Recepty - salát římský

Více z Zelenina ».

Salát římský

Recepty s římským salátem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Římský salát patří do velké skupiny různých druhů hlávkových salátů. Má úzký a podlouhlý tvar, svrchní listy tmavě zelené a spodní světlejší. Obsahuje velké množství vody a velmi málo kalorií, pomáhá při zažívání a má zklidňující účinky. Římský salát je také výborným zdrojem vitaminů A, K a C a pomáhá při zažívání.

 Rady při nákupu

Římský salát koupíte po celý rok ve všech supermarketech a zelinářstvích, bývá zabalený do plastového sáčku. Pokud chcete český, v sezóně ho seženete na farmářském trhu. Čerstvý salát má ostré a svěže vypadající listy, které nemají tmavé skvrny a nejsou slizké. Okraje by také neměly být hnědé ani zažloutlé a konec salátu, ze kterého listy vyrůstají, nesmí být shnilý.

 Využití v kuchyni

Vnější listy římského salátu mají lehce nahořklou chuť, vnitřní listy jsou sladší a jemnější. Hořkost způsobuje bílá tekutina, která z listů po rozlomení vytéká. Před zpracováním salát vždy pečlivě umyjte ve studené vodě a pak veškerou vodu z listů otřete (kdyby listy zůstaly mokré, neuchytila by se na nich zálivka). Římský salát se nejčastěji používá do různých zeleninových salátů, je nepostradatelnou ingrediencí Caesar salátu. Můžete ho kombinovat s parmazánem, kuřecím masem, ovocem, ořechy, tofu či krevetami nebo zpracovat i tepelně a nahrazovat jím zelí v různých restovaných pokrmech a polévkách - Blesková jarní polévka.

 Skladování

Římský salát skladujte zabalený v utěrce nebo v papírovém sáčku, vždy v lednici a nejlépe odděleně od ovoce. Vydrží 5 až 7 dní.

 Sezóna

Ačkoli v supermarketech římský salát seženete po celý rok, nejlepší kondici má na jaře a po celé léto.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist