko vody ako u nas doma. So vsetkym to je tak…u nas su slivky napriklad stavnate a tu sice su chutne ale take stavnate ako doma nie. Pretoze presne takto robievam a su fantasticke..daco ako belgicke hranolky zvonka chrumkave a vo vnutri makkucke.
Nemyslim ze sa to osusi. Daj zazvor, pomarancovy dzus trochu, nechaj prejst slabunko varom a mas super dzem.

Original kusky su zvrchu leskle a priam chrumkave a zdnuka su ako dzem. Prave preto sa pouziva vapno aby to tak bolo, urobi „krunyr“ a zakonzervuje? ale kedze si chemik tak to vies leosie ako ja…maavam a drz mi palce..

 
birkana
1668 příspěvků 13.10.16 17:18

Tak jsem někde udělala chybu :,( :,( :,(

Vše jsem dodržela podle receptu. Ale když jsem vyndala kousky z vroucí vody (nechala jsem minutu probublat, jak píše @jolana ), tykev byla do měkka uvařená jako brambory. I ta konzistence byla podobná. A to jsem měla obavu, že je tykev dost stará, tuhá, vyzrálá.

Povařila jsem ji v sirupu, vyndala k osušení. Povrch se nijak moc neleskne a je rozměklý. Citrónové šťávy jsem dala asi 8 - 10 kapek. Jsem z výsledku docela zklamaná.

Jak dlouho mám kousky nechat sušit? Budou mít pak na povrchu něco jako „kůrku“ a uvnitř budou měkčí?

Příspěvek upraven 13.10.16 v 17:26

 
birkana
1668 příspěvků 11.10.16 16:48

@EsterH, dík za vytažení receptu.

@jolana, mám v láhvi namočené vápno a zítra začnu - mám tykev Butternut s nádherně oranžovou dužinou. Tedy několik tykví. Letos se jich urodilo… 8o :mavam:

 
EsterH
53 příspěvků 10.10.16 12:58

Dakujem Jolanka. Zrozumitelnejsie sa to uz napisat neda :D
Myslis, ze by fungovalo aj hokaido?

 
jolana
5065 příspěvků 09.10.16 19:13

EsterH, uz som to upravila na zrozumitelnejsiu variantu?!..ak nie, daj vediet prosim.. a vela stastia v priprave…vdaka ze si to vytiahla, musim aj ja urobit :) :mavam:

 
EsterH
53 příspěvků 08.09.16 10:19

Jolanka, nadabila som na dalsi z tvojich skvelych receptov. :mavam:
Ale prosim ta o upresnenie: pises: Kusky dyne z vody vyberieme, ponarame do cistej vody v pripravenej vhodnej nadobe. Vyberame a ponarame do hrnca s vriacou vodou. Chvilku nechame prebublavat/vriet a vyberame na pripravene rovne sitko alebo vhodnu podlozku a nechame okapat.

  • v prvom kroku vyberame do studenej vody a potom davame do tej horucej?
  • ako dlho si varit?
  • po tomto kroku davame do sirupu?


Dakujem :)

 
jolana
5065 příspěvků 01.01.08 19:11
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie-Srimpiku

…dakujem a taky zdravim do daleka at se hezky dari..:)

 
jolana
5065 příspěvků 01.01.08 18:31
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

Diky Bedli…ja som skusila aj kompot od Geginy, ten ti je fajnovy… …aj Vam krasny a stastny Novy rok ..:)

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

Jolan, včera byla z chladničky vyjmuta poslední sklenička. Protože jsem dělala recepturu trochu jiným způsobem, než píšeš … naložená dýně byla vynikající se šlehačkou. Pěkný nový rok Tobě i celé rodině.

 
srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie - Jolanka

Jolanko, diky za rady, vidis, tohle "obycejne, normalni " vapno znam moc dobre, jen jsem netusila, ze ho lze i takto pouzit..no porad se ucim. Zdravim z vychodniho pobrezi Kanady a preji pohodovy rok 2008 Tobe a Tvym blizkym!

 
jolana
5065 příspěvků 30.12.07 05:41
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

Srimpiku…z vapenca sa robi vapno CaO anglicky Quicklime…je to prasok alebo kamenne kusky-proste normalne obycajne vapno s ktorym sa dakedy aj malovalo…no a ked chceme mat sirup husty a ovocie dlho skladovatelne a potiahnute tou trblitavou glazurou tak dame citronu do sirupu viac asi pol-1 PL a varime v nom ovocie az sirup zhustne poriadne… da sa to ( ten sirup) ako zaujimavost prirovnat ( a je to vlastne to iste ten sirup o) )) k tej orientalnej cukrovej paste na depilaciu akurat ona je opavdu poriadne zhustnuta..... …pekny a prijemny vecer a nech sa dari ako si zelas a to nielen vo vareni..:)..

 
srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie - Jolana

Jolanko, prosim Te, pro neznale jako jsem ja, jake „vapno“? Znam nekolik druhu vapna, tak ktere vybrat? Tvuj recept vypada moc zajimave..Diky moc.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

Jolanko, pro příští rok si to vápno zajistím … protože to je lahůdka, i když to nedosáhlo kvalit jak popisuješ. Hlavně na lžičku a ještě teplé. … díky.

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

Bedli…ked mame vapno-bud prasok alebo ako kamienky, a nalozime do roztoku to vapno nam ovocie zakonzervuje-urobi taku akoby korku tvrdsiu-potom ked sa vari v sirupe tak sa sirupom vyplni ovcie , stava povodna vodaz ovocia sa vyvari, zo sirupu sa vypari varenim…podobne ako robime dzemy akurat ze vapno zachova tvar ovocia-zakonzervuje a sa nerozvari…
Potom bud narychlo len obvarime vo vriacej vode a nemusime- to som nenapisala sa ospravedlnujem…a znova do Gatar- ten ma byt v original na uskladnovanie husty- proste to ovocie hodime a varime az vyvar je husty husty, leskne sa a robi taky film na ovoci leskly- glazurovane ovocie-.
Doma na domacu spotrebu popravde nenechavam husty husty a dlho, mam rada ked je menej sladke a je citit nielen vonu ale aj chut povodneho ovocia…aj tak sa to rychlo zje ;-)…mimochodom aj ja som vcera robila dalsiu davku dyne ;)..polovica ani neobschla a polovica neviem ci sa dozije do rana…aj my radi dynu…dakujem, som rada ze chutilo..krasny den..;)… a este daco ma napadlo, myslim, ze aj mexicania robia takto dynu…volaju to asi " pumpkin candy"…zahliadla som to dakde na nete, ale ci je to to iste neviem, nepatrala som-oplatilo by sa poobzerat…

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

klik … ano, povedlo a je to moc chutné
Jolan díky, určitě nedělám naposledy a vyzkouším i jiné ovoce.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

To nezávidím, už se mně to také stalo. Večer až půjdu z práce zkontroluji v jakém stavu ta dýně je a pak si budu předčítat recept nahlas a vyrábět. Určitě dám vědět.

 
jolana
5065 příspěvků 28.11.07 18:26
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie-bedli

…skus, neda sa pokazit vazne. Ked som robila prvykrat tak som sa naucila na dyni- predsa len najlacnejsia a strasne chutna, a kusky som vyberala na sitovou podlozku postupne..o)…vazne je to bozska lahodka..tak nech sa dari…ja som rano robila a kedze som nedockava som zabudla pozerat na cas-ale aj tak zalezi od dyne-jej zrelosti a druhu a tak som pozerala pusou ze som si popalila jazyk o)) …

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

Jola, byla jsem se podívat, mám uloženou ještě 1 dýni, já se snad o to pokusím..

 
jolana
5065 příspěvků 28.11.07 17:29
Re: Dried fruit/Kandovane ovocie

obrazky
http://www.alibaba.com/…uit_Mix.html

http://www.alibaba.com/…uit_Mix.html

alebo
http://www.cuketka.cz/?…

…a mozete vidiet pusou doma aj gastanky aj clementinky po arabsky kelementinky a su to vlastne predchodcovia mandariniek a vlastne jednoducho co sa vam zamanie a pride na chut.. ..;-))

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Tatranské kuře Tatranské kuře
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz