Recepty - majoránka

Recepty s majoránkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Majoránka je léčivá bylina, která má mnoho drobných, vejčitých lístků a bílé kvítky. Používala se už ve Starověku jako lék na gynekologické obtíže, nechutenství, bolesti nejrůznějšího původu, astma a nemoci nervového původu. Dnes se z ní vyrábí nejrůznější masti, vonné oleje, bylinkové lázně. Majoránkový olej i odvar uvolňuje křeče v končetinách a podporuje prokrvení. Svazeček zavěšené nati majoránky krásně provoní celý byt.

 Rady při nákupu

V obchodech i drogériích koupíme majoránku drhnutou či její nať. Čerstvou si můžeme vypěstovat sami na zahradě na slunečných místech chráněných od větru. Dále ji lze koupit v bylinkářství, větších supermarketech či na biofarmě. Dbáme na to, aby byly čerstvé lístky sytě zelené, nikoliv nažloutlé nebo dokonce nahnědlé. Sušená bylina by měla být šedozelená.

 Využití v kuchyni

Na majoránce připravujeme především vepřové, hovězí, kůzlečí, kachnu, husu a jehněčí maso, ale nic nepokazíme, když ji použijeme na pokrmy z drůbeže - Majoránková krůtí stehna a ryb. Typickou vůni a chuť dodává bramboráku . Hodí se do omáček, polévek, marinád, těstovin, luštěninových kaší a pyré. Využívá se ve všech světových kuchyních.

 Skladování

Sušené koření skladujeme v chladu, suchu a dobře uzavřené nádobě po dobu maximálně 18 měsíců.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz