Recepty - fazole

Recepty s fazolemi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Fazole mají ledvinovitý tvar, jsou bílé, červené, černé nebo kropenaté a patří spolu s čočkou, hrachem, sójou a boby mezi luštěniny. Obsahují asi 12 % vody, 21 % bílkovin, 55 % sacharidů, minerální látky (hořčík, draslík, zinek, měď, chrom, selen, železo a molybden) a vitamíny skupiny B a další látky ve stopovém množství. Bílkoviny, které jsou obsažené ve fazolích, jsou neplnohodnotné a proto se doporučuje k fazolím podávat potraviny, které obsahují bílkoviny plnohodnotné (např. maso). Vzhledem k obsahu oligosacharidů jsou poměrně špatně stravitelné. Mají ale velkou biologickou i kalorickou hodnotu, a proto jsou doporučovány do jídelníčku při dodržování zásad zdravé výživy. Lidé se jim často vyhýbají, protože způsobují nadýmání.

 Rady při nákupu

Prodávají se v celofánových nebo papírových sáčcích, případně v krabicích. Podle velkosti zrn, barvy a příměsí se určuje jejich jakost. Tříděné fazole nesmí obsahovat nečistoty ani semena odlišné velikosti a odlišného zbarvení. Při nákupu je vhodné požadovat fazole I. jakosti. Takové balení může obsahovat maximálně 2 % příměsí a nečistot a z toho nanejvýš 1 % zrn poškozených luskokazem.

 Využití v kuchyni

Fazole se nejčastěji připravují vařené, před kterým se musí máčet ve studené měkké vodě (nejlépe přes noc). Připravuje se z nich také fazolová kaše, polévky - Fazolová polévka, saláty - Fazolový salát od Petra. Fazole se mohou i konzervovat (sterilizovat) v kyselém, sladkokyselém nebo slaném nálevu. Průmyslově se konzervují v rajčatové nebo chilli omáčce.

 Skladování

V domácnosti se skladují se v suchu, temnu, chladu, buď v původním balení nebo v dobře uzavřených skleněných dózách.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3748 příspěvků 05.05.12 15:44
trenčanský párek s fazolí

to je snad vtip ??? využití v kuchyni na Labužníku ????

 
glama  06.05.12 15:28

Tohle mohl napsat jen hlupák… To mají být relevantní informace???
Jedna věta stupidnější než druhá, nesmysly doslova směšně, kdyby nebyly trapné!

Kde je napsáno např. o RŮZNÝCH DRUZÍCH fazolí?

Když už si chcete hrát na osvětové články, měly by mít informační a faktickou hodnotu!
Ne, aby byly psány stylem uživatelky Mimibazaru v přestávce mezi tvořeníčkem v bydleníčku a mňamkou pro manžu.. :evil:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 27 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz