Recepty - majoránka

Recepty s majoránkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Majoránka je léčivá bylina, která má mnoho drobných, vejčitých lístků a bílé kvítky. Používala se už ve Starověku jako lék na gynekologické obtíže, nechutenství, bolesti nejrůznějšího původu, astma a nemoci nervového původu. Dnes se z ní vyrábí nejrůznější masti, vonné oleje, bylinkové lázně. Majoránkový olej i odvar uvolňuje křeče v končetinách a podporuje prokrvení. Svazeček zavěšené nati majoránky krásně provoní celý byt.

 Rady při nákupu

V obchodech i drogériích koupíme majoránku drhnutou či její nať. Čerstvou si můžeme vypěstovat sami na zahradě na slunečných místech chráněných od větru. Dále ji lze koupit v bylinkářství, větších supermarketech či na biofarmě. Dbáme na to, aby byly čerstvé lístky sytě zelené, nikoliv nažloutlé nebo dokonce nahnědlé. Sušená bylina by měla být šedozelená.

 Využití v kuchyni

Na majoránce připravujeme především vepřové, hovězí, kůzlečí, kachnu, husu a jehněčí maso, ale nic nepokazíme, když ji použijeme na pokrmy z drůbeže - Majoránková krůtí stehna a ryb. Typickou vůni a chuť dodává bramboráku . Hodí se do omáček, polévek, marinád, těstovin, luštěninových kaší a pyré. Využívá se ve všech světových kuchyních.

 Skladování

Sušené koření skladujeme v chladu, suchu a dobře uzavřené nádobě po dobu maximálně 18 měsíců.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Chilli con carne Chilli con carne
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz