Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Locika známe také jako: Salát listový, salát hlávkový
Recepty s locikou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Locikou zde není myšlena známá pohádka od Walta Disneyho, ale rod rostlin zahrnující cca 120 druhů čeledi hvězdnicovité (Astaraceae). Mezi nejznámější a nejvíce pěstované patří locika setá/salátová, která zahrnuje salát hlávkový, římský a ledový.
Lociku (salát) je třeba vždy důkladně prohlédnout, zda nenese známky kažení či plísně. Saláty balené v igelitu mohou podléhat zkáze rychleji, neboť při špatném skladování může dojít k zapaření a následnému vzniku plísní.
Čerstvost salátu lze poznat dle barvy košťálu. Je-li košťál světlé barvy, salát je čerstvý. Naopak narezlá či hnědá barva koštálu napoví, že byl salát sklizen před několika dny. Pokud bude košťál tmavě hnědý a olezlý, salát raději nekupujte.
Úprava lociky se často liší v závislosti na podnebí. Ve Velké Británii můžete ochutnat dušený salát na másle a muškátovém oříšku, v Čechách je však známa spíše studená úprava salátu. V restauracích si lze běžně objednat salát na mnoho způsobů.
V lednici lze skladovat salát v závislosti na jeho čerstvosti i několik dní. V případě povadnutí odstraňte několik svrchních listů.
Klasická „salátová sezona“ začíná brzy na jaře a přesahuje do léta. V tomto období lze zakoupit salát tuzemské kvality, který může být lepší kvality s vyšším obsahem živin a vitaminů - A, C, aj. Celoročně lze zakoupit salát dovážený, zejména z Itálie či Španělska.