Recepty - josta

Více z Ovoce ».

Josta

Recepty s jostou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Josta, hit letní sezóny, je křížencem černého rybízu a angreštu. Velikost, barva i chuť josty se liší. Místo charakteristické „pachuti“ černého rybízu se chutí často blíží ke kiwi či borůvkám. Josta obsahuje vysoké množství bioflavonidů (tzv. vitamín P), což z něj činí silný antioxidant. Kříženec je navíc zdrojem vitamínu C, a hodí se tak na posílení imunity.

Vyšlechtěn byl teprve v sedmdesátých letech v bývalé Německé demokratické republice opylením květů černého rybízu pylem z květů angreštu. Křížením vzniklo drobné ovoce, které po černém rybízu podědilo beztrnné větve a tmavou barvu, po angreštu pak větší velikost bobulí.

 Rady při nákupu

Při výběru nezaměňujte s černým rybízem. Zralé plody josty mají mezi 1 až 3 centimetry.

 Využití v kuchyni

Josta je ideálním ovocem pro přípravu letních dezertů. Kromě koláčů a ovocných dortů se hodí do domácích zavařenin, marmelád a kompotů. Plody je možné dochutit puding nebo jogurt. Chuť josty vynikne i v kombinaci s masem, sýry a ořechy. Příznivci domácích vín využívají mraženou i čerstvou jostu k moštování. Před úpravou je třeba bobule důkladně očistit a proprat.

 Skladování

Čerstvé bobule se dají skladovat na chladném místě pět až sedm dní. Jostu je možné zamrazit a konzumovat i mimo sezónu.

 Sezóna

Josta kvete brzy z jara. Plody dozrávají postupně, a tak jsou k dostání přes polovinu léta.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz