Recept Domácí chléb z kvásku po česku Pra

babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Vysvětlivka - Staroch - zlepšuje chuť chleba a vyvyšuje chuť kmínu a kyselost chleba. Chléb se stane šťavnatější. A tak vzniká výborný chléb. Staroch je pomletá kůrka starého chleba namočená po několik hodin ve vodě a před použitím vymačkaná. Vydrží v chladničce po něklik týdnů. Když se používá staroch, musí se ubrat tekutiny, nebo přidat trochu víc mouky. Smíchat kvásek, žitnou mouku, kmín, cukr, nebo starocha, sůl a změklé máslo. Dobře zpracovat. Začít přidávat po 1/2 hrncích pšeničnou mouku, až je těžké chlébové těsto hnist. Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál. Přikrýt jej utěrkou a nechat po 15min. odpočívat. Potom hníst těsto na vále do hladka a sametova. Vytvarovat z těsta kouli, vymazat čistou mísu olejem a vložit do ni těsto. Těsto několikrát otočit, aby se obalilo olejem. Přikrýt ho utěrkou. Nechat těsto nakynout na teplém místě bez průvanu, až se zdvojnásobí v objemu. Zbouchnout těsto a na vále jej několikrát prohníst. Vytvořit hrubé tvary šišek, nebo bochníčků a přikrýt je utěrkou. Nechat těsto odpočinout asi 30min. Dokončit vytvarování chlebů (můžou se použít chlebová ošatka) a znovu přikrýt chleba a nechat jej znovu nakynout do skoro dvojitého objemu. Před pečením je potřít vodou. Do trouby dolů položit těžký plech. Předehřát troubu na 230°C alespoň na 15min. Do trouby dát ohnivzdornou misku s vodou. Rychle a opatrně vložit chleby na těžký plech a péct je po 10min. Snížit teplotu na 180°C a dopéct chleby po 45min. až po zaťukání na spodek chleba ten zní dutě. TIP: Všechny ingredience mají být pokojové teploty.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 16.04.05 vloženo
  • 29883x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek=250ml
  • 2 hrnky kvásku "recept najdete ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805
  • 7/8 hrnku vlažné vody (asi 43°C)
  • 1 2/3 hrnku bílé pšeničné mouky
  • 3 hrnky žitné mouky
  • 4 lžičky soli
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1 lžička kmínu
  • 4 lžíce cukru, nebo ¨starocha¨ (nemusí být) vysvětlivka dole

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí chléb z kvásku po česku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí chléb z kvásku po česku

Romy2677
3 příspěvky 24.1.14 09:56
Romy

Vyzkoušel jsem váš recept a mohu doporučit dalším pekařum, jenom jsem do těsta přidal hrst slunečnicových semen a lňených semen, tudiš je chléb celozrný výborný lahodný vhodný na hubnutí, starocha jsem neměl. :roll:
Přeji hezký den. :lol:

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí chléb z kvásku po česku (PRA).

ou, recept jsem několikrát pekla a problém jsem neměla. Musí se zadělat dosti tuhé těsto (neznamená to, že se ale musí upotřebit všechna mouka). Bochníky jsem nechala nakynout v ošatce, kterou mám pro pečení chleba. Troubu jsem dobře předem vyhřála. Nevím, co bylo příčinou Tvého neůspěchu. Teplota trouby, hustota těsta, délka pečení? Víš, cukr ani staroch ¨nejsou nutné, chléb lze upéct bez nich. Je mně to líto, že se Ti chleba nepovedl.

Přeji Ti pěkný večer!

Ou
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí chléb z kvásku po česku (PRA).

Tak jsem pečlivě dodržovala recept, leč chleba se rozplacatěl :-( A po těch 4 lžících cukru je docela sladký, tak příště starocha…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz