Recepty - amarant

Amarant známe také jako: laskavec

Recepty s amarantem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Amarant je obilnina s vysokou výživovou hodnotou. Neobsahuje lepek, proto se velmi hodí pro celiaky. Obsahuje velké množství bílkovin, vápník, hořčík, draslík, železo, vitamíny B1, B2 a C. Amarant má svůj původ ve Střední Americe. Hojně se využívá nejen v kuchyni, ale také jako krmivo hospodářských zvířat a některé druhy amarantu i v léčitelství. Amarant v rozkvetlé a nesklizené podobě má růžovou barvu a oříškovou chuť.

 Rady při nákupu

Amarant seženete v podobě zrn semletých nebo naklíčených jak v obchodech se zdravou výživou, tak i v některých klasických supermarketech. Lze ho využít jako cereálie nebo jím nahradit rýži. Amarantová mouka se používá k pečení nebo obalování.

 Využití v kuchyni

Amarant se dá tepelně upravit a jeho listy se můžou konzumovat i syrové. Lze ho použít jako zahušťovadlo do polévky místo jíšky. Umletý amarant se dá využít jako těsto k obalování. Z amarantové mouky nebo její příměsi se pečou koláčky, jiné dezerty nebo i slané dobroty. Bývá také součástí müsli tyčinek.

 Skladování

Semínka amarantu nebo mouku skladujeme v lednici ve vzduchotěsných nádobách po dobu 3-6 měsíců.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz