vvvvv
Recepty - celer
Více z Zelenina ».

Recepty s celerem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Celer je kořenová zelenina (spolu s mrkví, petrželí, pastinákem, křenem, ředkvičkou, ředkví, červenou řepou, černým kořenem a vodnicí). Je bohatý na sacharidy, z kterých největší část tvoří celulóza. Má kulovitý kořen se smetanově bílou dužinou ostré, nasládlé chuti. Obsahuje éterický olej, který způsobuje charakteristické aroma. Z hlediska energetické a biologické hodnoty patří mezi hodnotné druhy zeleniny, zejména pro velký obsah vitamínů (vitamíny skupiny B, C, A, K a E, U) a minerálních látek (draslíku, hořčíku, chrómu, sodíku, vápníku, železa, zinku a jódu). Celer je považován za afrodiziakum, posiluje chuť, funkci žaludku, působí regeneračně na složení krve, proti horečkám, detoxikačně, dále léčí artritidu, dnu, revmatismus, deprese, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře, kožní onemocnění a problémy související s překyselením organismu. Celerová šťáva se doporučuje při cukrovce.
Rady při nákupu
Nakupovat můžeme celer čerstvý, konzervovaný, mražený nebo i sušený. Nejhodnotnější je celer čerstvý. Na farmářských trzích se nabízí celer v biokvalitě (bulvy i s natí, která se může používat jako ostatní celené natě do polévek, omáček, salátů apod.). V obchodech se zeleninou a v supermarketech se prodávají celerové bulvy zbavené natě. U nich je třeba dát pozor, aby nebyly nahnilé, plesnivé nebo oschlé.
Využití v kuchyni
Mražený krájený celer se používá hlavně do polévek - Celerovo - dýňová polévka (do vývarů i do hnědých polévek typu bramboračky), omáček (např. Svíčková na smetaně), pod maso (hovězí na celeru), smaží se obalený v trojobalu (jako květák), přidává se do salátů (celerový, bramborový, falešný humrový…), lisuje se z něj šťáva. Konzervovaný celer (jednodruhový, nakrájený na kostičky nebo jako součást zeleninových směsí) ve sladkokyselém nálevu se používá hlavně do salátů. Sušený celer bývá součástí směsí sušené zeleniny do polévek.
Skladování
Celer se vyznačuje (stejně jako ostatní druhy kořenové zeleniny) vyšším obsahem vody, takže se nechá po podzimní sklizni poměrně dobře uchovat do zimy nebo až do jara. K uskladňování vybíráme větší bulvy s delšími kořeny. Při skladování v písku se nechává horní třetina vyčnívat ven.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz