Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s banánem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Banán je ovoce podlouhlého tvaru se žlutou slupkou. Původně pochází z Asie, na český trh ho dovážíme z Ekvádoru, Kolumbie, Kostariky a Dominikánské republiky. Trhají se ještě zelené banány, které během dopravy dozrají. Jako většina ovoce obsahuje banán vitamíny A, B, C, minerální látky jako hořčík, vápník, železo, zinek, ale především je zdrojem draslíku, který zbavuje tělo vody. Považuje se za rychlý zdroj energie kvůli vyššímu obsahu cukru. Díky vláknině podporuje trávení.
Banán je vhodné servírovat po velmi ostrém jídle, protože rychle zamezí pálení v ústech. Banán má své místo i v kosmetice, kdy se přidává do výživových masek na obličej, zábalů i vlasových přípravků.
Banány seženeme v supermarketech, ovoci a zelenině po celý rok. Sušené plátky máčené v jogurtu, karobu či čokoládě seženeme i v obchodech se zdravou výživou. Nahnědlé plody nekupujeme, ačkoliv hnědé skvrnky mohou být jen známkou otlačení. Nazelenalé ovoce snadno dozraje při pokojové teplotě.
Oloupané banány se nejčastěji používají do koláčů, moučníků, koktejlů, pohárů, palačinek, sladkých chlebíčků, bábovek, pudinků, marmelád a ovocných špízů. Lze je smažit, flambovat, zapékat, grilovat, péci či jen polít čokoládou. Děti ocení sladkou banánovou pomazánku. Hodí se také k plnění mas nebo jako příloha ke steakům.
Nikdy neskladujeme banány v ledničce, jelikož se rychle kazí a hnědnou. Zelené banány rychle dozrají při pokojové teplotě v papírovém sáčku. Pokud chceme zrání banánů zpomalit, skladujeme na chladném, tmavém místě.