Recepty - koriandr

Recepty s koriandrem  Rady při nákupu  Použití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Koriandr a víno  

Čerstvý koriandr je bylinka s aromatickými, střapatými zelenými listy. Chutná lehce štiplavě. Využívá se ve i v asijské kuchyni, nesmí chybět ve vietnamské polévce pho bo. Koriandr je vzdáleně příbuzný kopru, anýzu či kmínu, a svým vzhledem jim je podobný, proto pozor na záměnu - vypadá jako hladkolistá petržel":http://www.labuznik.cz/…nce/petrzel/. Koriandr napomáhá trávení a pročišťuje celé tělo. Jeho semena se využívají pro přípravu čaje, který pozitivně působí na chuť k jídlu a proti nadýmání. Malé plody koriandru slouží jako koření.

 Rady při nákupu

Čerstvý koriandr koupíte ve vietnamských obchodech, na tržištích nebo ve velkých supermarketech. Barva listů by měla být krásně zelená a svěží, povadlé listy zabarvené do žluta nekupujte. Nezaměňte si ho s hladkolistou petrželkou - rozdíl poznáte hned podle vůně. A čím nahradit koriandr? Bohužel ničím. Jeho specifická chuť je v pokrmech nezaměnitelná.

 Použití v kuchyni

Čerstvý koriandr se přidává do salátů, ale také do pokrmů z hovězího a vepřového masa. Skvěle chutnají například masové kuličky s koriandrem. Nalezneme ho v mnoha exotických receptech, jako je třeba sečuánský lilek s rajčaty a koriandrem. Je také často součástí indického koření. S jeho chutí se setkáme i u nakládaných hub, okurek, ale také v pečivu a omáčkách. Své využití nachází také ve výrobě alkoholických nápojů.

 Skladování

Listy koriandru skladujte v suchu a chladu. Nejvhodnější je koriandr pěstovat v domácích podmínkách, v květináči za oknem.

 Sezóna

Sezóna koriandru nastává od jara do podzimu. Doma pěstovaný koriandr je k dispozici celoročně.

 Koriandr a víno

Koriandr je chuťově výrazný a k jídlům, ve kterých je velmi cítit, je vhodné suché červené víno, k salátům zase suché bílé. Koriandr je také často užíván k výrobě kořeněných vín.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz