Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Amarant známe také jako: laskavec
Recepty s amarantem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Amarant je obilnina s vysokou výživovou hodnotou. Neobsahuje lepek, proto se velmi hodí pro celiaky. Obsahuje velké množství bílkovin, vápník, hořčík, draslík, železo, vitamíny B1, B2 a C. Amarant má svůj původ ve Střední Americe. Hojně se využívá nejen v kuchyni, ale také jako krmivo hospodářských zvířat a některé druhy amarantu i v léčitelství. Amarant v rozkvetlé a nesklizené podobě má růžovou barvu a oříškovou chuť.
Amarant seženete v podobě zrn semletých nebo naklíčených jak v obchodech se zdravou výživou, tak i v některých klasických supermarketech. Lze ho využít jako cereálie nebo jím nahradit rýži. Amarantová mouka se používá k pečení nebo obalování.
Amarant se dá tepelně upravit a jeho listy se můžou konzumovat i syrové. Lze ho použít jako zahušťovadlo do polévky místo jíšky. Umletý amarant se dá využít jako těsto k obalování. Z amarantové mouky nebo její příměsi se pečou koláčky, jiné dezerty nebo i slané dobroty. Bývá také součástí müsli tyčinek.
Semínka amarantu nebo mouku skladujeme v lednici ve vzduchotěsných nádobách po dobu 3-6 měsíců.