Recepty - bobkový list

Bobkový list známe také jako: vavřín

Recepty s bobkovým listem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Sušené listy z vavřínového keře známe pod názvem bobkový list. Dorůstají do 5 – 10 cm. Pochází z oblasti Malé Asie. Listy i plody vavřínu obsahují éterické oleje, které se přidávají do mastí a odbourávají bolest svalů. Odvar působí protizánětlivě a snižuje množství cukru v krvi. Jak čerstvý, tak sušený má zelenou barvu, kterou získává sušením ve stínu. Má schopnost odpuzovat moly. Už ve starém Řecku sloužil jako okrasná rostlina, která zdobila hlavu Julia Caesara. Dnes se využívá nejen na okrasu domácnosti, ale i v kulinářství.

 Rady při nákupu

K dostání je bobkový list celý a mletý. Koupit ho lze v supermarketech i menších obchodech se smíšeným zbožím mezi ostatním kořením. Listy by měly být zelené, nikoliv našedlé, či dokonce nahnědlé.

 Využití v kuchyni

Bobkový list se využívá pro přípravu polévek, omáček, paštik, při nakládání mas, okurek, hub a jiných zelenin. Marinády nebo pečená masa díky němu získají typicky nakyslou chuť. Výborně se hodí především ke zvěřině.

 Skladování

Bobkový list bychom neměli doma uchovávat déle než jeden rok. Jako jinému koření mu svědčí suché, čisté prostory.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Ořechový koláč Ořechový koláč
Houbová smaženice Houbová smaženice
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz