Recepty - mišpule

Více z Ovoce ».

Mišpule

Recepty s mišpulí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a mišpule  

Mišpule je druh chutného ovoce, které se k nám rozšířilo z Orientu. Mišpule patří mezi jeden z nejhezčích zahradních stromů, často se pěstuje v Německu. Plody jsou chlupaté malvice (jako jablka). Dozrávají až po přechodu mrazem. Plody uvnitř ukrývají pikantní hmotu, která obsahuje vlákninu, cukry, železo, vitamín C a kyselinu jablečnou. Třísloviny z mišpule se uplatňují při průjmech, hlavně u dětí.

 Rady při nákupu

Na mišpuli v obchodech bohužel nenarazíte. Strom seženete ve větších zahradnictvích nebo na něj narazíte ve volné přírodě. Změklá mišpule ztrácí svůj tvar a visí i tak na stromě, jen v jiném úhlu.

 Využití v kuchyni

Někdo má mišpuli rád jen tak, jako jablko. Dá se ale i upravovat, výborná je například domácí višňovka. Přítomnost pektinů způsobuje, že mišpule varem rosolovatí. Proto se přidává do marmelád, kompotů nebo povidel. Lze ji konzervovat i sušit, podobně jako křížaly.

 Skladování

Mišpuli lze skladovat v přepravkách, když ji utrhnete dříve, např. v listopadu. Když dozraje, dá se s ní dále pracovat.

 Sezóna

Na mišpuli si pochutnáte od konce dubna do začátku června.

 Víno a mišpule

Mišpule se před procesem dozrání používá pro svou natrpklou a navinulou chuť do ovocných vín a moštů.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz