Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s kari Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kari je směs koření nebo také známý indický pokrm (pálivá masová či zeleninová směs s omáčkou a podávaná s rýží). V Indii se kari směs téměř neobjevuje, protože indičtí kuchaři používají všechny ingredience zvlášť nebo se spíše než s názvem kari, setkáte s pojmenováním masala. Sušená a namletá směs, kterou známe my, vznikla díky Britům, kteří si tak dříve ulehčovali převoz z Východu. Existuje tisíce různých druhů, např. Indické kari, Thajské kari, Javánské kari či Anglické kari. Kari směs obsahuje až 25 různých ingrediencí, skládá ze semen koriandru, ze skořice, pepře, kurkumy, zázvoru, kardamomu, chilli, hořčičných semínek, fenyklu, římského kmínu, hřebíčku, aj. Podle množství chilli je tato směs také různě pálivá.
Kari může mít podobu sušeného a namletého koření nebo pasty. U nás je nejběžněji k dostání ve všech supermarketech téměř nepálivá, lehce nakyslá a nasládlá sušená směs. Pálivější varianty a kari pasty seženete ve specializovaných prodejnách s orientálními specialitami.
Vždy záleží na typu kari koření, které máte. Ale obecně lze říct, že kari koření se nejčastěji používá v indické a thajské kuchyni. Kari je nezbytnou součástí pokrmu kari, dále se přidává do různých zeleninových a masových směsí, k tofu, do smetanových omáček, do polévek a rýže, na kuře - Indické kari kuře a jinou drůbež, na ryby a také do různých exotických zeleninových či luštěninových salátů.
Sušenou směs skladujte v chladném a suchém prostředí.