Recepty - amarant

Amarant známe také jako: laskavec

Recepty s amarantem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Amarant je obilnina s vysokou výživovou hodnotou. Neobsahuje lepek, proto se velmi hodí pro celiaky. Obsahuje velké množství bílkovin, vápník, hořčík, draslík, železo, vitamíny B1, B2 a C. Amarant má svůj původ ve Střední Americe. Hojně se využívá nejen v kuchyni, ale také jako krmivo hospodářských zvířat a některé druhy amarantu i v léčitelství. Amarant v rozkvetlé a nesklizené podobě má růžovou barvu a oříškovou chuť.

 Rady při nákupu

Amarant seženete v podobě zrn semletých nebo naklíčených jak v obchodech se zdravou výživou, tak i v některých klasických supermarketech. Lze ho využít jako cereálie nebo jím nahradit rýži. Amarantová mouka se používá k pečení nebo obalování.

 Využití v kuchyni

Amarant se dá tepelně upravit a jeho listy se můžou konzumovat i syrové. Lze ho použít jako zahušťovadlo do polévky místo jíšky. Umletý amarant se dá využít jako těsto k obalování. Z amarantové mouky nebo její příměsi se pečou koláčky, jiné dezerty nebo i slané dobroty. Bývá také součástí müsli tyčinek.

 Skladování

Semínka amarantu nebo mouku skladujeme v lednici ve vzduchotěsných nádobách po dobu 3-6 měsíců.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz