Recepty - ananas

Více z Ovoce ».

Ananas

Recepty s ananasem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Ananas je tropické ovoce, plod ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Pěstuje se po obou stranách rovníku. Na jedné rostlině se vytváří pouze jediné plodenství, po jehož dozrání rostlina obvykle hyne. Vlastní plod vzniká splynutím sousedních bobulí, jež se vyvíjí ze semeníků jednotlivých květů. K největším producentům ananasu patří Thajsko, Filipíny, Brazílie, Kostarika, Čína, Indie, Nigérie, Mexiko, Keňa, Jamajka, Kuba, Havajské ostrovy a další. Právě druh vyšlechtěný na Havaji „Extra sweet“, patří k nejžádanějším. Jedlá část ananasu obsahuje až 90 % vody, asi 8 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, 0,3 % bílkovin a 0,1 % tuků. Najdeme v něm malé množství vitamínů (A, B1, B2, B5, C) a nerostných látek (vápníku, železa, fosforu, draslíku). Dále obsahuje enzym bromelin, který odbourává bílkoviny a napomáhá tedy trávení. Právě proto mu bývá přisuzována zázračná moc, která napomáhá hubnutí. Na základě toho bývá používán jako součást medikamentů sloužících k redukci tělesné hmotnosti.

 Rady při nákupu

Ananas lze vypěstovat kdekoliv na světě, jsou-li k tomu vytvořeny podmínky. Zdatní pěstitelé ho dokážou vyprodukovat i u nás, a to ve skleníku nebo v květináči za oknem. K dostání je dnes v každém obchodě s ovocem a zeleninou či v supermarketech. Dužina je pokryta tuhou kožovitou, voskovitou kůrou, jenž vytváří typickou šestiúhelníkovou strukturu jeho povrchu. Pokud je viditelně narušená, měkká či s mokvavými flíčky, takový plod nekupujeme.

 Využití v kuchyni

Poživatelnou část ananasu tvoří žlutá dužina specifické chuti, která se nachází kolem zdřevnatělého vřetena ananasu a je ji třeba před podáváním odstranit tak, že nejprve oddělíme zelenou listnatou část, potom ho rozkrojíme na čtvrtiny, ze kterých se musí odstranit kožovitá vnější a zdřevnatělá vnitřní vrstva. Odpad je tedy poměrně velký. Ananas se využívá čerstvý nebo se konzervuje zavařováním (kompot), sušením (suché plody) nebo se z něj připravují šťávy, džusy, marmelády a džemy. Ananas najde uplatnění v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se přidává do exotických pokrmů zejména čínské, thajské, indické a vietnamské kuchyně. Může být součástí masových směsí, omáček, lze ho smažit v těstíčku nebo specifickém trojobalu doplněném např. kokosem, seznamem apod. Ve studené kuchyni často bývá součástí ovocných, zeleninových, těstovinových i masových salátů a koktejlů z mořských plodů. Ananas najde své využití i při přípravě dortů, moučníků - Ananasový moučník, krémů, pudinků, zmrzlin apod. Zdobíme jím alkoholické a nealkoholické míchané nápoje.

 Skladování

Ananas skladujeme na chladném, suchém místě, nejlépe v ledničce, kde vydrží až jeden měsíc.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz