Recepty - brusinky

Více z Ovoce ».

Brusinky

Recepty s brusinkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Brusnice brusinka je rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, je podobná klikvě, která má ale větší plody. Brusinka se vyskytuje v jehličnatých (zejména borových) a smíšených lesích, na vřesovištích, rašeliništích, v kyselých, na minerály chudých půdách severní polokoule. Svoji domovinu má v Americe a Skandinávii. U nás se jí daří v jižních a západních Čechách. Rostliny tvoří rozvětvené keříky, které jsou 10 – 30 cm vysoké, mají okrouhlé, vejčité, tmavě zelené, tvrdé, na povrchu lesklé listy. Bílé až růžové květy rostou na krátkých stopkách. Brusinky mají léčivé účinky. Jsou známým prostředkem při léčbě horečky, zažívacích problémů, otoků, mají schopnost bojovat s infekcí a zánětlivými onemocněními močových cest (ledvin, močové trubice, močového měchýře), prostaty a střev. Jsou bohatým zdrojem vitamínů (vitamínu A, E a C), minerálů (železa, vápníku, draslíku), flavonoidů a antioxidantů. Zároveň chrání před účinky volných kyslíkových radikálů.

 Rady při nákupu

Brusinky koupíme čerstvé v květinářství, zahradnictví a sušené v každém obchodě s potravinami či zdravé prodejně.

 Využití v kuchyni

Plody brusinek se syrové pro svou natrpklou chuť nekonzumují. Připravují se z nich kompoty, šťávy, džusy. Sušené brusinky se používají do pečiva, obdobně jako rozinky. Mohou se ale přidávat i do omáček a pod různé druhy mas - Hovězí na víně s brusinkami. V Americe je na Den Díkůvzdání typickým jídlem krocan s brusinkovou omáčkou. Kompotované brusinky se hodí zejména ke zvěřině, svíčkové na smetaně, a dalším pokrmům. Šťávy a džusy se pijí zejména při urologických potížích. Jsou ale i důležitou ingrediencí při přípravě některých míchaných nápojů. Je třeba dát pozor na předávkování. Jejich nadměrný příjem může mít za následek podrážděný žaludek, průjem nebo vznik ledvinových kamenů. Mohou také snižovat účinek léků na ředění krve.

 Skladování

Čerstvé brusinky je možné v chladničce v uzaviratelném obalu skladovat až tři měsíce - předem je nutné je probrat a odstranit všechny měkké či jinak poškozené plody. Brusinky mražené či sušené je možné skladovat minimálně jeden rok.

 Sezóna

Plody brusinky jsou menší a tvrdší než borůvky. Zprvu jsou zelené, postupně bílé, narůžovělé, po dozrání červené bobule o průměru 5 - 8 mm. Jsou jedlé, přestože jsou kyselé a nahořklé. Sbírají se i nedozrálé plody, které na slunném místě „dojdou“. Kvete od května do července, dozrává v srpnu až říjnu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Karbanátky Karbanátky
Štika na smetaně Štika na smetaně
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz