Recepty - cibule
Více z Zelenina ».

Cibule známe také jako: cibulka
Recepty s cibulí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Cibule je zelenina, která nese své jméno dle svého tvaru. Pravděpodobně pochází z Asie, dnes se však pěstuje všude na světě. Vitamíny A, B, C, síra a další minerální látky, které obsahuje, dráždí oči, ale naopak pomáhají zastavit krvácení z nosu, zmírnit bolest v krku a kašel. Cibulový zábal pomáhá zmírnit bolesti krční páteře. Cibule podporuje čištění moči, ledvin, cév, orgánů. Tato rostlina souvisí s podzimem, avšak dostupná je po celý rok.
Rady při nákupu
Cibuli koupíme v každém obchodě s potravinami, jelikož se jedná o jednu ze základních zelenin, bez které se neobejde téměř žádný pokrm. Přestože její skladování není náročné, musíme dávat pozor na to, aby z ní nevyrůstaly výhonky, nebyla nahnilá, změklá, či jinak poškozená. Nejlepší variantou je pěstování na vlastní zahrádce.
Využití v kuchyni
V kuchyni užíváme cibuli bílou, která je nejostřejší, žlutou, ta je nejběžnější, červeno-fialovou a jarní cibulku. Červená cibule má nasládlou chuť, často se proto používá zasyrova, ale i do dušených pokrmů a omáček. Jarní cibulka je jemnější, doplňuje nejčastěji saláty. Malinké cibulky se hodí při nakládání okurek, utopenců a jiných surovin. Šalotka i její nať oživí omáčky, má své místo především ve francouzské kuchyni. Žlutá varianta se konzumuje syrová, dušená, smažená, restovaná, gratinovaná, plněná. Nejčastěji ji užíváme do základu různých pokrmů jako polévek, omáček, gulášů. Nejrozšířenějším pokrmem jsou játra na cibulce nebo cibulačka - Francouzská cibulačka. Neobejde se bez ní žádná kuchyně.
Skladování
Cibule je na skladování nenáročná, stačí jí chladné, vzdušné místo, kde vydrží i několik měsíců.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz