Recepty - čokoláda

Recepty s čokoládou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Čokoláda je zařazována mezi pochutiny. Má vysokou energetickou hodnotu. Projevuje se typickou chutí a vůní, obsahuje teobromin, který podporuje nervovou soustavu. Vyrábí se z tzv. čokoládové směsi obsahující rozemletou kakaovou hmotu, práškový cukr, kakaové máslo a další přísady. Všechny uvedené složky se důkladně rozmixují a prohnětou, dále procházejí válcovou stolicí a zušlechťují se konšováním (míšením při vyšších teplotách). Potom se zpracovávaný produkt suší v sušárnách, čímž dochází ke zjemňování čokolády a vylepšování její chuti. Dále následuje chlazení čokoládové směsi na 32° C a její plnění do speciálních forem. Čokoládu rozlišujeme na hořkou, mléčnou a bílou, jejich kombinace, dále čokolády s různými přísadami (oříšky, mandle, rozinky, kokos…) a náplněmi. Mléčná a bílá čokoláda obsahují více mléčné a smetanové sušiny.

 Rady při nákupu

Čokoláda se nejčastěji prodává jako tabulková. Čím je v čokoládě vyšší obsah kakaa, tím je kvalitnější a také dražší. Při nákupu je třeba sledovat dobu trvanlivosti a neporušenost obalu. Osvědčuje se nákup podle značky.

 Využití v kuchyni

Čokoláda se nejčastěji konzumuje v původním stavu (tabulková nebo foukaná, ve formě čokoládových výrobků - bonboniéry, čokoládové tyčinky aj.). Známe ji i v podobě polevy na pečivo, polevy na suché plody nebo oříšky a mandle, polevy na dorty, zákusky, zmrzliny, nanuky apod., využívá se do pečiva nebo jako součást cukrářských výrobků. Z čokolády se připravuje i čokoládový nápoj (horká čokoláda) a dále pařížská šlehačka. Ta se připravuje roztopením čokolády ve vařící smetaně, jejím prudkým zchlazením a následným vyšleháním.

 Skladování

Čokoláda se musí skladovat na suchém, temném, chladném místě, nejlépe v původním obalu. Hrozí jí napadení plísněmi a drobnými škůdci. V teple se snadno rozehřeje a změní tvar.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz