Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s mišpulí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Víno a mišpule
Mišpule je druh chutného ovoce, které se k nám rozšířilo z Orientu. Mišpule patří mezi jeden z nejhezčích zahradních stromů, často se pěstuje v Německu. Plody jsou chlupaté malvice (jako jablka). Dozrávají až po přechodu mrazem. Plody uvnitř ukrývají pikantní hmotu, která obsahuje vlákninu, cukry, železo, vitamín C a kyselinu jablečnou. Třísloviny z mišpule se uplatňují při průjmech, hlavně u dětí.
Na mišpuli v obchodech bohužel nenarazíte. Strom seženete ve větších zahradnictvích nebo na něj narazíte ve volné přírodě. Změklá mišpule ztrácí svůj tvar a visí i tak na stromě, jen v jiném úhlu.
Někdo má mišpuli rád jen tak, jako jablko. Dá se ale i upravovat, výborná je například domácí višňovka. Přítomnost pektinů způsobuje, že mišpule varem rosolovatí. Proto se přidává do marmelád, kompotů nebo povidel. Lze ji konzervovat i sušit, podobně jako křížaly.
Mišpuli lze skladovat v přepravkách, když ji utrhnete dříve, např. v listopadu. Když dozraje, dá se s ní dále pracovat.
Na mišpuli si pochutnáte od konce dubna do začátku června.
Mišpule se před procesem dozrání používá pro svou natrpklou a navinulou chuť do ovocných vín a moštů.