Recepty - brambory

Více z Zelenina ».

Brambory

Recepty s bramborami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Brambory pochází z Jižní Ameriky. Jde o hlízy, které mají přední místo v našem jídelníčku. Rostlina, na které brambory rostou, dorůstá kolem 100 cm, kvete nejčastěji bílými nebo fialovými květy a je jedovatá. Většinu obsahu brambory tvoří škroby, navozují tak brzký pocit sytosti. Pod slupkou se skrývají jedovaté látky, proto je před zpracováním loupeme. Sladké brambory zvané batáty se také hojně využívají v kuchyni, patří však do jiné čeledi, a tak s klasickými bramborami nemají mnoho společného.

 Rady při nákupu

Podle toho, co chceme z brambor připravit, vybíráme jakostní skupinu A – D. Typ D je vhodný pro krmné účely. Jelikož se typ C snadno rozváří, používáme jej na bramborovou kaši a těsta. Typem B nic nezkazíme, nejčastěji slouží jako příloha. Odrůda A se hodí na vaření ve slupce či do salátu. Nekupujeme brambory nazelenalé či naklíčené.

 Využití v kuchyni

Hlavní pozici v kulinářství mají brambory jako příloha. Známe brambory vařené, pečené, šťouchané, plněné, zapékané, grilované, smažené hranolky, krokety, americké, gratinované či opečené brambory, bramborovou kaši, knedlík, bramboráky, placky, škubánky, salát, pusinky, zámecké brambory. Oblíbená je bramborová polévka, chléb nebo francouzské brambory . I u moučníků najdou brambory uplatnění, například se využívají do bábovek, ovocných knedlíků, koláčů i řezů. Jemně nastrouhané brambory používáme na zahuštění polévek či omáček místo jíšky. Pokud chceme zamezit rozvaření, solíme těsně před scezením. Výjimečně křehký a křupavý bramborák získáme, nahradíme-li půlku brambor cuketou nebo do těsta přimícháme tvaroh.

 Skladování

Brambory skladujeme v chladu, suchu a tmě. V nízkých teplotách hlízy umrzají a ve vysokých naopak začnou klíčit. Předčasnému hnití lze zamezit dobrým větráním skladovacích prostor.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
Brambora86
2 příspěvky 30.09.13 14:04
nejchutnější brambory

..za sebe musím napsat, že nejbramborovější brambory jsou vařené v páře…příprava je je i rychlejší, takže šetříme nejen chuť, čas, ale i energii a s ní spojené náklady..
:mavam:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 261 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Cuketové placky Cuketové placky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz