Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s cuketou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Cuketa se v našem jídelníčku zabydlela až posledním dvacetiletí. Jedná se vlastně o tykev obecnou. Asi 90% obsahu plodů cukety tvoří (podobně jako u okurek) voda, dále má významný podíl zdraví prospěšné vlákniny. Cuketa je bohatá na provitamin A (důležitý pro zrak), vitamíny skupiny B, vitamín E a stopové prvky (hořčík, vápník, železo, fosfor, draslík, měď, zinek). Cukety jsou vhodné pro detoxikaci organismu, mají čistící účinek na zažívací trakt, především na střeva (působí lehce projímavě). Obsažený vitamin A zároveň pomáhá udržet střevní sliznice odolné proti infekcím, zánětům a mikroorganismům. Mladé plody jsou zdravější, protože mnoho výživných látek se nachází ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i za syrova. Starší plody, které dosahují délky až 80 cm a hmotnosti až 5 kg je nutné před použitím oloupat.
Mladé cukety se nechají koupit běžně v prodejnách a odděleních zeleniny v supermarketech. Starší a větší plody se prodávají v tržnicích nebo si je můžeme vypěstovat na zahrádce ze semen nebo sazeniček, které zakoupíme na trhu nebo v zahradnictví. Cuketa je poměrně nenáročná na pěstování, přináší velkou úrodu. Rodí postupně od června až do prvních mrazíků v září.
Cuketa nachází v kuchyni čím dál širší uplatnění. Přidává se do zeleninových polévek, vaří se z ní krémové polévky - Blesková a snadná, avšak moc dobrá cuketová polévka, používá se jako příloha k masu - Cuketové zelí, smaží se z ní placky (jako bramboráky), griluje se, obaluje se v trojobalu. Přidává se do sladkých i slaných koláčů. Také se zavařuje ve sladkokyselém nálevu – buďto samostatně nebo jako součást zelenin do salátů.
Cuketu můžeme skladovat na chladném místě až několik týdnů.