Recepty - mišpule

Více z Ovoce ».

Mišpule

Recepty s mišpulí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a mišpule  

Mišpule je druh chutného ovoce, které se k nám rozšířilo z Orientu. Mišpule patří mezi jeden z nejhezčích zahradních stromů, často se pěstuje v Německu. Plody jsou chlupaté malvice (jako jablka). Dozrávají až po přechodu mrazem. Plody uvnitř ukrývají pikantní hmotu, která obsahuje vlákninu, cukry, železo, vitamín C a kyselinu jablečnou. Třísloviny z mišpule se uplatňují při průjmech, hlavně u dětí.

 Rady při nákupu

Na mišpuli v obchodech bohužel nenarazíte. Strom seženete ve větších zahradnictvích nebo na něj narazíte ve volné přírodě. Změklá mišpule ztrácí svůj tvar a visí i tak na stromě, jen v jiném úhlu.

 Využití v kuchyni

Někdo má mišpuli rád jen tak, jako jablko. Dá se ale i upravovat, výborná je například domácí višňovka. Přítomnost pektinů způsobuje, že mišpule varem rosolovatí. Proto se přidává do marmelád, kompotů nebo povidel. Lze ji konzervovat i sušit, podobně jako křížaly.

 Skladování

Mišpuli lze skladovat v přepravkách, když ji utrhnete dříve, např. v listopadu. Když dozraje, dá se s ní dále pracovat.

 Sezóna

Na mišpuli si pochutnáte od konce dubna do začátku června.

 Víno a mišpule

Mišpule se před procesem dozrání používá pro svou natrpklou a navinulou chuť do ovocných vín a moštů.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz