Recept Labužnická nadívaná krůta

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Marináda: 1. Do velkého hrnce vložit všechny ingredience a 4 litry vody. Přivéct do varu a míchat, až se cukr se solí rozpustí. Odstavit a úplně nechat vystydnout. 2. Vložit krůtu do hrnce s marinádou a nechat ji marinovat v chladničce asi 24 hodin. Jednou ji otočit. Vyjmout a osušit krůtu. Nechat ji stát 2 hodiny při pokojové teplotě. Marinádu vylít. 3. Předehřát troubu na 220°C a mřížku položit co nejvíc dolů. Do střední mísy nalít víno a 12 lžic rozpuštěného másla. Velice velký kus gázy/mušelínu přeložit na čtvrtiny tak, aby byla velká natolik, aby pokrývala prsa krůty až do poloviny stran. Namočit gázu do směsi vína s máslem. 4. Krůtu položit prsama dolů a nádivkou nadít krční otvor. Kůži krku přeložit a zajistit ji párátkem, nebo jehlou. Obrátit krůtu prsama nahoru na mřížku v pekáči. Založit ji křídla dozadu. Uvnitř krůtu ochutit solí a pepřem. Nadít krutu nádivkou (nepřecpat) Nohy krůty svázat a celou krůtu potřít 4 lžícemi změklého másla a potom ji osolit a popeřit. Vyjmout gázu, jemně ji smáčknout tak, aby přebytek směsi kapal do mísy. Směs uschovat na potírání krůty. Gázu položit na prsa krůty v pekáči a tu vložit nohama napřed do trouby. Péct 30 minut. Potřít gázu a nepřikrytou část krůty máslovou směsí. Snížit teplotu na 180°C. Krůtu péct dál a každých 30 minut ji potírat máslovou směsí. Jednou rotovot krůtu tak, aby se pekla stejnoměrně. Péct tak 1 1/2 - 2 hodiny. Jestli se krůta peče příliš rychle, tak z dvojitého alobalu vytvořit ¨stan¨. Jestli-že šťáva v pekáči se barví příliš rychle, tak tam přilít 1/2 hrnku vody. Sejmout gázu a zahodit ji. Krůtu potřít šťávou z pekáče a péct ji dál, až je nádherně zlatová a vnitřní teplota dosáhne 74°C (nejtlustší část stehna krůty a nádivka taktéž), což je asi 1 - 1 1/2 hodiny. V misce smícht zbývající 2 lžíce rozpuštěného másla s mišpulovým sirupem a směs natřít posledních 10 minut pečení na krůtu. Upečenou krůtu položit na servírovací mísu a pěkně ji ozdobit. Nechat ji stát 30 minut před krájením. Podávat se šťávou. Mišpulový sirup: Přivéct mišpule, cukr a 1 hrnek vody do varu. Snížit teplotu a na ovoce položit pokličku od tochu menšího hrnečku tak, aby zůstalo potopené. Pomalinku ovoce dusit do růžové barvy a až se zredukuje na řídký sirup (asi 1 hodinu). Přecedit ovoce (uschovat ho třebas do nějaké nádivky, nebo jako kompot) a do tekutiny vmíchat citron. Sirup může být připraven 1 týden dopředu uschovaný v chladničce. Šťáva z drůbků: Vývar připravit dopředu. Všechny ingredience vložit do kastrolku a zalít je 4 hrnky studené vody. Přivéct do varu, snížit teplotu a vařit asi 1 1/2 hodiny. Zcedit a vyhodit zeleninu a maso. Zchladit a uschovat v chladničce až 1 týden. Výpek na pekáči zalít tímto vývarem a šťávu podávat ke krůtě v omáčníku TIP: nechcete-li krůtu marinovat, tak vynechejte body 1. + 2. Nejspíš bude zbytek nádivky, což je dobré vložit do vymaštěné zapékací misky a upéct ji do křupava. Podávat s krůtou. Nemáte-li mišpule tak potřete krůtu redukcí z granátových jablíček podle receptu: 3 granátová jablíčka, 250 ml vývaru, 3 lžíce rybízového rosolu, Rozkroit jablíčka a vymačkat z nich šťávu. Přecedit a smíchat s vývarem. V kastrolku na prudkém ohni vařit asi 20 minut, až směs zhoustne a pokrývá zadní stranu vařečky. Dovnitř zamíchat rosol. Použít stejně jako mišpulový sirip.

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 22.12.06 vloženo
  • 12179x zobrazeno

Ingredience

Marináda:

  • 4 1/2 hrnku hrubé soli
  • 4 1/2 hrnku cukru
  • 2 střední cibule na hrubo pokrájené
  • 2 mrkve na hrubo nakrájené
  • 2 stonky řapíkového celeru na hrubo posekaného
  • 4 bobkové listy
  • 8 snítek čerstvého tymiánu, nebo 3 lžičky sušeného
  • 4 snítky petrželky
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 4 pruhy kůry z citronu (asi 8 cm)

Krůta:

  • čerstvá krůta asi 6 kg, očištěná, omytá, drůbky a krk uschovaný,játra zahozená
  • 14 lžic rozpuštěného másla
  • 4 lžíce změklého másla
  • 500 ml bílého suchého vína (Sauvignon Blanc)
  • hrubá sůl a černý mletý pepř
  • 6 hrnků domácí nádivky

3/4 hrnku horkého mišpulového sirupu:

  • 220 g mišpulí
  • 1/2 hrnku + 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy

Šťáva z drůbků (vývar připravit dopředu):

  • drůbky a krk z jedné krůty
  • 1 střední mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 4 snítky petrželky
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list

Nádivka podle vlastního výběru, nebo tato "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24788

  • mišpule a tymiánové snítky na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Labužnická nadívaná krůta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta - Bobře,

jednu už máš u receptu, klikni si, chceš-li, na modré slovo ZDE ;o) Napíši jich časem víc.

Přeji Ti příjemný den!

Bobr
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta

babi, už je mně to jasný, počkám si na tu nádivku, kterou máš v plánu, ovšem ty mišpule..... :))))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta - Bobře,

míním pokračovat v sérii krůtích receptů, to znamená i nádivek a různých příloh, ale momentálně zápasím s časem ;o)

Přeji Ti pěkný večer!

Bobr
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta.

Možná jsem blbá, ale kde je ta nádivka??? :)) Ovšem když jsem četla mišpule, tak nevím, jestli by došlo k tomu, abych z nich něco dělala!!! Já bych je totiž „sežrala“ hned okamžitě, neměla jsem je aspoň 20 let!!!!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz