Recepty - amarant

Amarant známe také jako: laskavec

Recepty s amarantem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Amarant je obilnina s vysokou výživovou hodnotou. Neobsahuje lepek, proto se velmi hodí pro celiaky. Obsahuje velké množství bílkovin, vápník, hořčík, draslík, železo, vitamíny B1, B2 a C. Amarant má svůj původ ve Střední Americe. Hojně se využívá nejen v kuchyni, ale také jako krmivo hospodářských zvířat a některé druhy amarantu i v léčitelství. Amarant v rozkvetlé a nesklizené podobě má růžovou barvu a oříškovou chuť.

 Rady při nákupu

Amarant seženete v podobě zrn semletých nebo naklíčených jak v obchodech se zdravou výživou, tak i v některých klasických supermarketech. Lze ho využít jako cereálie nebo jím nahradit rýži. Amarantová mouka se používá k pečení nebo obalování.

 Využití v kuchyni

Amarant se dá tepelně upravit a jeho listy se můžou konzumovat i syrové. Lze ho použít jako zahušťovadlo do polévky místo jíšky. Umletý amarant se dá využít jako těsto k obalování. Z amarantové mouky nebo její příměsi se pečou koláčky, jiné dezerty nebo i slané dobroty. Bývá také součástí müsli tyčinek.

 Skladování

Semínka amarantu nebo mouku skladujeme v lednici ve vzduchotěsných nádobách po dobu 3-6 měsíců.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz