Recepty - salát římský

Více z Zelenina ».

Salát římský

Recepty s římským salátem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Římský salát patří do velké skupiny různých druhů hlávkových salátů. Má úzký a podlouhlý tvar, svrchní listy tmavě zelené a spodní světlejší. Obsahuje velké množství vody a velmi málo kalorií, pomáhá při zažívání a má zklidňující účinky. Římský salát je také výborným zdrojem vitaminů A, K a C a pomáhá při zažívání.

 Rady při nákupu

Římský salát koupíte po celý rok ve všech supermarketech a zelinářstvích, bývá zabalený do plastového sáčku. Pokud chcete český, v sezóně ho seženete na farmářském trhu. Čerstvý salát má ostré a svěže vypadající listy, které nemají tmavé skvrny a nejsou slizké. Okraje by také neměly být hnědé ani zažloutlé a konec salátu, ze kterého listy vyrůstají, nesmí být shnilý.

 Využití v kuchyni

Vnější listy římského salátu mají lehce nahořklou chuť, vnitřní listy jsou sladší a jemnější. Hořkost způsobuje bílá tekutina, která z listů po rozlomení vytéká. Před zpracováním salát vždy pečlivě umyjte ve studené vodě a pak veškerou vodu z listů otřete (kdyby listy zůstaly mokré, neuchytila by se na nich zálivka). Římský salát se nejčastěji používá do různých zeleninových salátů, je nepostradatelnou ingrediencí Caesar salátu. Můžete ho kombinovat s parmazánem, kuřecím masem, ovocem, ořechy, tofu či krevetami nebo zpracovat i tepelně a nahrazovat jím zelí v různých restovaných pokrmech a polévkách - Blesková jarní polévka.

 Skladování

Římský salát skladujte zabalený v utěrce nebo v papírovém sáčku, vždy v lednici a nejlépe odděleně od ovoce. Vydrží 5 až 7 dní.

 Sezóna

Ačkoli v supermarketech římský salát seženete po celý rok, nejlepší kondici má na jaře a po celé léto.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist