Milí labužníci, omlouvám se za poněkud osobní příspěvek,

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alice_G
505 příspěvků 14.02.10 08:40
Milí labužníci, omlouvám se za poněkud osobní příspěvek,

člověk na netu narazí na leccos, ale co jsem na stránkách profesionální asociace kuchařů a cukrářů našla, to mě opravdu zamrzelo:

http://pod-poklickou.gastronews.cz/valentysky_humr
Už „valentysky“ mě mělo varovat, ale to pokračování …
„Vzniklý fond sejmeme ze sporáku a z hladiny sejmeme plovoucí usazeniny. Nyní vyjmeme želé, odstraníme vodu, rozetřeme na silikovou desku a usušíme při teplotě 80 °C. Pak nakrájíme na malé čtverečky 6×6 cm.“
zchladíme ve studené vodě a humra rozdělíme.
Nejprve klepeta, která oddělíme kroucením a pak pomocí pevných nůžek odstraníme kloub ocas. Maso uložíme do chladného prostředí.
Humří fond
Humří skelet v troubě při teplotě 250 °C opečeme na povrchu. Fenykl, na drobno nakrájenou šalotku, kostičky celeru a tymián opražíme na pánvi a podlijeme bílým vínem. Přidáme humra a vaříme asi 1 hodinu a pak propasírujeme sítem. Fond redukujeme 4 PL octa.
Královský humr
2 PL humřího fondu se dvěma žloutky a 50 ml šlehačky rozmixujeme, přidáme pepř a sůl a vložíme do malé formy o průměru 2 cm a výšky 1 cm a v teplotě 86 °C za přítomnosti vlhkosti necháme zatuhnout.
Humří tatar
Maso z kloubu nakrájíme do jemných kostiček a ochutíme trochou vanilky, citronem, a pepřem.
Humří dech
Jednu PL humřího fondu se 150 ml telecího fondu a sojovým lecitinem promixujeme až v horní části vznikne vzduchová pěna. Necháme odstát půl minuty aby se pěna mohla zpevnit.
Grilovaný kus humřího ocasu
Odstraníme střevo a nakrájíme 1cm silných kousků, které vložíme na grilovací pánev s olejem a ogrilujeme."

Bože, to překládali autopřekladem? Do babi se tady leckdo necitelně navážel, já říkám ZLATÁ BABI, moc mi tu chybí..

A při pročítání textu před odesláním jsme se znova vytočila - za přítomnosti vlhkosti, 1 cm silných kousků, redukujeme 4 PL octa, kloub ocas…
Pardon, měla bych si kvůli tomu založit deníček?
 AG


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 23.02.10 22:07
Autopřeklad - Alice,

to co zde čtu ještě není nejhorší.
Tuhle jsem si nechala (spíše ze zvědavosti) do angličtiny přeložit co řekla na Labužníku jakási Esmeralda.
Zježily se mi všechny chlupy, ale nakonec jsem se dost nasmála.

Kdyby překládání bylo tak jednoduché (a hodně lidí si to myslí) byla bych bez práce.

 
di
2451 příspěvků 24.02.10 08:02
Alice

ten odkazovaný recept je strašný, to však nic nemění na tom, že čeština, kterou zde používala babi byla neméně strašná (jo, byla jsem jedna z těch, kdo ji za to kritizovali; určitě jste si na mě vzpomněla, když jste svou poznámku psala). Na rozdíl od těch kuchařů, kteří jazyky asi moc neumějí (i když teď se to docela mění), byla (je) Češka žijící venku, tudíž nějaký ten cizí jazyk znát musela. Její recepty mi nevadily, naopak, řadu z nich mám v oblíbených, však se koukněte do mého profilu, ale co mi vadilo, byl právě ten strašný „češtin“ a neschopnost uznat chybu. Jako srovnání nabízím právě Esme - ta byla a je venku po srovnatelně dlouhou dobu a její krásnou češtinu by jí mohla hromada tuzemských Labužníků závidět, dtto např. sveva.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz