Recept Domácí chléb z kvásku po česku Pra

babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Vysvětlivka - Staroch - zlepšuje chuť chleba a vyvyšuje chuť kmínu a kyselost chleba. Chléb se stane šťavnatější. A tak vzniká výborný chléb. Staroch je pomletá kůrka starého chleba namočená po několik hodin ve vodě a před použitím vymačkaná. Vydrží v chladničce po něklik týdnů. Když se používá staroch, musí se ubrat tekutiny, nebo přidat trochu víc mouky. Smíchat kvásek, žitnou mouku, kmín, cukr, nebo starocha, sůl a změklé máslo. Dobře zpracovat. Začít přidávat po 1/2 hrncích pšeničnou mouku, až je těžké chlébové těsto hnist. Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál. Přikrýt jej utěrkou a nechat po 15min. odpočívat. Potom hníst těsto na vále do hladka a sametova. Vytvarovat z těsta kouli, vymazat čistou mísu olejem a vložit do ni těsto. Těsto několikrát otočit, aby se obalilo olejem. Přikrýt ho utěrkou. Nechat těsto nakynout na teplém místě bez průvanu, až se zdvojnásobí v objemu. Zbouchnout těsto a na vále jej několikrát prohníst. Vytvořit hrubé tvary šišek, nebo bochníčků a přikrýt je utěrkou. Nechat těsto odpočinout asi 30min. Dokončit vytvarování chlebů (můžou se použít chlebová ošatka) a znovu přikrýt chleba a nechat jej znovu nakynout do skoro dvojitého objemu. Před pečením je potřít vodou. Do trouby dolů položit těžký plech. Předehřát troubu na 230°C alespoň na 15min. Do trouby dát ohnivzdornou misku s vodou. Rychle a opatrně vložit chleby na těžký plech a péct je po 10min. Snížit teplotu na 180°C a dopéct chleby po 45min. až po zaťukání na spodek chleba ten zní dutě. TIP: Všechny ingredience mají být pokojové teploty.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 16.04.05 vloženo
  • 30636x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek=250ml
  • 2 hrnky kvásku "recept najdete ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805
  • 7/8 hrnku vlažné vody (asi 43°C)
  • 1 2/3 hrnku bílé pšeničné mouky
  • 3 hrnky žitné mouky
  • 4 lžičky soli
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1 lžička kmínu
  • 4 lžíce cukru, nebo ¨starocha¨ (nemusí být) vysvětlivka dole

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí chléb z kvásku po česku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí chléb z kvásku po česku

Romy2677
3 příspěvky 24.1.14 09:56
Romy

Vyzkoušel jsem váš recept a mohu doporučit dalším pekařum, jenom jsem do těsta přidal hrst slunečnicových semen a lňených semen, tudiš je chléb celozrný výborný lahodný vhodný na hubnutí, starocha jsem neměl. :roll:
Přeji hezký den. :lol:

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí chléb z kvásku po česku (PRA).

ou, recept jsem několikrát pekla a problém jsem neměla. Musí se zadělat dosti tuhé těsto (neznamená to, že se ale musí upotřebit všechna mouka). Bochníky jsem nechala nakynout v ošatce, kterou mám pro pečení chleba. Troubu jsem dobře předem vyhřála. Nevím, co bylo příčinou Tvého neůspěchu. Teplota trouby, hustota těsta, délka pečení? Víš, cukr ani staroch ¨nejsou nutné, chléb lze upéct bez nich. Je mně to líto, že se Ti chleba nepovedl.

Přeji Ti pěkný večer!

Ou
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí chléb z kvásku po česku (PRA).

Tak jsem pečlivě dodržovala recept, leč chleba se rozplacatěl :-( A po těch 4 lžících cukru je docela sladký, tak příště starocha…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz