Recepty - máta

Recepty s mátou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Máta, celým názvem máta peprná, je jedna z nejznámějších léčivých rostlin. Kromě ní známe dále mátu vodní, dlouholistou, klasnatou a dalších asi 30 druhů. Dosahuje výšky až 70 nebo 80 cm a velice snadno se díky svým dlouhým kořenům rozrůstá. Léčivé listy, které jsou zelené až hnědozelené (zespodu mají nafialovělou kresbu vlásečnic) a mají výrazné peprmintové aroma a chuť, vyrůstají na ochmýřených stoncích. V letním období kvete malými světle nachovými oválnými kvítky na koncích větviček. Listy máty obsahují mentol, díky němuž se užívá v gastronomii, při výrobě cukrářských výrobků a cukrovinek, i v lidovém léčitelství a kosmetice. Čaj z ní působí proti nadýmání, uvolňuje křeče, léčí koliky a další zažívací problémy. Také uklidňuje nervy a údajně působí i jako afrodiziakum. Někdy se v čajových směsích kombinuje s dalšími léčivkami. Odvar z máty se užívá i k vnějšímu užití, zejména při bolestech a zánětech dutiny ústní, má antiseptické a osvěžující účinky.

 Rady při nákupu

Máta se u nás běžně pěstuje na zahrádce. K dostání je ale i v prodejnách zdravé výživy a biopotravin, ve speciálních prodejnách čajů, v lékárnách a prodejnách léčivých rostlin. Prodává se většinou v sušeném stavu (někdy vážená, někdy balená jako sypaný čaj nebo v čajových nálevových sáčcích). Neměla by se prodávat více než 1 rok po sklizni.

 Využití v kuchyni

Listy čerstvé máty peprné se používají na přípravu čajů (jednodruhový - je výborný s citrónem a medem, nebo do čajových směsí), do omáček, pod pečená masa - Jehněčí bifteky s mátou a citronem jehněčí a skopové) a ryby, do zeleniny, rýže, kuskusu, na zdobení moučníků, ovocných a šlehačkových pohárů, zmrzlin, míchaných nápojů a salátů. Průmyslově se zpracovává při výrobě cukrovinek – bonbónů, žvýkaček, čokolád, sirupů apod.

 Skladování

Čerstvá máta by se neměla dlouhodobě skladovat, protože rychle vadne. Zelené listy máty se sklízejí v sezóně (nejlépe těsně před rozkvětem) a suší se při nižších teplotách (do 35° C) na dobře větratelném místě. Vysoké teploty při sušení způsobují černání listů. Listy mají více účinných látek než stonek, přesto se většinou sbírají celé rostliny, které se po usušení drtí nebo melou. Sušená máta se sladuje na suchém temném místě, nejlépe v dobře uzavíratelných nádobách.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz