Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Recepty s čokoládou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Čokoláda je zařazována mezi pochutiny. Má vysokou energetickou hodnotu. Projevuje se typickou chutí a vůní, obsahuje teobromin, který podporuje nervovou soustavu. Vyrábí se z tzv. čokoládové směsi obsahující rozemletou kakaovou hmotu, práškový cukr, kakaové máslo a další přísady. Všechny uvedené složky se důkladně rozmixují a prohnětou, dále procházejí válcovou stolicí a zušlechťují se konšováním (míšením při vyšších teplotách). Potom se zpracovávaný produkt suší v sušárnách, čímž dochází ke zjemňování čokolády a vylepšování její chuti. Dále následuje chlazení čokoládové směsi na 32° C a její plnění do speciálních forem. Čokoládu rozlišujeme na hořkou, mléčnou a bílou, jejich kombinace, dále čokolády s různými přísadami (oříšky, mandle, rozinky, kokos…) a náplněmi. Mléčná a bílá čokoláda obsahují více mléčné a smetanové sušiny.
Čokoláda se nejčastěji prodává jako tabulková. Čím je v čokoládě vyšší obsah kakaa, tím je kvalitnější a také dražší. Při nákupu je třeba sledovat dobu trvanlivosti a neporušenost obalu. Osvědčuje se nákup podle značky.
Čokoláda se nejčastěji konzumuje v původním stavu (tabulková nebo foukaná, ve formě čokoládových výrobků - bonboniéry, čokoládové tyčinky aj.). Známe ji i v podobě polevy na pečivo, polevy na suché plody nebo oříšky a mandle, polevy na dorty, zákusky, zmrzliny, nanuky apod., využívá se do pečiva nebo jako součást cukrářských výrobků. Z čokolády se připravuje i čokoládový nápoj (horká čokoláda) a dále pařížská šlehačka. Ta se připravuje roztopením čokolády ve vařící smetaně, jejím prudkým zchlazením a následným vyšleháním.
Čokoláda se musí skladovat na suchém, temném, chladném místě, nejlépe v původním obalu. Hrozí jí napadení plísněmi a drobnými škůdci. V teple se snadno rozehřeje a změní tvar.