Recepty - bobkový list

Bobkový list známe také jako: vavřín

Recepty s bobkovým listem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Sušené listy z vavřínového keře známe pod názvem bobkový list. Dorůstají do 5 – 10 cm. Pochází z oblasti Malé Asie. Listy i plody vavřínu obsahují éterické oleje, které se přidávají do mastí a odbourávají bolest svalů. Odvar působí protizánětlivě a snižuje množství cukru v krvi. Jak čerstvý, tak sušený má zelenou barvu, kterou získává sušením ve stínu. Má schopnost odpuzovat moly. Už ve starém Řecku sloužil jako okrasná rostlina, která zdobila hlavu Julia Caesara. Dnes se využívá nejen na okrasu domácnosti, ale i v kulinářství.

 Rady při nákupu

K dostání je bobkový list celý a mletý. Koupit ho lze v supermarketech i menších obchodech se smíšeným zbožím mezi ostatním kořením. Listy by měly být zelené, nikoliv našedlé, či dokonce nahnědlé.

 Využití v kuchyni

Bobkový list se využívá pro přípravu polévek, omáček, paštik, při nakládání mas, okurek, hub a jiných zelenin. Marinády nebo pečená masa díky němu získají typicky nakyslou chuť. Výborně se hodí především ke zvěřině.

 Skladování

Bobkový list bychom neměli doma uchovávat déle než jeden rok. Jako jinému koření mu svědčí suché, čisté prostory.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz