Recepty - celer

Více z Zelenina ».

Celer

Recepty s celerem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Celer je kořenová zelenina (spolu s mrkví, petrželí, pastinákem, křenem, ředkvičkou, ředkví, červenou řepou, černým kořenem a vodnicí). Je bohatý na sacharidy, z kterých největší část tvoří celulóza. Má kulovitý kořen se smetanově bílou dužinou ostré, nasládlé chuti. Obsahuje éterický olej, který způsobuje charakteristické aroma. Z hlediska energetické a biologické hodnoty patří mezi hodnotné druhy zeleniny, zejména pro velký obsah vitamínů (vitamíny skupiny B, C, A, K a E, U) a minerálních látek (draslíku, hořčíku, chrómu, sodíku, vápníku, železa, zinku a jódu). Celer je považován za afrodiziakum, posiluje chuť, funkci žaludku, působí regeneračně na složení krve, proti horečkám, detoxikačně, dále léčí artritidu, dnu, revmatismus, deprese, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře, kožní onemocnění a problémy související s překyselením organismu. Celerová šťáva se doporučuje při cukrovce.

 Rady při nákupu

Nakupovat můžeme celer čerstvý, konzervovaný, mražený nebo i sušený. Nejhodnotnější je celer čerstvý. Na farmářských trzích se nabízí celer v biokvalitě (bulvy i s natí, která se může používat jako ostatní celené natě do polévek, omáček, salátů apod.). V obchodech se zeleninou a v supermarketech se prodávají celerové bulvy zbavené natě. U nich je třeba dát pozor, aby nebyly nahnilé, plesnivé nebo oschlé.

 Využití v kuchyni

Mražený krájený celer se používá hlavně do polévek - Celerovo - dýňová polévka (do vývarů i do hnědých polévek typu bramboračky), omáček (např. Svíčková na smetaně), pod maso (hovězí na celeru), smaží se obalený v trojobalu (jako květák), přidává se do salátů (celerový, bramborový, falešný humrový…), lisuje se z něj šťáva. Konzervovaný celer (jednodruhový, nakrájený na kostičky nebo jako součást zeleninových směsí) ve sladkokyselém nálevu se používá hlavně do salátů. Sušený celer bývá součástí směsí sušené zeleniny do polévek.

 Skladování

Celer se vyznačuje (stejně jako ostatní druhy kořenové zeleniny) vyšším obsahem vody, takže se nechá po podzimní sklizni poměrně dobře uchovat do zimy nebo až do jara. K uskladňování vybíráme větší bulvy s delšími kořeny. Při skladování v písku se nechává horní třetina vyčnívat ven.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
midla
266 příspěvků 11.04.12 13:40

vvvvv

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 61 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz