Recept Labužnická nadívaná krůta

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Marináda: 1. Do velkého hrnce vložit všechny ingredience a 4 litry vody. Přivéct do varu a míchat, až se cukr se solí rozpustí. Odstavit a úplně nechat vystydnout. 2. Vložit krůtu do hrnce s marinádou a nechat ji marinovat v chladničce asi 24 hodin. Jednou ji otočit. Vyjmout a osušit krůtu. Nechat ji stát 2 hodiny při pokojové teplotě. Marinádu vylít. 3. Předehřát troubu na 220°C a mřížku položit co nejvíc dolů. Do střední mísy nalít víno a 12 lžic rozpuštěného másla. Velice velký kus gázy/mušelínu přeložit na čtvrtiny tak, aby byla velká natolik, aby pokrývala prsa krůty až do poloviny stran. Namočit gázu do směsi vína s máslem. 4. Krůtu položit prsama dolů a nádivkou nadít krční otvor. Kůži krku přeložit a zajistit ji párátkem, nebo jehlou. Obrátit krůtu prsama nahoru na mřížku v pekáči. Založit ji křídla dozadu. Uvnitř krůtu ochutit solí a pepřem. Nadít krutu nádivkou (nepřecpat) Nohy krůty svázat a celou krůtu potřít 4 lžícemi změklého másla a potom ji osolit a popeřit. Vyjmout gázu, jemně ji smáčknout tak, aby přebytek směsi kapal do mísy. Směs uschovat na potírání krůty. Gázu položit na prsa krůty v pekáči a tu vložit nohama napřed do trouby. Péct 30 minut. Potřít gázu a nepřikrytou část krůty máslovou směsí. Snížit teplotu na 180°C. Krůtu péct dál a každých 30 minut ji potírat máslovou směsí. Jednou rotovot krůtu tak, aby se pekla stejnoměrně. Péct tak 1 1/2 - 2 hodiny. Jestli se krůta peče příliš rychle, tak z dvojitého alobalu vytvořit ¨stan¨. Jestli-že šťáva v pekáči se barví příliš rychle, tak tam přilít 1/2 hrnku vody. Sejmout gázu a zahodit ji. Krůtu potřít šťávou z pekáče a péct ji dál, až je nádherně zlatová a vnitřní teplota dosáhne 74°C (nejtlustší část stehna krůty a nádivka taktéž), což je asi 1 - 1 1/2 hodiny. V misce smícht zbývající 2 lžíce rozpuštěného másla s mišpulovým sirupem a směs natřít posledních 10 minut pečení na krůtu. Upečenou krůtu položit na servírovací mísu a pěkně ji ozdobit. Nechat ji stát 30 minut před krájením. Podávat se šťávou. Mišpulový sirup: Přivéct mišpule, cukr a 1 hrnek vody do varu. Snížit teplotu a na ovoce položit pokličku od tochu menšího hrnečku tak, aby zůstalo potopené. Pomalinku ovoce dusit do růžové barvy a až se zredukuje na řídký sirup (asi 1 hodinu). Přecedit ovoce (uschovat ho třebas do nějaké nádivky, nebo jako kompot) a do tekutiny vmíchat citron. Sirup může být připraven 1 týden dopředu uschovaný v chladničce. Šťáva z drůbků: Vývar připravit dopředu. Všechny ingredience vložit do kastrolku a zalít je 4 hrnky studené vody. Přivéct do varu, snížit teplotu a vařit asi 1 1/2 hodiny. Zcedit a vyhodit zeleninu a maso. Zchladit a uschovat v chladničce až 1 týden. Výpek na pekáči zalít tímto vývarem a šťávu podávat ke krůtě v omáčníku TIP: nechcete-li krůtu marinovat, tak vynechejte body 1. + 2. Nejspíš bude zbytek nádivky, což je dobré vložit do vymaštěné zapékací misky a upéct ji do křupava. Podávat s krůtou. Nemáte-li mišpule tak potřete krůtu redukcí z granátových jablíček podle receptu: 3 granátová jablíčka, 250 ml vývaru, 3 lžíce rybízového rosolu, Rozkroit jablíčka a vymačkat z nich šťávu. Přecedit a smíchat s vývarem. V kastrolku na prudkém ohni vařit asi 20 minut, až směs zhoustne a pokrývá zadní stranu vařečky. Dovnitř zamíchat rosol. Použít stejně jako mišpulový sirip.

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 22.12.06 vloženo
  • 12843x zobrazeno

Ingredience

Marináda:

  • 4 1/2 hrnku hrubé soli
  • 4 1/2 hrnku cukru
  • 2 střední cibule na hrubo pokrájené
  • 2 mrkve na hrubo nakrájené
  • 2 stonky řapíkového celeru na hrubo posekaného
  • 4 bobkové listy
  • 8 snítek čerstvého tymiánu, nebo 3 lžičky sušeného
  • 4 snítky petrželky
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 4 pruhy kůry z citronu (asi 8 cm)

Krůta:

  • čerstvá krůta asi 6 kg, očištěná, omytá, drůbky a krk uschovaný,játra zahozená
  • 14 lžic rozpuštěného másla
  • 4 lžíce změklého másla
  • 500 ml bílého suchého vína (Sauvignon Blanc)
  • hrubá sůl a černý mletý pepř
  • 6 hrnků domácí nádivky

3/4 hrnku horkého mišpulového sirupu:

  • 220 g mišpulí
  • 1/2 hrnku + 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy

Šťáva z drůbků (vývar připravit dopředu):

  • drůbky a krk z jedné krůty
  • 1 střední mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 4 snítky petrželky
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list

Nádivka podle vlastního výběru, nebo tato "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24788

  • mišpule a tymiánové snítky na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Labužnická nadívaná krůta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Labužnická nadívaná krůta

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta - Bobře,

jednu už máš u receptu, klikni si, chceš-li, na modré slovo ZDE ;o) Napíši jich časem víc.

Přeji Ti příjemný den!

Bobr
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta

babi, už je mně to jasný, počkám si na tu nádivku, kterou máš v plánu, ovšem ty mišpule..... :))))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta - Bobře,

míním pokračovat v sérii krůtích receptů, to znamená i nádivek a různých příloh, ale momentálně zápasím s časem ;o)

Přeji Ti pěkný večer!

Bobr
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Labužnická nadívaná krůta.

Možná jsem blbá, ale kde je ta nádivka??? :)) Ovšem když jsem četla mišpule, tak nevím, jestli by došlo k tomu, abych z nich něco dělala!!! Já bych je totiž „sežrala“ hned okamžitě, neměla jsem je aspoň 20 let!!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz