Recepty - fazole

Recepty s fazolemi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Fazole mají ledvinovitý tvar, jsou bílé, červené, černé nebo kropenaté a patří spolu s čočkou, hrachem, sójou a boby mezi luštěniny. Obsahují asi 12 % vody, 21 % bílkovin, 55 % sacharidů, minerální látky (hořčík, draslík, zinek, měď, chrom, selen, železo a molybden) a vitamíny skupiny B a další látky ve stopovém množství. Bílkoviny, které jsou obsažené ve fazolích, jsou neplnohodnotné a proto se doporučuje k fazolím podávat potraviny, které obsahují bílkoviny plnohodnotné (např. maso). Vzhledem k obsahu oligosacharidů jsou poměrně špatně stravitelné. Mají ale velkou biologickou i kalorickou hodnotu, a proto jsou doporučovány do jídelníčku při dodržování zásad zdravé výživy. Lidé se jim často vyhýbají, protože způsobují nadýmání.

 Rady při nákupu

Prodávají se v celofánových nebo papírových sáčcích, případně v krabicích. Podle velkosti zrn, barvy a příměsí se určuje jejich jakost. Tříděné fazole nesmí obsahovat nečistoty ani semena odlišné velikosti a odlišného zbarvení. Při nákupu je vhodné požadovat fazole I. jakosti. Takové balení může obsahovat maximálně 2 % příměsí a nečistot a z toho nanejvýš 1 % zrn poškozených luskokazem.

 Využití v kuchyni

Fazole se nejčastěji připravují vařené, před kterým se musí máčet ve studené měkké vodě (nejlépe přes noc). Připravuje se z nich také fazolová kaše, polévky - Fazolová polévka, saláty - Fazolový salát od Petra. Fazole se mohou i konzervovat (sterilizovat) v kyselém, sladkokyselém nebo slaném nálevu. Průmyslově se konzervují v rajčatové nebo chilli omáčce.

 Skladování

V domácnosti se skladují se v suchu, temnu, chladu, buď v původním balení nebo v dobře uzavřených skleněných dózách.

 
 Váš příspěvek
 
Eja
3836 příspěvků 05.05.12 15:44
trenčanský párek s fazolí

to je snad vtip ??? využití v kuchyni na Labužníku ????

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.05.12 15:28

Tohle mohl napsat jen hlupák… To mají být relevantní informace???
Jedna věta stupidnější než druhá, nesmysly doslova směšně, kdyby nebyly trapné!

Kde je napsáno např. o RŮZNÝCH DRUZÍCH fazolí?

Když už si chcete hrát na osvětové články, měly by mít informační a faktickou hodnotu!
Ne, aby byly psány stylem uživatelky Mimibazaru v přestávce mezi tvořeníčkem v bydleníčku a mňamkou pro manžu.. :evil:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 27 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz