Recepty - citron
Více z Ovoce ».

Recepty s citronem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Citron je druh citrusového ovoce, roste na stromech v subtropických zemích, pochází však z Asie. Plody citronovníku dorůstají 5 – 8 cm a k nám se dováží především ze slunné Kalifornie. Ve vnitřních teplých prostorách ho lze pěstovat i u nás. Svou kyselost má díky kyselině citronové, kterou z velké části obsahuje. Kyselá citronová šťáva se využívá především v kulinářství a na čištění látek a povrchů. Pomáhá odstranit skvrny od inkoustu, jahod, kečupu nebo zeleniny.
Rady při nákupu
Při nákupu vybíráme hladké, pevné citrony bez viditelné plísně a
flíčků.
Využití v kuchyni
V kuchyni používáme citrónovou kůru, šťávu nebo dužninu. Kůra se přidává do moučníků či svařeného vína, které pak získá charakteristické aroma. Šťáva dochucuje nejčastěji míchané nápoje, čaje, limonády, omáčky, polevy, krémy, marinády, masa a ryby. Citrón dokonale vymačkáme, když ho předtím zahřejeme nebo promačkáme.
Skladování
Citróny skladujeme na chladném, suchém místě nebo v ledničce. Chceme-li, aby vydržely déle, narovnáme je do láhve od okurek, překryjeme celofánem a utěsníme gumičkou. Nastrouhaná citrónová kůra si uchová svou vůni, když ji nastrouháme, usušíme a dáme do uzavřeného sáčku na suché a temné místo.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz